WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Οκτωβρίου 2012

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

Ο τρύγος και τ΄ αμπέλια μου





Καλημέρα  και  καλή  εβδομάδα  σε  όλους!!! Είστε  όλοι  καλά;
Εδώ  μας  έχει  τρελάνει  ο  αέρας , νοτιάς  αυτή  τη  φορά χωρίς  κρύο  βέβαια  αλλά  με  δυνατούς  ανέμους.
Σήμερα  η  ανάρτησή  μου  είναι  λίγο  διαφορετική ,ξεφεύγει  από  μαγειρική , πιάτα  και  κατσαρόλες. Aν  και  λίγο  καθυστερημένα , γιατί  μια  το  ένα  μια  το  άλλο   μου  έμεινε  πίσω.
Τον  προηγούμενο  μήνα  κόψαμε  τα  σταφύλια  μας  από  το  αμπέλι  μας  που  έχουμε  φυτέψει  εδώ  στο  σπίτι. Θα  μου  πεις  σιγά  το  σπουδαίο  γεγονός  στην  επαρχία  είσαι  όλο  και  κάτι  θα  υπάρχει  από  τέτοια, είτε  αμπέλια  είναι , είτε  ελιές  ή  κηπευτικά. Ναι  αλλά  το  σπουδαίο  για  μένα  είναι  ότι  τα  φύτεψα  σχεδόν  μόνη  μου  ή  μάλλον  με  την  βοήθεια  του  πατέρα  μου(για  να  πω  την  αλήθεια),αλλά  από  ΄κει  και  μετά  το  έχω  αναλάβει  αποκλειστικά  μόνη  μου. Το  κλάδεμά  του , το  σκάψιμο, το  πότισμα, το  λίπασμα  και  ότι  άλλο  χρειαστεί.

 
 
Βέβαια  υπάρχουν  και  οι  απώλειες, όταν  ξεκίνησα  είχα  φυτέψει  65 ρίζες  και  τώρα  έμεινα  με  52  τ΄ άλλα  ξεράθηκαν (μάτι  μου  τα  έπιασε χαχα!!!).
Αλλά  σίγουρα  είναι  άλλη  αίσθηση  να  ξέρεις  ότι  φτιάχνεις  κάτι  εσύ, ότι  το  ξεκινάς  κάθε  φορά  απ΄ το  μηδέν  και  το  φτάνεις  στην  κατανάλωση.

 
 
Αυτό  που  σας  έλεγα  η  πρώτη  σειρά  πάειιιι!!!!
Δεν  πειράζει  θα  βάλω  άλλα  καινούρια.

 
 
Τι  ωραία  που  είναι  να  τα  βλέπεις  στο  αμπέλι!!!!
 

 
 
Το  κουβάλημα  ήταν  λίγο  το  ζόρι  αλλά  δεν  βαριέσαι  χωρίς  κόπο  τίποτα  δεν  γίνετε...

 
 
Εδώ  τα  έχουμε  απλώσει  στον  ήλιο  περίπου  2-3 μέρες  για  να  γλυκάνουν  περισσότερο...
Αφού  πέρασαν  οι  μέρες  τα  πατήσαμε  να  βγει  όλο  το  ζουμί  τους, δυστυχώς  όμως  δεν  έχω  φωτογραφικό  υλικό  της  διαδικασίας  για  τεχνικούς  λόγους (ή  θα  πατάμε  ή  θα  βγάζουμε  φώτο  όπως  έλεγε  ο  άντρας  μου ),άσε  που  υπήρχε  και  ο  φόβος  μη  μου  έπεφτε  η  μηχανή  μέσα  στα  σταφύλια!!!!
Μόλις  τα  πατήσαμε  τα  σουρώσαμε σ΄ ένα  κουβά  πρώτα  και  μετά  τ΄ αδειάσαμε  μέσα  στο  βαρέλι.
 

 
Εκεί  τ΄ αφήσαμε  40  μέρες  να  'βράσει'  όπως  λέμε  χωρίς  να  κλείσουμε  το  βαρέλι  και  χωρίς  να  του  βάλουμε  τίποτα...αγνό  και  βιολογικό!!!
Μόλις  πέρασαν  οι  40  μέρες  κλείσαμε  το  βαρέλι  και.......στην  υγειά  μας , και  στην  υγειά  σας!!!!
 
 
 
 
 
Ιδού  το  αποτέλεσμα, μη  μου  πείτε  καλό  δεν  είναι;;;;
Από  χρώμα  καλά  τα  πάμε  από  γεύση  θέλει  να  'ψηθεί'  λίγο  ακόμα!!!! Άλλωστε  νωρίς  είναι  ακόμα  όσο  μένει  τόσο  καλύτερο  γίνετε!!!!!


Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

Ταλιατέλες με ζαμπόν, μπέικον, κρέμα γάλακτος και τηγανιά με κρασί






Καλή  εβδομάδα  σε  όλους. Τι  κάνετε  είστε  όλοι  καλά; Καταφέραμε  να  χαθούμε  πάλι  αλλά  με  κάτι  δουλειές  και  τρεχάματα  πού  να  βρεθεί  χρόνος  για  blogging. Βέβαια  όποτε  προλάβαινα  έκανα  την  βόλτα  μου  στη  γειτονιά.
Σήμερα  έχω  ένα  απλό, εύκολο ,νόστιμο  και  διπλό  φαγητό. Τι  εννοώ  λέγοντας  διπλό  φαγητό.... στην  αρχή  ξεκίνησα  να  φτιάξω ταλιατέλες  με  ζαμπόν , μπέικον  και  κρέμα  γάλακτος, αλλά  δεν  μου  έφτανε  λέω  μ΄ αυτό  μόνο  που  να  χορτάσεις  οπότε  έκανα  συμπλήρωμα  και  μια  τηγανιά  έτσι  για  να  υπάρχει!!!!!
Πάντως  οφείλω  να  ομολογήσω  ότι  ήταν  πάρα  πολύ  ωραίο  και έδεσαν  καλά  όλα  μαζί. Πάμε  να  δούμε  τι  έκανα!!!!



Υλικά


1/2  κιλό  ταλιατέλες
1  κουτί  μανιτάρια
3  πιπεριές  σε  διάφορα  χρώματα
1  κουτί  κρέμα  γάλακτος
1/2  ποτηράκι  κρασιού  κονιάκ  ή  κρασί
1/4  ζαμπόν
1/4  μπέικον 
λίγο  λάδι
τυρί  παρμεζάνα




Τηγανιά


1  κιλό  κρέας  χοιρινό
αλατοπίπερο , ρίγανη
1 κουτί  μανιτάρια ( προαιρετικά)
1  ποτηράκι  κρασί
λίγο  λάδι  για  το  τηγάνισμα



Eκτέλεση


Μισοβράζουμε  τις  ταλιατέλες  σε  αλατισμένο  νερό.
Βάζουμε  λίγο  λάδι  σε  βαθύ  τηγάνι  και  σοτάρουμε  το  μπέικον, το  ζαμπόν, τα  μανιτάρια  και  τις  πιπεριές  κομμένες  σε  μπαστουνάκια. Μόλις  είναι  έτοιμα  τα  'σβήνουμε'  με  το  κονιάκ  ή  το  κρασί  και  τέλος  προσθέτουμε  την  κρέμα  γάλακτος.
Τελευταία  βάζουμε  μέσα  τα  μακαρόνια  και  ανακατεύουμε  όλα  τα  υλικά  μαζί  να  ενωθούν. Σερβίρουμε  πασπαλίζοντας  με  τυρί  παρμεζάνα.




Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

Kόκορας κρασάτος με χυλοπίτες









Ένα  απ΄ τα  αγαπημένα  'κυριακάτικα'  φαγητά  είναι  το  κοτόπουλο  κοκκινιστό  με  μακαρόνια  ή  κρέας  ή   κόκορας  στη  προκειμένη  περίπτωση, (θα  μου  πείτε  καλά  μόνο  Κυριακή  το  φτιάχνεις),όχι  aλλά  έτσι  το  έχω  μάθει  όμως  απο  μάνα, γιαγιά  και  πεθερά  αργότερα. Κι  εκείνες  έτσι  το  είχανε  μάθει  απ΄ τους  δικούς  τους,στα  χρόνια  τα  δικά  τους  και  ειδικά  της  γιαγιάς  μου,  κρέας  τρώγανε  μόνο  μια  φορά  την  εβδομάδα, το  είχανε  καθιερώσει  κάθε  Κυριακή  σαν  γιορτή (όχι  ότι  συμβαίνει  και  σήμερα  αυτό).Έτσι  κι  εγώ  παρόλο  που  τρώμε  αρκετά  συχνά  κρέας(κακό  αυτό),τις  Κυριακές  έμαθα  να  τις  ξεχωρίζω. 
Πάμε  να  δούμε  την  συνταγή!!!!



