WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Ιουνίου 2014

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Xoιρινό στη γάστρα με λαχανικά και ρύζι basmati






Καλημέρα  σε  όλους  και  καλή  εβδομάδα. Ελπίζω  να  είστε  όλοι  καλά, εγώ  έτρεχα  με  τα  γενέθλια  του  μικρού  μου  και  όλες  τις  ετοιμασίες  για  το  πάρτι  του  οπότε  ο  χρόνος  λίγος  για  οτιδήποτε  άλλο. Θα  βάλω  σχετική  ανάρτηση  τις  επόμενες  μέρες. 
Για  σήμερα  έχω  ένα  απ΄ τα  αγαπημένα  μας  φαγητά. Απλό, γρήγορο  και  νόστιμο. Αυτό  συνηθίζω να  το  φτιάχνω  όταν  έχω  κάποιο  τραπέζι  και  θέλω   να  φτιάξω  κάτι  ελαφρύ χωρίς  σάλτσες  ή  τηγανιτά. Πάμε  να  το  δούμε.



ΥΛΙΚΑ

1 1/2  κιλό  χοιρινό  σε  μπουκιές
3 πιπεριές
2 ντομάτες  μεγάλες
2  κρεμμύδια
αλατοπίπερο
ρίγανη
κάρυ  γλυκό
1/2  ποτηράκι  κρασί  ή  σόγια  σος
λάδι
2  κούπες  ρύζι  basmati











ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Κόβουμε  το  κρέας  σε  μπουκιές  το  πλένουμε ,  το  βάζουμε  στην  γάστρα  και  το  αλατοπιπερώνουμε. Στη  συνέχεια  κόβουμε  τις  πιπεριές , τις  ντομάτες  και  τα  κρεμμύδια  σε  ροδέλες  και  τα  βάζουμε  από  πάνω, προσθέτουμε  και  τα  υπόλοιπα  μυρωδικά, το  κρασί  ή  την  σόγια  και  τέλος  το  λάδι.
Νερό  δεν  βάζουμε  γιατί  θα  βγάλουν  το  δικό  τους  ζουμί  τα  λαχανικά  αν  δούμε  στην  πορεία  ότι  χρειαστεί  τότε  βάζουμε  λίγο. Το  συνοδεύουμε  με  ρύζι  ή  μακαρόνια  ή  και  πατάτες  τηγανιτές. Εγώ  προτίμησα  το  ρύζι  basmati.



Kαλή  επιτυχία!!!!!


Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Μελιτζάνες παπουτσάκια


Από τα πολύ αγαπημένα κυριακάτικα φαγητά του καλοκαιριού, μπελαλίδικο όπως το αποκαλούσε η μητέρα μου, η οποία επί χρόνια είχε αναλάβει το μαγείρεμα του την πρώτη Κυριακή που κατέβαινε στο εξοχικό. Ο άντρας μου και τα παιδιά μου και ιδιαίτερα η κόρη μου το περίμεναν πως και πως. Ήταν δεν ήταν 3 χρονών η κόρη μου όταν της ανακοινώσαμε ότι εκείνη την ημέρα θα τρώγαμε παπουτσάκια. Ενθουσιάστηκε και από το πρωί όποιον έβλεπε του ανακοίνωνε, εμείς σήμερα θα φάμε παπουτσάκια. Πήγαμε για μπάνιο στη θάλασσα, όλοι οι λουόμενοι έμαθαν ότι θα φάμε παπουτσάκια και όταν γυρίσαμε και στρώσαμε τραπέζι και φέραμε τα πιάτα με το φαγητό, τα βλέπει η κόρη μου και αναφωνεί με μεγάλη απογοήτευση "καλέ αυτά δεν είναι παπούτσια, είναι μελιτζάνες!" Βέβαια τα λάτρεψε.  Για να πω την αλήθεια μου αυτό το φαγητό το είχαμε συνδέσει με την μητέρα μου και μιας και το τρώγαμε μια φορά το χρόνο με ενθουσιασμό, δεν το έφτιαχνα εύκολα. Καθημερινή λοιπόν μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, εργάσιμη και δύσκολη ημέρα, χωρίς λόγο και αιτία, έφτιαξα μέσα στην άγρια νύχτα παπουτσάκια. Και αφού σήμερα είναι Κυριακή και της ταιριάζει αυτό το πιάτο, σας τα παρουσιάζω:

