WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Μαρτίου 2013

Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013

Μύδια αχνιστά


Όπως είπε και η φίλη μου η Ξανθή, είχαμε την τιμητική των μυδιών σε μια μέρα! Μυδοπίλαφο, μύδια αχνιστά, μύδια τηγανητά .... Απ' ότι καταλαβαίνετε δεν έχουμε καμιά αδυναμία στα μύδια σε αυτό το σπίτι. Το μυδοπίλαφο το παρουσίασα εδώ. Σειρά έχουν τα μύδια αχνιστά, που όταν βρω φρέσκα φτιάχνω κατσαρόλες, και τα σερβίρω και στη κατσαρόλα, όπως στις Βρυξέλλες (που αποτελεί εθνικό τους πιάτο), με πατάτες τηγανητές συνοδεία και κρύα μπύρα.  
Μη με ρωτήσετε που βρήκα τη συνταγή, δεν θυμάμαι πια, την κάνω εδώ και πολύ καιρό, αφού πέρασα από διάφορες παραλλαγές, οπότε ... την παρουσιάζω όπως τη φτιάχνω τώρα!
Αυτήν την φορά δεν βρήκα φρέσκα, και χρησιμοποιήσα τα κατεψυγμένα με το μισό κέλυφος, ομολογώ δεν είναι το ίδιο αλλά γλύτωσα το καθάρισμα - βούρτσισμα των μυδιών κα στο τέλος δεν χρειάστηκε να τα ελέγξω αν άνοιξαν ή όχι προκειμένου να πετάξω τα κλειστά!  Άλλη χάρη όμως έχουν τα φρέσκα....

Υλικά
½ κιλό μύδια κατεψυγμένα με μισό κέλυφος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 ντομάτα σε φέτες
1 πιπεριά σε ροδέλες
1 φλυτζάνι λευκό κρασί (εγώ έβαλα μοσχοφίλερο)
αλάτι - πιπέρι
ρίγανη

Εκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρολίτσα (εγώ χρησιμοποιώ μαντεμένια) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σωτάρουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο, βάζουμε τις φέτες ντομάτας, τις ροδέλες πιπεριάς, και περιχύνουμε με το κρασί. Από πάνω τοποθετούμε τα μύδια, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και λίγη ρίγανη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να αχνίσουν για 8 λεπτά.

Τα σερβίρουμε απευθείας με την κατσαρόλα ή μεταφέρουμε τα μύδια με τα λαχανικά και το ζουμάκι τους σε πιατέλα και σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, λευκό κρασί ή μπύρα.

Καλή σας όρεξη!





 

Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Μυδοπίλαφο

Στην νηστεία, θα έπρεπε να στερούμαστε αυτό που αγαπάμε! Όταν όμως τα νηστίσιμα και μάλιστα τα θαλασσινά είναι από τα αγαπημένα πιάτα τι κάνουμε; Ευφραίνομεν καρδίαν εντός της νηστείας.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και το μυδοπίλαφο, από τα πολύ αγαπημένα πιάτα και δικό μου και των παιδιών. Αν μάλιστα βρεις και φρέσκα μύδια ακόμη καλύτερα. Αυτήν την φορά δυστυχώς δεν βρήκα οπότε συμβιβάστηκα με τα κατεψυγμένα. Αντί να πάρω την ψύχα, πήρα αυτά που διατηρούν το μισό κέλυφος και έφτιαξα ένα μυδοπίλαφο μούρλια! Είχα και τέσσερις γαρίδες περίσσεμα οπότε τις έβαλα και αυτές ...

Υλικά
15-20 μύδια κατεψυγμένα με μισό κέλυφος
(4 γαρίδες μεγάλες - προαιρετικά)
1 ½ φλυτζάνι ρύζι καρολίνα
1 φλυτζάνι ντομάτα χυμό (πασσάτα)
1 κύβο λαχανικών
½ μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
4 φλυτζάνια νερό
πιπέρι

Ετοιμασία


Πλένουμε τα μύδια και τις γαρίδες. Ξεπλένουμε και το ρύζι. Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τη ντομάτα και το νερό και μόλις πάρει βράση διαλύουμε τον κύβο και προσθέτουμε το ρύζι. Πιπερώνουμε.  Ανακατεύουμε μια δυο φορές, και μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε τα μύδια και τις γαρίδες. Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε την ένταση στο 4 (με μέγιστο το 9) και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Αν δούμε ότι τελειώνει το ζουμί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη.
Σερβίρουμε ζεστό.