Υλικά


1  κοτόπουλο  ή  κόκορας
1  κουτί  μανιτάρια
5-6  λωρίδες  μπέικον  ψιλοκομμένες 
2  κρεμμύδια  κομμένα  σε  φέτες
3  σκελίδες  σκόρδο ψιλοκομμένες
λίγο  λάδι  ή  βούτυρο
αλατοπίπερο ,  μπαχάρι
2  φύλλα  δάφνης
2  ποτήρια  κρασί  λευκό
1  πιπεριά
1  κουτί  ντοματάκια



Εκτέλεση


Κόβουμε  το  κοτόπουλο  σε  μερίδες  το  πλένουμε  καλά  και  το  'περνάμε'  λίγο  απ΄  το  τηγάνι  να  ροδίσει. Στη  συνέχεια  βγάζουμε  το  κοτόπουλο  και  στο  ίδιο λάδι  βάζουμε  το  κρεμμύδι , το  σκόρδο , τα  μανιτάρια , την  πιπεριά  και  το  μπέικον. Αφού  τα  σοτάρουμε  και  αυτά  τα  βάζουμε  σε  μια  κατσαρόλα,  προσθέτουμε  την  ντομάτα, το  κρασί, τα  φύλλα  δάφνης, αλατοπίπερο  και  μπαχάρι. Βράζουμε  σε  χαμηλή  φωτιά. Τέλος  βράζουμε  και  τις  χυλοπίτες.


Καλή  σας  όρεξη!!!!!  

Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

Γαρίδες Scampi




Το  έχω  πει  και  το  έχω  αποδείξει  άλλωστε  ότι  οι  γαρίδες  είναι  απ΄ τα  αγαπημένα  μου  φαγητά. Ότι  συνταγή  βρω  που  να  περιέχει  γαρίδες  συνήθως  την  φτιάχνω  και  αναλόγως  ή  μ΄ αρέσει  και  την  ξαναφτιάχνω  ή  κλαίω  τις  γαρίδες  χαχαχα!!!!
Την  σημερινή  συνταγή  μου  την  έδωσε  η  φίλη  μου  η  Ειρήνη, βασικά  εκείνη  την  είχε  φτιάξει  και  ξετρελάθηκα. Απο  τότε  τις  φτιάχνω  συχνά  είτε  με  μακαρόνια  είτε  με  ρύζι. Γαρίδες  σκάμπι λοιπόν  πάμε  να  δούμε  πώς  γίνονται!!!!!







Υλικά


1  κιλό  γαρίδες  καθαρισμένες( για  ευκολία)
2-3  κουταλιές  βούτυρο
1/2  ποτηράκι  κρασιού  άσπρο  κρασί
2  μέτρια  κρεμμύδια  ψιλοκομμένα 
2-3  σκελίδες  σκόρδο  ψιλοκομμένες
2  ώριμες  ντομάτες
αρκετό  μαϊντανό
1  κουτί  κρέμα  γάλακτος
αλατοπίπερο


Εκτέλεση


Σοτάρουμε  τα  κρεμμύδια  και  τα  σκόρδα  στο  βούτυρο. Μόλις  πάρουν  λίγο  χρώμα  ρίχνουμε  τις  γαρίδες  τις  σοτάρουμε  και  αυτές  και  τέλος  τις  σβήνουμε  με  το  κρασί. Στη  συνέχεια  προσθέτουμε  τις  ντομάτες  που  έχουμε  τρίψει  στο  τρίφτη, τ΄ αλατοπίπερο , το  μαϊντανό  και  τ΄ αφήνουμε  να  βράσει  μέχρι  να δέσει  η  σάλτσα, τέλος  βάζουμε  την  κρέμα  γάλακτος  και  τ΄ αφήνουμε  λίγο  να  δέσει.





Συνοδεύετε  με  μακαρόνια  ή  ρύζι!!!

Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Και το όνομα αυτού.....Ιωάννης!!!!!


Φιλαράκια μου  γεια  σας!!!
Προχθές  είχαμε  χαρούμενο  γεγονός,  βαφτίσαμε  τον  ανηψούλη  μου. Η  βάφτιση  έγινε  σ΄ ένα  καταπληκτικό  εκκλησάκι  στον  Πειραιά  με  θέα  τη  θάλασσα. Με  την  παρουσία  φίλων  και  συγγενών  έγινε  το  μυστήριο  και  είχε  θέμα  ναυτικό.
Ο  πρωταγωνιστής  μες  στη  τρελή  χαρά  όλο  γέλιο  και  νάζι. 
Η  επαφή  του  με  το  νερό  ήταν  το  κάτι  άλλο  η  χαρά  του  δε  περιγραφόταν, μέχρι  να  κάνει  τη  βουτιά  στη  κολυμπήθρα  το  κοιτούσε  σαν  ξερολούκουμο .


Τα  γλυκά  με  τ΄ όνομα  και  παγωτίνια ...



