WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Απριλίου 2014

Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Δροσερή σαλάτα δια χειρός ... υιού!

Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω τα παιδιά μου να μπαίνουν στην κουζίνα και να ... μεγαλουργούν!!! Ως μαμά - κουκουβάγια δεν θα μπορούσα να το δω και αλλιώς! Γιος και κόρη αφήνουν την φαντασία τους ελεύθερη και δημιουργούν δικές τους συνταγές στη βάση των κλασσικών. Ο γιος μου λόγω και των σπουδών του εκτός των τειχών, υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να φροντίσει για τη διατροφή του μόνος του. Τα πρώτα χρόνια δεχόταν και τα δέματα από τη μανούλα, εν συνεχεία όμως η αποστολή ατόνησε. Έτσι τώρα μπορεί ο ίδιος (και οι οικείοι, πρωτοκαθεδρευούσης της μαμάς) να περηφανευθεί για την ικανότητά του να αποφύγει την λιμοκτονία προσθέτοντας νότες γκουρμέ στις δημιουργίες του. Μία εκ των δημιουργιών του είναι αυτή η δροσερή σαλάτα και δημοσιεύεται γιατί κατέφθασε φωτογραφία. Βλέπετε, το μεράκι του blogger μπορεί και αυτό να κληρονομηθεί και η μαγειρική να συνοδεύεται από φωτογράφιση.

Υλικά

7-8 φύλλα μαρούλι πλυμένα και κομμένα
5 τοματάκια μικρά Σαντορίνης κομμένα στα δύο
1/2 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
 1/2 αγγούρι κομμένο σε ροδέλλες
7-8 ελιές καλαμών
1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
2-3 φρυγανιές ή ένα παξιμάδι κομμένα σε κομμάτια
1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
ξύδι μπαλσάμικο
αλάτι
ρίγανη

Για τη σως 
100 γρ. τυροκαυτερή
χυμός μισού λεμονιού
1 κ. σ . μουστάρδα

Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ βάζουμε τα λαχανικά και τα κομμάτια της φρυγανιάς και τις ελιές. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι και ανακατεύουμε. Σε ένα μικρό μπωλ αναμιγνύουμε την τυροκαυτερή με τη μουστάρδα και το λεμόνι μέχρι να γίνει αλοιφή και περιχύνουμε τη σαλάτα.

Καλή σας όρεξη! Εμείς που τη δοκιμάσαμε ξετρελαθήκαμε.

Τρίτη, 15 Απριλίου 2014

Νηστίσιμη πατατοκολοκυθοσαλάτα με dressing αβοκάντο

Κατ' απαίτηση της πολύ καλής φίλης Ελενας, ανεβάζω άμεσα την σαλάτα με το όνομα σιδηρόδρομο - μου αρέσουν οι σύνθετες λέξεις, δεν μπορείτε να πείτε. Για να επανέλθω στη σαλάτα, είναι δροσερή, είναι νηστίσιμη, κατάλληλη για τις ημέρες που διανύουμε και όχι μόνο. Επιπλέον είναι ελαφριά, κατάλληλη και για δίαιτα. Το μυστικό είναι το αβοκάντο να είναι ώριμο. Δυστυχώς όμως δεν βρήκα γι' αυτό η υφή του dressing  δεν μου έγινε κρεμώδης. 


Υλικά

2 μεγάλες πατάτες
2 μέτρια κολοκυθάκια
1 μικρή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 
1 κουταλιά σούπας κάπαρη
4-5 τοματίνια 
λίγο μάραθο (για άνηθο πήγαινα και τα μπέρδεψα, η γεύση βγήκε καλή, ιδιαίτερη)
1 λεμόνι στυμμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 αβοκάντο γινωμένο 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε κύβους (μέγεθος μπουκιάς).
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν. 

Με μια τρυπητή κουτάλα τα αδειάζουμε σε μπωλ και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.



Προσθέτουμε το μάραθο (ή άνηθο) ψιλοκομμένο, το σκόρδο, την κάπαρη και τα τοματίνια κομμένα στα δύο ή στα τέσσερα, αναλόγως του μεγέθους. Τα ανακατεύουμε.

Καθαρίζουμε το αβοκάντο και αφαιρούμε το κουκούτσι. Το κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε στο μούλτι μαζί με το λεμόνι και το λάδι. Το χτυπάμε μέχρι να γίνει κρεμώδες το μίγμα.
Προσθέτουμε στη σαλάτα και ανακατεύουμε. 
Καλή μας όρεξη.

Χταποδάκι ξυδάτο

Ένας καταπληκτικός ουζομεζές που τώρα στη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας είναι ό,τι πρέπει.

Υλικά
1 χταπόδι 1-1,2 κιλά
νερό
1 φύλλο δάφνης
ρίγανη
λευκό ξύδι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το χταπόδι (το οποίο πρέπει να είναι καλά χτυπημένο και παραγουλιασμένο), αφαιρούμε το δόντι του και το μελάνι και το βάζουμε στη χύτρα με νερό ίσα να το σκεπάζει. Ρίχνουμε μέσα το φύλλο δάφνης. Κλείνουμε τη χύτρα και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά περίπου αφ' ότου σφυρίξει η βαλβίδα.
Μόλις το βγάλουμε, το κόβουμε σε κομμάτια.
Τοποθετούμε σε σειρές τα κομμάτια σε γυάλινο δοχείο πασπαλίζοντας με ρίγανη και περιχύνοντας με ξύδι και λάδι, μέχρι να τελειώσουν όλα τα κομμάτια και να καλυφθούν με λαδόξυδο.
Φυλάσσεται στο ψυγείο.

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014

Πασχαλινές συνταγές από το Να λείπει το ... βύσσινο!



Το Πάσχα ήρθε, ήδη μπήκαμε στη Μεγαλοβδομάδα. Η σπουδαιότερη γιορτή του Χριστιανισμού που εξακολουθεί και με συγκινεί όσα χρόνια και να περάσουν. Κάθε μέρα είναι ξεχωριστή. Αναβιώνουμε τα Πάθη του Χριστού μέρα με την μέρα με κατάνυξη. Γιορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου και την Άνοιξη, την Αναγέννηση της Φύσης.

Πόσα έθιμα σχετίζονται με το Πάσχα! Τα έθιμα προχωρούν και στην κουζίνα μας. Όλοι και όλες μας φέρουμε από τα μέρη μας έθιμα και συνταγές που κάθε χρόνο τα επαναλαμβάνουμε.

Αν θέλετε και άλλες ιδέες για το Πασχαλινό σας τραπέζι, δείτε τι έχουμε φτιάξει στο Να λείπει το βύσσινο μέχρι σήμερα:
Αυγά βαμμένα με κρεμμύδια



Αφράτα κουλουράκια πασχαλινά



Τσουρέκια της Θεανώς



Ανδριώτικος Λαμπριάτης με γέμιση ανδριώτικη από το Μπατσί ή από την Άρνη και για όποιον ακολουθεί "οπτικές οδηγίες" και σε εικονογραφημένη έκδοση






Μαγειρίτσα


Και για το τέλος, σας φυλάξαμε
Οβελία και κοκορέτσι για όσους εξορμήσουν εις τας εξοχάς!!!!



Η ομάδα του Να λείπει το ... βύσσινο σας ευχόμαστε 
Καλό Πάσχα!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...