WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Ιανουαρίου 2014

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Κουλουράκια μανταρινιού της γιαγιάς

 
 
Καλημέρα  σε  όλους. Σήμερα η  ανάρτηση  έχει  αέρα  γιαγιάς , αφού  είμαστε  μαζί  παρέα  σπίτι  είπα  να  την  εκμεταλευτώ  λίγο ( με την  καλή  έννοια ). Όπως  λέγαμε  παλιά  ' πλάθω  κουλουράκια  με  τα  δυο  χεράκια  ο  φούρνος  θα  τα  ψήσει  το  σπίτι  θα  μυρίσει' !!!!
Έτσι  κι  εμείς , με  την  γιαγιά  μου, είπαμε  να  κάνουμε  λίγα  κουλουράκια  με  ότι  υλικά  είχαμε  στα  ντουλάπια. Ψάξε, ψάξε  κάτι  βρήκαμε  και  το  αποτέλεσμα...  σούπερ!!!  Για  να  δούμε  τι  κάναμε.....!!!
 
 

Μη  σας  ξεγελάει  η  φωτογραφία  δεν  είναι  στον  αέρα  είναι  γυάλινο  το  τραπεζάκι!!!!
 
 
 
ΥΛΙΚΑ
 
 
 
1  πακέτο  αλεύρι  απ
1 ποτήρι  λάδι  καλαμποκέλαιο
1 1/2  ποτήρι  καρύδι  χοντροκομμένο
1/2  ποτήρι  φλούδα  μανταρινιού  τριμμένη  στο  multi
1  ποτήρι  χυμό  πορτοκάλι
1  ποτήρι  ζάχαρη
1  βανίλια
 
 
 
 

Χρυσοχέρα  η  γιαγιά , της  παλιάς  σχολής  βλέπετε!!!!
 
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
 
Βάζουμε  σε  μια  λεκανίτσα ( εκεί  τα  δουλέψαμε  εμείς ) , το  λάδι  με  την  ζάχαρη  και  τα  δουλεύουμε  λίγο  μέχρι  να  λιώσει  αρκετά  η  ζάχαρη. Στη  συνέχει  προσθέτουμε  όλα  τα  υπόλοιπα  υλικά  και  τέλος  το  αλεύρι. Ζυμώνουμε  μέχρι  να  γίνει  μια  μαλακιά  ζύμη  να  μπορούμε  να  πλάσουμε  τα  κουλουράκια  μας. Τα  ψήνουμε  στους  180 βαθμούς  για  μισή  ώρα  με  τρία  τέταρτα  περίπου. 
 
 

 
 
Μια  ζωγραφιά  δεν  είναι;;;;;;; 
 

 
 
 
 


Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Γίγαντες στο φούρνο με χωριάτικο λουκάνικο

 
 
 Φιλαράκια  μου  γεια  σας, επιτέλους  μετά  από  αρκετό  διάστημα  κατάφερα  να  βάλω  ένα  φαγάκι  της  προκοπής. Είναι  απ΄ τα  αγαπημένα  μας, ένα  φαγητό  που  συνδυάζει  όσπριο  και  κρέας  μαζί. Το  ένα  παίρνει  γεύση  από  το  άλλο  και  το  αποτέλεσμα  είναι  πάρα  πολύ  καλό.
Πάμε  να  δούμε  τα  υλικά!!!!
 
 
 
ΥΛΙΚΑ
 
 
1/2  κιλό  γίγαντες
3  φρέσκες  ντομάτες
3  καρότα
2 κρεμμύδια
2  σκελίδες  σκόρδο
1-2  χωριάτικα  λουκάνικα
αλατοπίπερο
λάδι 
 
 

 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
 
 
Βράζουμε  πρώτα  τα  φασόλια (εγώ  έχυσα  το  πρώτο  νερό  μόλις  πήρε  βράση). Στη  συνέχεια  και  αφού  δούμε  ότι ' κρατάνε'  λίγο  τα  σουρώνουμε  και  τα  βάζουμε  σ΄ ένα  πυρέξ, εκεί  προσθέτουμε  το  κρεμμύδι  που  έχουμε  κόψει  σε  φέτες , το  σκόρδο , τις  ντομάτες  που  έχουμε  τρίψει , το  λουκάνικο  σε  φέτες , τα  καρότα  σε  φέτες  και  αλατοπίπερο. Προσθέτουμε  λίγο  λάδι  και  νερό  και  τα  βάζουμε  στο  φούρνο  να  ψηθούν  μέχρι  να  μαλακώσουν  όλα  τα  υλικά  και  να  χυλώσουν  λίγο  τα  φασόλια. 
 