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Νουντλς με γαριδες





Γεια  σας  φιλαράκια μου  είστε  καλά;;; Μπήκαμε  για  τα  καλά   στη  Σαρακοστή  και  ήρθε  ο  καιρός  για  τα  νηστίσιμα  φαγητά  μας. Είναι  ένα  απλό  και  πολύ  εύκολο  φαγάκι , το  οποίο  για  να  είμαι  ειλικρινείς  το  πρωτόφαγα  σε  κάποιο  από  τα  βαπόρια  όταν  πήγαινα  ταξίδια  με  τον  άντρα  μου. Από  τότε  έγινε  τ΄ αγαπημένο  μου , όπου  πετύχω  νούντλς  τους  αλλάζω  τα  φώτα  χαχαχα!!!!!
Θα  σας  πω  κάποια  άλλη  φορά  για  τα  ταξίδια  μου  και  τις  συνταγές  που  μάθαινα  από  τον  μάγειρα  του  κάθε  καραβιού. Όχι  ότι  τις  έχω  φτιάξει  όλες  αλλά  βρίσκονται  στο  ''αρχείο''  μου. Πάμε  να  δούμε  τη  συνταγή......!!!!!







Υλικά


3  πακετάκια  νούντλς 
1/2  κιλό  γαρίδες
2  σκελίδες  σκόρδο
1  κρεμμύδι  μέτριο  ψιλοκομμένο
2  κουταλιές  σόγια  σος
λίγο  αλάτι , πιπέρι
λίγο  σέλερι
λίγα  κατεψυγμένα  λαχανικά
λίγο  σουρίμι



Εκτέλεση



Σ΄ ένα  τηγάνι  σοτάρουμε  τις  γαρίδες  με  το  σκόρδο  και  το  κρεμμύδι , μόλις  μαραθούν  λίγο  ρίχνουμε  τα  λαχανικά , και  το  σέλερι  στη  συνέχεια  αλατοπίπερο  και  σβήνουμε  με  τη  σόγια  σος. Το  σουρίμι  το  βάζουμε  στο  τέλος  αφού  το  βγάλουμε  από  τη  φωτιά  για  να  μη  μας  λιώσει. Σε  μια  κατσαρόλα  βράζουμε  για  2  λεπτά  τα  νούντλς , τα  σουρώνουμε  και  τα  ανακατεύουμε  μαζί  με  τις  γαρίδες.


Καλή  σας  όρεξη!!!!!




Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!


 
Τέλειωσαν οι Απόκριες, τέλειωσαν τα γλέντια, τα μασκαρέματα και η κρεωφαγία. Από σήμερα ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής, και η προετοιμασία για το Πάσχα.
Έτσι έκανα και εγώ την εμφάνισή μου μετά από απίστευτο καιρό μακριά από το blog! Μου έλειψε, το αντιλαμβάνομαι τώρα και να πω και την καθαρή μου αλήθεια μιας και έχουμε Καθαρά Δευτέρα, ξέχασα να γράφω! Ξανά λοιπόν από την αρχή και εύχομαι να μην χαθούμε τόσο καιρό ξανά!
Πίσω στο θέμα μας λοιπόν! Τα νηστίσιμα έχουν την τιμητική τους! Όστρακα, χταποδάκι, γαρίδες, φασόλια πιάζ, πίκλες, ελιές, ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα (Ειδικά η ταραμοσαλάτα με απίθανη συνταγή της Ξανθής και πεντανόστιμο αποτέλεσμα, που για να την βρεις όμως κρίνεσαι! Γι' αυτό και σας την δίνω εδώ )... Ένα τραπέζι πλούσιο σε εδέσματα και γεύσεις! Πόσο όμορφο είναι να μαζεύεις οικογένεια και φίλους και να χαίρεσαι την μέρα και τις γεύσεις μικροί και μεγάλοι μαζί!

Καλή Σαρακοστή, Χρόνια πολλά!
Φασόλια πιάζ
 

Αχνιστά χτένια

Ταραμοσαλάτα...

Γυαλιστερές αχνιστές!

