WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Νοεμβρίου 2013

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

Θα μπορούσε να είναι πρασοκολοκυθοπιπερόπιττα!

Εκτάκτως ήρθε ο γιος μου σήμερα από την Πάτρα. Τι να το φιλέψω το παιδί μου που ήρθε στο σπίτι και να το ευχαριστήσω. Μια πίτα σκέφτηκα, αλλά ήμουν πολύ κουρασμένη για να κάνω χορτόπιτα ή σπανακόπιτα. Το πλύσιμο των χορταρικών σκεφτόμουν και με τρέλαινε. Είχα από καλό τυράδικο τρίμμα φέτας. Κολοκύθα επίσης στο ψυγείο για μια σούπα που αν δεν χειμωνιάσει για τα καλά, δεν βλέπω να την φτιάχνω. Ερχόμενη από το γραφείο λοιπόν, αγόρασα πράσα, πιπεριές Φλωρίνης (φρέσκιες), πιπεριές πράσινες και μανιτάρια (αυτά τα προόριζα για αλλού αλλά μια χαρά πήγαν και στην πίτα) και έτοιμο χωριάτικο φύλλο από το ψυγείο του σ/μ και όχι το κατεψυγμένο (που χρόνο για να ξεπαγώσει το φύλλο.
Ιδού λοιπόν το κατόρθωμα μου.

Υλικά
4 πράσσα
1 φέτα μικρής κολοκύθας πορτοκαλί
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά Φλωρίνης
7-8 μανιτάρια φρέσκα
1 ποτήρι κρασί λευκό
μαύρο πιπέρι, τζίντζερ και κόκκινο πιπέρι
1/2 κιλό τρίμμα φέτας
1 φλιτζάνι λάδι
6 φύλλα χωριάτικα
λίγο λάδι για άλειμμα των φύλλων
λίγο σουσάμι

Εκτέλεση
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα λευκά μέρη των πράσσων
ψιλοκόβουμε τις πιπεριές.
Περνάμε στον τρίφτη την κολοκύθα. Επειδή το τελευταίο κομμάτι δύσκολα περνιέται στον τρίφτη το κόβω σε κυβάκια και το βάζω και αυτό.
Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια


 Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι.
Σωτάρουμε για λίγα λεπτά το πράσσο, τις πιπεριές, την κολοκύθα και τα μανιτάρια και μόλις εξατμισθούν τα υγρά σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε πιπέρι, τζίντζερ και κόκκινο πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί.




Σε ενα πυρέξ αλείφουμε λίγο λάδι και απλώνουμε τα τρία φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
Προσθέτουμε τη γέμιση
Καλύπτουμε με τις άκρες των κάτω φύλλων και στη συνέχεια καλύπτουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και χαράσσουμε κομμάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ωρίτσα και είναι έτοιμη.

Σερβίρουμε αφού κρυώσει λίγο (σιγά μην περιμέναμε να κρυώσει).

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

Παστίτσιο με πένες

Το παραδοσιακό ελληνικότατο παστίτσιο νομίζω ότι είναι ένα πιάτο που πάντα μας θυμίζει κυριακάτικα τραπέζια με την οικογένεια συγκεντρωμένη και αδημονούσα να γευτεί το εύγευστο και μυρωδάτο αυτό πιάτο. Στο δικό μου μυαλό έχει συνδεθεί με τους οικογενειακούς αλλά και φιλικούς δεσμούς και κάθε φορά που το φτιάχνω, παρά την όλη ανακατωσούρα στην κουζίνα και τα αμέτρητα προς πλύσιμο σκεύη (μετρήστε κατσαρόλες...), μου φέρνει χαρά. Μαζοχιστικό; Η ελληνική εκπαίδευση των κοριτσιών να γεμίζουν χαρά κάνοντας δουλειές; Η αγάπη για τις γεύσεις; Ό,τι και να είναι, εγώ αισθάνομαι καλά και αρκεί.
Το παραδοσιακό αυτό πιάτο, λοιπόν, θέλει μακαρόνια χοντρά νο. 2 και στρώσεις μακαρόνια - κιμά - μακαρόνια - μπεσαμέλ. Απλοποίησα λίγο τη συνταγή και αντί για χοντρό μακαρόνι χρησιμοποιώ πένες (νομίζω ότι κόβονται καλύτερα τα κομμάτια και ο κιμάς και η σάλτσα διαπερνούν τις πένες δίνοντας καλύτερη γεύση) και αντί των πολλών στρώσεων εγώ βάζω μια στρώση πένες, κιμά και μπεσαμέλ, για να μην μπουκώνουμε στο ζυμαρικό.

Υλικά

Για τη στρώση ζυμαρικού:
1 πακέτο πένες ριγέ
1 κύβος λαχανικών
1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι

Για τον κιμά με σάλτσα:
1/2 κ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 σκελίδα σκόρδο
2 καρότα
2 πιπεριές
2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή μια κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 ποτηράκι κρασί
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
σούμακ
κανέλλα
μπαχάρι

Για την μπεσαμέλ:
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. βιτάμ
1,5 λίτρο περίπου γάλα
3 αυγά
1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Αρχίζουμε με τον κιμά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και το καρότο.

 Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο τις πιπεριές και το καρότο.
 
 Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρντίζουμε όπως έλεγε και η γιαγιά μου.
 Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια και μόλις πάρει το μίγμα μια βράση προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή περίπου ώρα.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αντί για αλάτι εγώ βάζω έναν κύβο λαχανικών (προτιμώ τον σπιτικό αλλά και ο έτοιμος καλός είναι). Μόλις γίνουν και αφού τα σουρώσουμε τα απλώνουμε στο ταψί και τα ανακατεύουμε με το κεφαλοτύρι.

 

Παράλληλα σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο το γάλα. Σε άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βιτάμ σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνέχεια για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια. Εγώ χρησιμοποιώ το μίξερ για το ανακάτεμα και σώθηκα. Κανένας κίνδυνος σβολιάσματος. Προσθέτω το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Μόλις πήξει και γίνει κρέμα προσθέτω τα τρία αυγά και μόλις κατεβάσω από τη φωτιά προσθέτω και το τυρί.
Απλώνω τον κιμά πάνω στις πένες και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε το ταψί με τριμμένο τυρί.
 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου τρία τέταρτα - μια ώρα (μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.
 
 Αφήνουμε λίγο να κρυώσει ώστε να σταθούν ωραία τα κομμάτια και σερβίρουμε. Εγώ δεν ακολουθώ ποτέ αυτόν τον κανόνα και το αποτέλεσμα το βλέπετε!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...