 
 

 
 
 
Καλή  σας  όρεξη!!!!!!!!!

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Κεφτέδες πολίτικοι

Κεφτέδες ή κιοφτέδες, όπως τους λένε οι Πολίτες, αρωματικοί, πικάντικοι  και αφράτοι. Σε καμιά περίπτωση στρογγυλοί, τουλάχιστον στο δικό μου σπίτι, πάντα μακρόστενοι. Συνήθως έπιανα τη μυρωδιά γυρίζοντας από το σχολείο, και η χαρά μου ήταν όταν συνοδεύονταν από πατάτες τηγανητές, όχι ότι μου κακόπεφτε το πιλάφι ή τα μακαρόνια, αλλά οι πατάτες είχαν άλλη χάρη, μου έφτιαχναν το κέφι.
Λόγω των πολλών παραλλαγών, τείνω να ξεχάσω την αρχική συνταγή - επειδή δεν θεωρώ ότι μια συνταγή μαγειρικής πρέπει να εκτελείται με ακρίβεια και ευλάβεια, στην πορεία έχω κάνει τόσες παραλλαγές που όλες τους αποδεικνύονται γευστικότατες, αλλά στο τέλος λίγο θυμίζουν πολίτικους κιοφτέδες...

Υλικά
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ψίχα ψωμιού (1/4 της φρατζόλας περίπου) μουλιασμένη και καλά στιμμένη
1 αυγό
ένα κ.γ. ξύδι
Αλάτι
Πιπέρι μαύρο
Πιπέρι κόκκινο
λίγο λιγότερο από μισό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
λίγος δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος
1 πρέζα ρίγανη

Αλεύρι
Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε ένα λεκανάκι βάζουμε όλα τα υλικά μας



Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε ένα μισάωρο το μίγμα στο ψυγείο για να δέσουν τα υλικά και τα αρώματα.


Πλάθουμε σε μακρόστενους κεφτέδες


Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε και από τις δυο μεριές σε καυτό λάδι.


Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, πιλάφι ή μακαρόνια.

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Τηγανητό συκώτι (Αρναούτ Τζιέρι)

Πολίτικη λιχουδιά που συνοδεύει ουζάκι ή κρασί. Η μυρωδιά του γαργαλάει τη μύτη όχι μόνο όταν τηγανίζεται αλλά και όταν σερβίρεται. 

Υλικά
1/2 κ.. συκώτι μοσχαρίσιο 
αλάτι
αλεύρι
2 κρεμμύδια μεγαλα
μαϊντανός
λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Πλένουμε το συκώτι και το κόβουμε σε κύβους. Αλατίζουμε ελαφρά και αλευρώνουμε. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Μόλις τηγανισθούν βάζουμε τα συκωτάκια σε απορροφητικό χαρτί.
Παράλληλα κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες, τις οποίες τις μαλάσσουμε με αρκετό αλάτι μέχρι να χάσουν την αψάδα τους και να γυαλίσουν. Ξεπλένουμε το κρεμμύδι και το ανακατεύουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σε μια βαθιά πιατέλα αδειάζουμε τα συκωτάκια, καλύπτουμε με το κρεμμύδι και σερβίρουμε. 
Η γιαγιά μου κάλυπτε την πιατέλα με ένα πιάτο προκειμένου να αναμειχθούν τα αρώματα από το συκώτι και το κρεμμύδι και μετά σέρβιρε.



Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Shepherd's pie


Τα παιδιά μου το ονομάζουν παστίτσιο με πουρέ, εγώ κρατώ το παραδοσιακό αγγλικό του όνομα αν και η παρασκευή του προσομοιάζει μετά από πολλά χρόνια εφαρμογής στις ελληνικές γεύσεις και συνήθειες. Πώς να το κάνουμε, οι καταβολές υπερισχύουν της ξενόφερτης γεύσης.