Υλικά
8 φλάσκες σχετικά μικρές μελιτζάνες
λάδι για τηγάνισμα
Για την γέμιση
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος 
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
μισό ματσάκι μαϊντανός
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
αλάτι
πιπέρι
Για την κρέμα μπεσαμέλ
6 κουταλιές σούπας κοφτές αλεύρι
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
λίγο λιγότερο από ένα λίτρο γάλα
αλάτι
πιπέρι
μία πρέζα μοσχοκάρυδο
1 αυγό
100 γραμμάρια τυρί παρμεζάνα για το ψήσιμο

Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες καλά και τις σκουπίζουμε καλά, δεν θέλουμε νερά. Δεν αφαιρούμε τα κοτσάνια και χαράζουμε μια σφήνα κατά μήκος προκειμένου να διευκολυνθούμε μετά στο γέμισμα.


Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν


Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να τραβήξει τα πολλά λάδια και τις τοποθετούμε στο σκεύος που θα ψήσουμε.

Για τη γέμιση
Κόβουμε το κρεμμύδι (με το μαχαίρι, όχι στο μούλτι, δεν το θέλουμε ψιλοκομμένο ή λιωμένο, να φαίνεται δηλαδή στο φαγητό) και το σκόρδο ψιλοκομμένο.
Σε μια άλλη πλακερή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, στο τελευταίο λεπτό προσθέτουμε το σκόρδο.

Προσθέτουμε τον κιμά και καβουρντίζουμε για 5-6 λεπτά


Σβήνουμε με κρασί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο

Προσθέτουμε την ντομάτα,
μισό ποτήρι νερό, ανακατεύουμε
σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε για μισή ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά

Για την κρέμα μπεσαμέλ
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα μαζί με το αλεύρι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη. Σιγά σιγά συνεχομένα προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και τη μια πρέζα μοσχοκάρυδο


Συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω από χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα

Προσθέτουμε και το αυγό και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γυαλίσει η κρέμα

... Συναρμολόγηση

Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με κιμά.

καλύπτουμε με μπεσαμέλ

Καλύπτουμε την επιφάνεια με τριμμένη παρμεζάνα

Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια

και σερβίρουμε




Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Στραπατσάδα

Βασικά συστατικά μιας στραπατσάδας τα αυγά, η φέτα και οι ντομάτες και από κει και πέρα ό,τι υλικό έχεις στη διάθεσή σου. Μου θυμίζει καλοκαίρι - ώριμες ντομάτες γαρ, που κάποτε μόνο καλοκαίρι τις συναντούσες - και με ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα, ό,τι πρέπει για ένα γρήγορο αλά ελληνικά γεύμα.

Υλικά (για δύο άτομα)
1 κουταλιά σούπας λάδι
1 κρεμμύδι ξερό
1 πιπεριά πράσινη
2 ντομάτες
1 λουκάνικο χωριάτικο με πορτοκάλι (αυτό είχα)
4 αυγά
1 σφηνάκι γάλα
100 γραμμάρια φέτα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και την ντομάτα. Κόβουμε σε κομμάτια το λουκάνικο και τρίβουμε τη φέτα.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και μαραίνουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά. Προσθέτουμε το λουκάνικο και μόλις πάρει χρώμα βάζουμε και την ντομάτα.

Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και περιχύνουμε στο τηγάνι φροντίζοντας το μίγμα να απλωθεί παντού.