Οι  μπομπονιέρες  κορνίζες  με  ναυτικό  θέμα.....







Οι  παιδικές  με  τον  πειρατή....


Μετά  την  βάφτιση  ακολούθησε  κέρασμα  στην  αυλή  της  εκκλησίας  με  μεζεδάκια  και  γλυκά!!!!!




Το  βιβλίο  ευχών!!!!!


Η  κολυμπήθρα  στολισμένη  στα  χρώματα  που  αρμόζουν!!!!



Τα  μαρτυρικά......



Ο  στολισμός  έξω  απο  την  εκκλησία....




Γιαννάκη  μου  σου  εύχομαι  να  είσαι  πάντα  γερός , δυνατός  κι  ευτυχισμένος  στη  ζωούλα  σου!!!!!



  

Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012

Μελιτζάνες της Χαλιντέ Νο 2

Σε προηγούμενη μου ανάρτηση είχα μιλήσει για την Χαλιντέ και την τουρκοροδίτικη κουζίνα της. Με μελιτζάνες και πιπεριές λοιπόν μας έφτιαχνε έναν μεζέ για ούζο. Παρότι έχει σάλτσα και περίπου τα ίδια υλικά με την προηγούμενη συνταγή, καταλήγει σε ένα εντελώς διαφορετικό πιάτο που μάλιστα πρέπει να κρυώσει για να φαγωθεί ευχάριστα.
Υλικά

5-6 μελιτζάνες τσακώνικες
5 πιπεριές
6 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1/2 κουτί χυμός ντομάτας πασσάτα
1 φλιτζανάκι καφέ καλό ξύδι
1 φλυτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
αλάτι -  πιπέρι
λάδι για τηγάνισμα (εγώ χρησιμοποιώ αραβοσιτέλαιο ή σογιέλαιο)

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες στο μάκρος. Τις αφήνουμε στο αλατόνερο για να μη μαυρίζουν και αφού τις στραγγίσουμε τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει τα νερά και να μην μαρτυρήσουν η κουζίνα, τα ρούχα και τα χέρια μας από το πιτσίλισμα κατά το τηγάνισμα.

 Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες
 και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το λάδι από το τηγάνισμα
 Κόβουμε σε φέτες τις πιπεριές και τις τηγανίζουμε (και αυτές μετά τις περνάμε από απορροφητικό χαρτί)
 Καθαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδο
 και τις κόβουμε σε ψιλές φέτες
 Στο ωραίο μου μαντεμένιο τηγάνι θερμαίνω το ελαιόλαδο και ρίχνω μέσα τις σκελίδες σκόρδο
 Προσθέτω το χυμό ντομάτας
 το ξύδι
 και το μαϊντανό ψιλοκομμένο και αφήνω να πάρουν μια δυο βράσεις
 Σε ένα πυρέξ αραδιάζουμε τις μισές φέτες μελιτζάνας σε μια στρώση
 Από πάνω βάζουμε στρώση με τις μισές πιπεριές
 Περιχύνουμε με σάλτσα
 Συνεχίζουμε με μια ακόμη στρώση μελιτζάνες, μια στρώση πιπεριές και σάλτσα.
Βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα και σερβίρουμε

Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012

Σουπιές με σπανάκι



Φιλαράκια  μου  καλή σας  μέρα, είστε  όλοι  καλά; Το  καλοκαιράκι  καλά  κρατεί , αν  κι  εγώ  είμαι  στην  Αθήνα  κι  έτσι χάνω κάποια  μπάνια  που  θα  μπορούσα  να  κάνω, αλλά  δε  βαριέσαι  αρκετά  κάναμε. Το  θέμα  είναι  ότι  έχουμε  χάσει  τις  εποχές  πια, από  το  καλοκαίρι  πάμε  κατευθείαν  στο  χειμώνα . Παλιά  δε  φανταζόμασταν  ότι  Οκτώβρη  μήνα  θα  κάναμε  μπάνια (λες  και  είναι  καλοκαίρι  από  θέμα  ζέστης)  ή  θα  κοιμόμαστε  με  το  aircodition  να  δουλεύει  στο  φουλ.
Σήμερα  σας  έχω  ένα  φαγάκι  που  είχα  πάρα  πολύ  καιρό  να  φτιάξω, σουπιές  με  σπανάκι, απλό, εύκολο  και  αγαπημένο.




