WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Μαρτίου 2014

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Γεμιστά μανιτάρια πορτομπέλο

Μια βόλτα στη λαϊκή της Καλλιδρομίου, όπου με ξενάγησε η φίλη Ξανθή ομολογώ ότι αποδείχθηκε πραγματική χαρά και διασκέδαση. Μια από τις πιο ζωντανές λαϊκές που έχω δει, με πραγματικά ζεστούς ανθρώπους, ποικιλία λαχανικών και φρούτων και κυριότερα ακόμη λαχανικά και φρούτα από το μποστάνι και τους κήπους. Είχα πολλά χρόνια να δω πραγματικά καρότα. Σε σχέση μάλιστα με την λαϊκή της περιοχής μου η οποία είναι μικρούλα, αισθάνθηκα κάτι σαν επαρχιώτισσα που επισκέπτεται την πόλη στην δεκαετία του '50.
Σ' αυτήν την λαϊκή βρήκα και μανιτάρια πορτομπέλο (είχε και άλλα αλλά αυτά μου ... έκλεισαν το μάτι). Λέω στον πωλητή βάλτε μου 7-8. Με ρωτά τι θα τα κάνεις; λέω δεν ξέρω ακόμη, βάλτε μου εσείς και θα δω τι θα τα κάνω μετά. Μα για να σου βάλω πρέπει να ξέρω, ψητά ή γεμιστά; Και απαντώ γεμάτη ενθουσιασμό γεμιστά. Κατευθείαν σκέφθηκα γέμιση με μπέικον και τυριά. Έχοντας όμως υλικά για χορτόπιτα, πρόσθεσα και το σπανάκι που πραγματικά είναι "άπαιχτος" κλασσικός συνδυασμός για γέμιση μανιταριών. Ιδού λοιπόν το αποτέλεσμα.

Υλικά
9 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο κατάλληλα για γέμισμα
10 φέτες μπέικον
200 περίπου γραμμάρια σπανάκι (με το μάτι)
μισή φρατζόλα όχι πολύ μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα τριμμένο
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε ροδέλες
100 γρ. τυρί ρεγκάτο (όποιο τυρί που είναι λίγο αλμυρό και να λιώνει στο ψήσιμο)
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
τζίντζερ

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια. Την εξωτερική επιφάνεια την περνάμε με βρεγμένη πετσέτα, κόβουμε το ποδαράκι (με το χέρι, βγαίνει εύκολα) και με ένα κουταλάκι του γλυκού βγάζουμε τα εσωτερικά μαύρα (φεύγουν εύκολα, δεν ασκούμε πολλή πίεση), Εγώ στο σημείο αυτό τα ξεπλένω εξωτερικά με νερό και τα σκουπίζω καλά με χαρτί κουζίνας. Τα ποδαράκια (τους μίσχους δηλαδή) δεν τους πετάμε, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα κρατάμε για τη γέμιση.



Κάνουμε το ψωμί θρύμματα, κόβουμε σε ροδέλλες το σκόρδο, κόβουμε το μπέικον, πλένουμε και στεγνώνουμε το σπανάκι, κόβουμε τα ποδαράκια των μανιταριών και έχουμε τα υλικά της γέμισης κάπως έτσι
Σε μια πλακερή κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και μόλις ζεσταθεί, σωτάρουμε το μπέικον. Εγώ το αφήνω μέχρι να γίνει λίγο τραγανό. Το βάζουμε σε ένα πιάτο. Σωτάρουμε τα μανιταράκια και τα βάζουμε και αυτά σε ένα πιάτο. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη και μόλις κάψει ρίχνουμε το σκόρδο. Μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε το σπανάκι. Καπακώνουμε και αφήνουμε να ιδρώσει και να μαραθεί το σπανάκι για 3-4 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπέικον, τα μανιτάρια, το θρύμμα του ψωμιού, αλάτι, πιπέρι, δυο-τρεις πρέζες τζίντζερ και το μισό περίπου τυρί και ανακατεύουμε.
Σε λαδωμένο καλά πυρέξ βάζουμε τα μανιτάρια και τα γεμίζουμε

Τα σκεπάζουμε με το υπόλοιπο τυρί

και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά

Και σερβίρουμε
Συνόδευσα τα μανιτάρια με μια συνταγή της φίλης Ξανθής για ζεστή σαλάτα με ντοματίνια και σπαράγγια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...