Προσθέτουμε τα κομμάτια της φέτας, πιπερώνουμε και προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα φύλλα του δυόσμου.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, δεν θέλουμε να αρπάξει το αυγό από κάτω.
Με μια ξύλινη σπάτουλα, ανασηκώνουμε τις άκρες και το κέντρο, προκειμένου να μην κολλήσει και να περνά το άψητο αυγό στο κάτω μέρος.

Μόλις αρχίσει το αυγό να στεγνώνει, σερβίρουμε.




Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Δροσερό γλυκό με ζελέ, κρέμα και βύσσινα

 Χρόνια πολλά σε όλους τους μπαμπάδες που γιορτάζουν σήμερα και να θυμόμαστε πάντα γλυκά τους μπαμπάδες που έφυγαν νωρίς από τη ζωή μας. Ένα γλυκό δροσερό που ξεκίνησε αρχικά με τη σκέψη να γίνει διαίτης και κατέληξε πλούσιο σε θερμίδες και γεύση και λίγο μεθυστικό. Και επιτέλους να κάνουμε και κάτι με βύσσινο. Πολύ τοις μετρητοίς πήραμε το όνομά μας και εξορίσαμε το βύσσινο από τη ζωή μας!!! Καιρός να το αλλάξουμε. Φυσικά παραλλαγές της συνταγής αυτής υπάρχουν πολλές. Και φιλοξενούμε και στο μπλογκοσπιτάκι μας μία φτιαγμένη από τα χεράκια της Θεανώς: Ζελέ με κρέμα και μπισκότα. Αντε τώρα που τελείωσε και η κόρη της τις Πανελλήνιες (καλά αποτελέσματα στο κοριτσάκι μας!) ευελπιστούμε να την έχουμε και πάλι κοντά μας με τις ωραίες συνταγές της.

Υλικά
Για τη βάση
1 πακέτο πτιμπερ ολικής άλεσης (και πιο υγιεινά και πιο νόστιμα κατά τη γνώμη μου)
1 σφηνάκι λικέρ βύσσινο
1 κουτί κομπόστα βύσσινο
Για την κρέμα
5 φλιτζάνια τσαγιού γάλα
12 κουταλιές σούπας κοφτές άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια
μισό φλιτζάνι τσαγιού καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας λικέρ βύσσινο
Για το ζελέ
3 φακελάκια ζελέ κεράσι
3 φλιτζάνια τσαγιού βραστό νερό
2 φλιτζάνια τσαγιού κρύο νερό
1 φλιτζάνι το ζουμί από την κομπόστα βύσσινο
1 σφηνάκι λικέρ βύσσινο
Για το γαρνίρισμα
1 φάκελο garni
1 φλιτζάνι γάλα
(όχι άλλο λικέρ, θα μεθύσουμε)

Εκτέλεση
Σε ένα πυρέξ στρώνουμε σπασμένα τα μπισκότα και τα ραντίζουμε το λικέρ.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τα 4 φλιτζάνια γάλα με το λικέρ, ενώ το πέμπτο φλιτζάνι το βάζουμε σε ένα μπολάκι και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου με τη ζάχαρη. Μόλις το γάλα φθάσει σε σημείο βρασμού προσθέτουμε το λιωμένο άνθος αραβοσίτου και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις πήξει καλύπτουμε την επιφάνεια με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τα μπισκότα και προσθέτουμε από πάνω τα βύσσινα αφού τα έχουμε στραγγίξει και φυλάξει το ζουμί τους.
 