Υλικά


1 κιλό  σουπιές  ή  ένα  πακέτο  καταψυγμένες 
2-3  κρεμμύδια  ξερά
4-5  φρέσκα  κρεμμυδάκια
2  σκελίδες  σκόρδο
1/2  ματσάκι  μαϊντανό
2  καρότα
1  ντομάτα  φρέσκια  ψιλοκομμένη 
2  κουταλιές  ντομάτα  μπελτέ 
αλατοπίπερο
1  ποτηράκι  κρασί
1 1/2  κιλό  σπανάκι
λίγο  άνηθο 


Εκτέλεση


Καθαρίζουμε  τις  σουπιές  αν  είναι  φρέσκες  και  αφαιρούμε  το  κόκαλο. Πλένουμε  καλά  το  σπανάκι  και  το  κόβουμε  στη  μέση  χωρίς  να  το  ζεματίσουμε. Σοτάρουμε  τις  σουπιές,  που  έχουμε  ήδη  κόψει  σε  μικρά  κομμάτια, με  τα  κρεμμύδια, το  σκόρδο  που  τα  έχουμε  ψιλοκόψει  και  τα  καρότα(τα  οποία  ξέχασα  να  βάλω),κομμένα  σε  ροδέλες. Αφού  σοταριστούν  τα  'σβήνουμε'  με  το  κρασί, στη  συνέχεια  βάζουμε  αλατοπίπερο, το  μαϊντανό, τον  άνηθο  και  την  ντομάτα. Τ'  αφήνουμε  να  πάρουν  μια  βράση  και  μόλις  αρχίσει  να  μαλακώνει  ρίχνουμε  το  σπανάκι.

Καλή  σας  όρεξη!!!!    

Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

Πιλάφι σπυρωτό με λαχανικά

Ένα από τα αγαπημένα πιάτα των παιδιών μου, συνοδεύει εύκολα κρεατικά, στέκεται όμως και μόνο του με την προσθήκη λίγου τυριού και κρέμας γάλακτος για να χαρακτηρισθεί ριζότο. Η αναλογία ρυζιού νερού και το σιγανό βράσιμο δίνουν πιλάφι σπυρωτό. Το εστραγκόν που έβαλα(σημειωτέον λατρεύω το άρωμά του) είναι καινούργιο απόκτημα (αγόρασα φυτό σε γλαστράκι) και όπου βρω το βάζω

Υλικά

1 ποτήρι ρύζι κίτρινο (μπλου μπόνετ)
2 ποτήρια νερό
10-12 μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα
2 φλιτζάνια κατεψυγμένα λαχανικά
αλάτι - πιπέρι - τζίντζερ - τσίλι
λίγα φυλλαράκια φρέσκο εστραγκόν
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε στο λάδι τα μανιτάρια
 και στη συνέχεια τα λαχανικά
 ρίχνουμε και το ρύζι και σωτάρουμε ανακατεύοντας καλά για 2-3 λεπτά
 Ρίχνουμε το νερό, το αλάτι, πιπέρι, τζίντζερ, τσίλι  και λίγα φυλλαράκια εστραγκόν
 Κλείνουμε καλά την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 3 (από 9) και αφήνουμε το ρύζι μέχρι να πιει ΌΛΟ το νερό του και να κάνει τρύπες στην επιφάνεια.

Ανακατεύουμε με πιρούνι και σερβίρουμε!


Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Μακαρονάδα με σάλτσα λευκή μανιτάρια-ελιές

Το ότι αγαπώ τις ελιές και τα μανιτάρια μαγειρεμένα νομίζω ότι έχει καταστεί προφανές. Συνήθως με κόκκινη σάλτσα και κρέας. Να και μια παραλλαγή με κρέμα γάλακτος.

Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια Νο 6
20 ελιές χωρίς κουκούτσι
300 γρ. φρέσκα μανιτάρια
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1 φλιτζάνι καφέ λάδι
από μία πρέζα αλάτι - πιπέρι - τζίντζερ - μοσχοκάρυδο
200 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά

Ετοιμασία

Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες


Κόβουμε τις ελιές στα δύο
Σε μια κατσαρόλα θερμαίνουμε το λάδι
Σωτάρουμε τα μανιτάρια για δύο τρία λεπτά, ρίχνουμε και τις ελιές και τις αφήνουμε για άλλα δύο- τρία λεπτά, μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό
Ρίχνουμε μέσα και το μαϊντανό
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος
Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια.  Μια ιδέα για να μη λασπώσουν αλλά και για να μη βάλουμε αλάτι (για όσους δια ροπάλου απαγορεύεται το αλάτι) είναι να βάλουμε στο βραστό νερό λίγο λάδι και μετά να ρίξουμε τα μακαρόνια κατά τις οδηγίες της συσκευασίας





Μόλις τα σουρώσουμε τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...