WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Ιουλίου 2013

Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013

Μανιταρόπιτα Νο 1

Μια πολύ ωραία πίτα, ελαφριά και γευστική, χωρίς κρέμες γάλακτος και τυριά, κατάλληλη και για νηστεία και για προσεγμένη διατροφή. Την φτιάχνουμε στο σπίτι και την τιμούμε δεόντως. Είναι εύκολη και γρήγορη (αν εξαιρέσει κανείς το άνοιγμα φύλλου). Και επειδή μου πήρε και τον περισσότερο χρόνο παρουσιάζω μερικά φωτογραφικά ενσταντανέ, έτσι για να τιμήσω τον κόπο μου. Δυστυχώς φωτογραφία σερβιρίσματος δεν έμεινε, οπότε βάζω μια με μια μικρή λαθροχειρία στο ταψί και μόλις το επαναλάβω, ελπίζω να προλάβω φωτογράφιση.

Υλικά

α) για τη γέμιση

7-8 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια
1/2 ματσάκι μαϊντανό φρέσκο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί

β) για το φύλλο

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. γλυκάνισο
1 κ.σ. ξύδι
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
νερό όσο πάρει γύρω στο ενάμιση φλιτζάνι

Εκτέλεση

Βάζουμε ΟΛΑ τα υλικά για τη ζύμη του φύλλου στον αρτοπαρασκευαστή και σε 45 λεπτά παραλαμβάνουμ έτοιμη τη ζύμη για άνοιγμα. Διαφορετικά αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το γλυκάνισο, προσθέτουμε το λάδι και τρίβουμε το αλεύρι, ώστε το λάδι να πάει παντού, το ξύδι και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ελαστική ζύμη. Καταλαβαίνουμε ότι η ζύμη είναι ελαστική όταν πιέζουμε με το δάκτυλο και κάνουμε μια γούβα και μόλις μετακινήσουμε το δάχτυλο, η ζύμη επανέρχεται. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι  και τον μαϊντανό και κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.





Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σωτάρουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5-6 λεπτά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλίτσες. Ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε φύλλο, αφού την πασπαλίσουμε με νισεστέ (Ξανθή μου από σένα το έμαθα αυτό!!!)


Τοποθετούμε τα τρία φύλλα στο ταψί, λαδώνοντας τα
Προσθέτουμε τη γέμιση, καλύπτουμε με τα άλλα δύο φύλλα λαδωμένα και αυτά, και στρίβουμε στις άκρες τα κάτω φύλλα.
Χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε σε φούρνο για 45 λεπτά περίπου
Δεν πρόλαβα να τη φωτογραφίσω ολόκληρη.

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

Καλοκαιρινά γεμιστά!

Ενα καλοκαιρινό φαγητό, που συνήθως εμένα μου φέρνει αναμνήσεις και συνειρμούς από εξοχή, καθότι το φτιάχναμε κυρίως στο εξοχικό με μπόλικο χρόνο να διαθέσεις στην κουζίνα και με λαχανικά προερχόμενα όλα από κήπο. Εβαζες το ταψάκι στο φούρνο, πήγαινες για μπάνιο και γυρνώντας έβρισκες έτοιμο φαγητό και τη μυρωδιά των λαχανικών και των μυρωδικών να πλανιέται στον αέρα. Τυρί φέτα δίπλα και ζεστό χωριάτικο ψωμί, έδιναν ένα πλούσιο γεύμα στη σκιά της βεράντας και με ένα αεράκι θαλασσινό να δροσίζει το ζεστό μεσημέρι..

Η μυρωδιά και η γεύση μας έλειψε, οπότε μέσα στην νύχτα κυριολεκτικά έφτιαξα το αγαπημένο φαγητό.

Υλικά

350 γρ. ρύζι γλασσέ
2 κρεμμύδια
6 ντομάτες μεγάλες
6 πιπεριές πράσινες να κάθονται
5 μελιτζάνες τσακώνικες σχετικά μικρές και ευθείες
6 κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους
1 μεγάλη πατάτα
μισό ματσάκι μαϊντανό
αρκετά φύλλα δυόσμου
αλάτι πιπέρι
2 φλυτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε όλα τα λαχανικά, ανοίγουμε τις ντομάτες και αφαιρούμε τη σάρκα, την οποία τη φυλάμε για τη γέμιση. Ανοίγουμε και τις πιπεριές και κρατάμε τα καπελάκια τους χωρίς τα σπόρια.
Με τον κολοκυθοκαθαριστή ανοίγουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες. Τη σάρκα της περνάμε από τον τρίφτη ή την ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι.

Ενα μέρος από την σάρκα της ντομάτας την περνάμε από το μούλτι και την προσθέτουμε στο ρύζι μαζί με τα δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε και την ψιλοκομμένη σάρκα από τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες, ψιλοκομμένο τον μαϊντανό και τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και ένα φλυτζάνι λάδι.
Αφήνουμε τη γέμιση να σταθεί για μισή ώρα και στη συνέχεια γεμίζουμε τα λαχανικά μας, προσέχοντας να μην τα στουμπώσουμε γιατί το ρύζι θα αυξήσει τον όγκο του και τα γεμιστά θα ανοίξουν. Κλείνουμε τα ανοίγματα στα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες με κομμάτια από την σάρκα τη ντομάτας.
Κόβουμε και μια μεγάλη πατάτα στο μάκρος, κυδωνάτη.  Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την υπόλοιπη ντομάτα αφού την περάσουμε από το μούλτι. Προσθέτουμε 2-3 ποτήρια νερό και ένα φλυτζάνι λάδι. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και το ψήνουμε για μια - μιάμιση ώρα.

Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε. Τρώγεται και ζεστό και κρύο.

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

Είχαμε Γεννητούρια




Έχουμε πολύ ευχάριστα νέα από την blogoπαρέα μας. 

Η Ροδάνθη μας, έφερε στο κόσμο ένα χαριτωμένο αγοράκι! 
Της ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά 
να της ζήσει, 
να είναι ευλογημένο και καλότυχο στη ζωή του. 

Ροδάνθη και Γιώργο, 
να είστε δυνατοί, να το δείτε όπως επιθυμείτε το παιδάκι σας 
και να είναι αμέτρητες οι χαρές που θα ζήσετε σε όλη σας τη ζωή. 

Με όλη μας την αγάπη από την παρέα του :
"Να λείπει το... βύσσινο!"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...