Υλικά

Για τον κιμά
1/2 κ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι αρακά
1 καρότο ψιλοκομμένο
10-15 κυβάκια κολοκύθας κίτρινης
λίγο καλαμπόκι
1/2 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
αλάτι - πιπέρι
μια πρέζα κόκκινο πιπέρι
μια πρέζα μπαχάρι τριμμένο
μια πρέζα κανέλλα

Για τον πουρέ
4-5 μεγαλούτσικες πατάτες
1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο (ρεγκάτο)
1/2 λίτρο γάλα
50 γρ. βιτάμ
αλάτι - πιπέρι -
μία πρέζα μοσχοκάρυδο

Για το στρώσιμο του πυρέξ
1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
λίγο λάδι για το άλειμμα

Εκτέλεση
Σε μια πλακερή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και καβουρντίζουμε το κρεμμύδι με τον κιμά και προσθέτουμε τον αρακά, το καλαμπόκι, το καρότο, την κολοκύθα και την πιπεριά.Σβήνουμε με κρασί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι, το μπαχάρι και την κανέλλα. Μόλις εξατμισθεί το κρασί προσθέτουμε τα ντοματάκια και λίγο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα.




Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τις βάζουμε σε βραστό αλατισμένο νερό και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. Ζεσταίνουμε καλά το γάλα σε κατσαρολάκι, προσθέτοντας το βιτάμ. Μόλις γίνουν οι πατάτες, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρουμε σε μπωλ. Με το πιρούνι ή το masher τις λιώνουμε. Αλατοπιπερώνουμε και ... μοσχοκαρυδώνουμε. Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να φθάσουμε στην επιθυμητή υφή. Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.




Λαδώνουμε το πυρέξ στον πάτο και στα πλαϊνά και στρώνουμε τη φρυγανιά, προσέχοντας να πάει και στα πλαϊνά.

Αδειάζουμε τον κιμά
και στρώνουμε από πάνω τον πουρέ.
Με ένα πιρούνι τραβάμε στο μήκος γραμμές και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο κόκκινο πιπέρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά, έως ότου ροδίσει η επιφάνεια.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Σπετσοφάι

Από την κουμπάρα μου τη Μαρία που φτιάχνει καταπληκτικό σπετσοφάι και μάλιστα και με λουκάνικο από αγριογούρουνο, αρκετά καυτερό, "έκλεψα" - φαντάζομαι - τη συνταγή (με το μάτι και τη γεύση) και φτιάχνω και εγώ σε πιο λάιτ εκδοχή. Εκτός από καταπληκτικό μεζέ για κρασί, τσίπουρο, ούζο, κλπ. η ιερόσυλη εγώ το χρησιμοποιώ και σαν σάλτσα για μακαρονάδα, λευκό ρύζι, κλπ.

Υλικά
4 μικρά χωριάτικα λουκάνικα
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 πρέζα μπούκοβο
1 πρέζα κόκκινο πιπέρι
λίγο νερό

Εκτέλεση
Κόβουμε τα λουκάνικα σε μικρά κομμάτια.

Σε ένα πλακερό σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διαφανή,

ρίχνουμε και τα λουκάνικα ανακατεύοντας ώστε να ροδίσουν και στις δυο μεριές, προσθέτουμε τις πιπεριές και σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν λίγο. Σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το μπούκοβο και το κόκκινο πιπέρι. Αν θέλουμε αλατοπιπερώνουμε, εγώ το θεωρώ πολύ αφού τα λουκάνικα είναι ήδη αλμυρά.  Βάζουμε και την ντομάτα και λίγο νερό.

Καπακώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε.




Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Βασιλόπιτα Στιγμής



ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ,
ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ 
ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ!
Ας ξεκινήσουμε το νέο έτος με μια βασιλόπιτα της στιγμής. Σίγουρα θα φτιάξουμε και μια δεύτερη γιατί την πρώτη την μοιράσαμε ήδη! Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

  • 250 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα τριμμένη
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα και μετά τα αυγά ένα, ένα. Αφού έχουν δουλευτεί καλά ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα ανακατεύουμε ελαφριά με μια κουτάλα και το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 30 εκ. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Αν θέλουμε λιώνουμε σε μπεν μαρί λευκή σοκολάτα για επικάλυψη.
Καλή Επιτυχία!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...