Παράλληλα ετοιμάζουμε το ζελέ, τα δύο φακελάκια. Διαλύουμε το περιεχόμενο των φακέλων σε δύο φλιτζάνια βραστό νερό . Προσθέτουμε το 1 φλιτζάνι κρύο νερό και το ζουμί από την κομπόστα. Ανακατεύουμε και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Εδώ είναι το "twist" της συνταγής μου. Κανονικά περιμένουμε να γίνει παχύρρευστο, ώστε να γίνει στρώμα πάνω από, εγώ απλά το αφήνω να κρυώσει μόνο, μου αρέσει να εισχωρεί στο γλυκό και το ζελέ να ανακατεύεται με τα μπισκότα.
Βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο και μόλις πήξει καλά (Εγώ το άφησα όλη την νύχτα), ετοιμάζουμε και τον τρίτο φάκελο του ζελέ, διαλύοντας το περιεχόμενο του σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και προσθέτοντας το ένα φλιτζάνι κρύο νερό και το ένα σφηνάκι λικέρ. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να γίνει παχύρρευστο και το στρώνουμε πάνω στο γλυκό μας. Βάζουμε ξανά το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να στερεοποιηθεί και το δεύτερο στρώμα ζελέ.
Χτυπάμε στο μίξερ το γκαρνί με το ένα φλιτζάνι γάλα για πέντε λεπτά έως ότου πήξει και γαρνίρουμε το γλυκό μας.
 

 

Κοπιάστε να σας κεράσουμε!

Υ.Γ. Το ασημένιο κουταλάκι της φωτογραφίας είναι από την προίκα της γιαγιάς μου της Χρυσάνθης, παραγγελία του πατέρα της Σταύρου με τα αρχικά Χ Σ (Χρυσάνθη Σταύρος), για να τον θυμόταν κάθε φορά που θα τα χρησιμοποιούσε!!!

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Τουρλού κατσαρόλας

Τουρλού τουρλού, συνήθιζε να λέει η γιαγιά μου, όταν της περίσσευαν λίγα λαχανικά από κάθε είδος, όλα μαζί στην κατσαρόλα, χωρίς πολλά πολλά και ένα φαγάκι καλοκαιρινό ήταν έτοιμο. Βέβαια τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα θυμάμαι να μπαίνει και το μοσχαράκι μέσα στο φαγητό, αλλά σιγά σιγά εγκαταλείφθηκε η συνήθεια αυτή να μαγειρεύονται όλα μα όλα τα λαχανικά με κρέας.  Έτσι και εγώ σήμερα που βρέθηκα με ... υπόλοιπα λαχανικών στο ψυγείο και στη σκέψη του τι να μαγειρέψω σήμερα αποκρίθηκα και εγώ "τουρλού τουρλού".
Και προσέξτε οι Πολίτες δεν λέγαμε λαχανικά τουρλού, απλά λέγαμε να φτιάξουμε μια τουρλού (ναι παρακαλώ, η τουρλού είναι θηλυκού γένους)! Επίσης η τουρλού, σύμφωνα πάντα με τους Πολίτες, εξυπακούεται ότι γίνεται στην κατσαρόλα και όχι στο φούρνο ή αλλού!

Υλικά
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
μισό κιλό φασολάκια μπαρμπούνια
3 μελιτζάνες φλάσκες (περίπου 700 γρ.)
3 πιπεριές
5 κολοκυθάκια μέτριου μεγέθους (περίπου 700 γρ.)
5 ντομάτες ώριμες
3 μέτριες πατάτες
1 ματσάκι μαϊντανό
1,5 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο (100 γρ. περίπου)
χυμό ντομάτας
αλάτι
πιπέρι
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Καθαρίζουμε τα φασολάκια και στα πλαϊνά τους, αν και τέτοια εποχή δεν έχουν ακόμη ίνες.
 
Τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, τις πατάτες και τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια


Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια (θέλουμε να φαίνονται στο φαγητό) και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό

 
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και μαραίνουμε λίγο το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και διαδοχικά όλα τα λαχανικά (πιπεριές - κολοκυθάκια - μελιτζάνες - φασολάκια - ντομάτα - πατάτες)

Προσθέτουμε το χυμό της ντομάτας και ένα ποτήρι νερό. Αλατοπιπερώνουμε και μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και με σκεπασμένη την κατσαρόλα αφήνουμε να σιγοβράσει για 45 λεπτά.
Σερβίρουμε



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...