Χταποδάκι ξυδάτο

Ντολμαδάκια γιαλαντζί


Γαρίδες σαγανάκι νηστίσιμο
 

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Κεμπάπ της παρέας με μοσχαρίσιο κιμά





Να  'μαστε  και  πάλι  μαζί  μετά  από  μεγάλη  απουσία. Δε  θα  πω  τα  ίδια  πάλι  θα  γίνω  βαρετή  και  θα  με  κυνηγάτε  στο  τέλος.
Οι  απόκριες  έχουν  μπει  για  τα  καλά  και  οδεύουμε  σιγά σιγά  προς  το  τέλος  τους . Όπως  είχα  αναφέρει  και  σε  προηγούμενη  ανάρτηση  η  γυναικοπαρέα  ξαναχτυπά, λόγο  των  ημερών  αλλά  και  ότι  μπορούμε  ακόμα  να  τρώμε  κρέας (για  όσους  θα  ξεκινήσουν  νηστεία),πριν  μπούμε  στη  σαρακοστή, είπαμε  να  φτιάξουμε  κάτι  ανάλογο,  φτιάξαμε  κεμπάπ. Η  συνταγή  και  πάλι  της  φίλης  μου  Κικής (χρυσοχέρα  αυτό  το  κορίτσι), εγώ  πάλι  λόγο  εγκυμοσύνης  ακούω  μαγείρεμα  και  τρέχω χαχαχα!!!! Την  οποία  βέβαια   προσαρμόσαμε  στα  γούστα  τα  δικά  μας  και  χρησιμοποιήσαμε  μόνο  μοσχαρίσιο  κιμά,  σε  κανονική  συνταγή  βάζουμε  μισό μοσχαρίσιο  και  μισό  αρνίσιο. Ας  με  συγχωρέσει  η  Σοφία  μας (του  μπλοκ) για  τις  μικρές  αλλαγές , μπορεί  να  το  δολοφονήσαμε  λίγο  αλλά  περί  ορέξεως........!!!!!









Yλικά


1  κιλό  κιμά  μοσχαρίσιο
λίγο  μείγμα  μπαχαρικών(κάρυ, μπαχάρι, πάπρικα, πιπέρι  κόκκινο) 
1/2  κιλό  ψωμί  μπαγιάτικο
1  κρεμμύδι
1  σκελίδα  σκόρδο

2  κεσεδάκια  γιαούρτι  στραγγιστό
1  κουτί  ντοματάκια  ή  3  φρέσκες  ντομάτες
αλατοπίπερο
λάδι
1  πιπεριά  πράσινη
λίγη  κανέλα

πίτες  για  σουβλάκι







Πως  το  φτιάχνουμε:


Βάζουμε  το  κιμά  σ΄ ένα  μπολ  και  το  ζυμώνουμε  καλά  μαζί  με   το  κρεμμύδι , το  σκόρδο  που  έχουμε  λιώσει, το  ψωμί  που  έχουμε  βρέξει  και  στραγγίσει  καλά  και  το  μείγμα  μπαχαρικών (το  οποίο  το  βρίσκουμε  σε  μαγαζί  με  μπαχαρικά).
Αφού  τα  δουλέψουμε  πολύ  καλά  το  βάζουμε  για  μια  ώρα  περίπου  στο  ψυγείο. Κατόπιν  πλάθουμε  το  κιμά  σε  μακρόστενα  μπαστουνάκια  και  τα  βάζουμε  σε  ταψί, ψήνουμε  στους  180  βαθμούς  για  μισή  ώρα  με  τρία  τέταρτα. Στη  συνέχεια  φτιάχνουμε  τη  σάλτσα. Λιώνουμε  τις  ντομάτες  και  τις  σοτάρουμε  λίγο  μαζί  με  τη  πιπεριά  σε  καυτό  λάδι  και  προσθέτουμε  λίγο  νερό, τ΄αφήνουμε  να  πάρουν  βράση ,  χαμηλώνουμε  τη  φωτιά  έτσι  ώστε  να  πήξει  η  σάλτσα  προσθέτοντας  αλατοπίπερο  και  την  κανέλα. Τέλος  τηγανίζουμε  λίγο  τις  πίτες  για  σουβλάκι, τις  βάζουμε  ολόκληρες  ή  κομμένες  σε  κομμάτια  στο  πιάτο  προσθέτουμε  το  κεμπάπ  μαζί  με  την  σάλτσα  από  πάνω  και  στο  πλάι  λίγο  από  το  γιαούρτι (έτσι  για  δροσιά).

Καλή  σας  όρεξη!!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...