WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Ιουλίου 2014

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Φάβα


Η  φάβα  είναι  το  αγαπημένο  μας  όσπριο. Μέχρι  πριν  κάποιο  διάστημα  την  έφτιαχνα  με  τον  απλό  κλασικό  τρόπο, βράσιμο  και  ξάφρισμα ,έτσι  όπως  έχει  την  συνταγή  και  η  Σοφία  μας. Μια  μέρα  όμως  στην  τηλεόραση  είδα  να  την  φτιάχνουν  μ΄ ένα  διαφορετικό  τρόπο , τσιγάρισαν την  φάβα  με  το  κρεμμύδι  και  μετά  έβαλαν  το  νερό. Μου  φάνηκε  πολύ  καλύτερο  απο  το  να  το  βράσω  μαζί  και  έτσι  το  έφτιαξα...... ε  από  τότε  την  κάνω  μόνο  έτσι!!!!
Είναι  πάρα  πολύ  νόστιμη, εγώ  έβαλα  και  κάτι  παραπάνω, μια  σκελίδα  σκόρδο!!!!!!!!!
Πάμε  να  δούμε  τι  κάναμε!!!


Υλικά


1  σακουλάκι  φάβα
1  κρεμμύδι  μεγάλο  ψιλοκομμένο
1  σκελίδα  σκόρδο  ψιλοκομμένη
4-5  ποτήρια  νερό
αλάτι
λάδι 




Εκτέλεση



Βάζουμε  το  λάδι  στην  κατσαρόλα  να  κάψει  και  ρίχνουμε  το  ψιλοκομμένο  κρεμμύδι  και  το  σκόρδο  να  σοταριστούν  ελαφρά.






Στη  συνέχεια  προσθέτουμε  την  φάβα , αφού  την  έχουμε  πλύνει  πρώτα, και  την  σοτάρουμε  μέχρι  να  πάρει  ξανθό  χρώμα.






Τέλος  προσθέτουμε  το  νερό και  την  αφήνουμε  να  βράσει  στο  χαμηλό (ίσα που  να  κοχλάζει) και  ανακατεύουμε  συνέχεια  μη  κολλήσει.








Η  φάβα  έτοιμη!!!!!!






Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Μπριάμ

Τον καλοκαιρινό συνδυασμό κολοκυθιού - μελιτζάνας - πιπεριάς - πατάτας τον ονομάζουμε με προσθαφαιρέσεις υλικών, άλλοτε τουρλού, άλλοτε ρατατούιγ, άλλοτε μπριάμ, άλλοτε γιαχνί. Διαφορές στον τρόπο μαγειρέματος υπάρχουν, ίσως και γι' αυτό οι διαφορές στα ονόματα. Νομίζω ότι με το μπριάμ κλείνω τον κύκλο και μπορώ να πω ότι τα έχω μαγειρέψει ΟΛΑ και ακόμη περισσότερα (αν λάβει κανείς υπόψιν του τις συνταγές φίλων που με δελέασαν)  και τα έχω αναρτήσει όλα, τουρλού, ρατατούιγ, γιαχνί. Ορίστε λοιπόν και η κλασική κατ' εμέ συνταγή του μπριάμ.

Υλικά
1 μελιτζάνα φλάσκα
2 κολοκύθια
2 πατάτες
2 πιπεριές πράσινες
1 πιπεριά Φλωρίνης
2 ντομάτες
4 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1 κουτί ντοματάκια
αλάτι
πιπέρι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση
Πλένουμε και σκουπίζουμε όλα τα λαχανικά. Κόβουμε τη μελιτζάνα, τα κολοκύθια, τις πατάτες, το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε φέτες κατά μήκος. Κόβουμε σε φέτες και τις ντομάτες και σε μικρά ορθογώνια κομμάτια την πιπεριά Φλωρίνης. Κόβουμε σε λεπτές φέτες και τις σκελίδες σκόρδο
Σε ένα ταψί αραδιάζουμε σε στρώσεις, χαλαρά όμως δεν τα θέλουμε τα υλικά παρατεταγμένα,  τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια, τις πιπεριές, τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και τις σκελίδες του σκόρδου, αλατοπιπερώνοντας κάθε στρώση. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον απλώνουμε πάνω στο φαγητό. Αδειάζουμε και το κουτί τα ντοματάκια και με ένα πιρούνι τα απλώνουμε να πάνε παντού στην επιφάνεια. Προσθέτουμε το λάδι και το νερό.



Ψήνουμε για 45-60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς . Ελέγχουμε και συμπληρώνουμε με λίγο νερό αν χρειαστεί.

 

Σερβίρουμε.


Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Tυροπιτάκια με ντόπιο τυρί





Τυροπιτάκια, αγαπημένα όλων μικρών και μεγάλων. Τα είχα φτιάξει στα γενέθλια του γιου μου και όλοι ξετρελάθηκαν. Εγώ βέβαια τα έκανα με ντόπιο μαλακό τυρί που μου έστειλε η θεία μου. Αλλά συνήθως όταν φτιάχνω και δεν έχω ντόπιο τυρί βάζω φέτα και ανθότυρο ίσως και λίγο κεφαλοτύρι ή κάποιο άλλο τυρί λίγο πιο πικάντικο για πιο έντονη γεύση.





Υλικά
1/2  κιλό  μαλακό  τυρί (ντόπιο)
4 αυγά
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κουτί  κρέμα  γάλακτος
λίγο αλάτι , πιπέρι
1 φύλλο  κρούστας
λίγο λάδι (για τα φύλλα)




Εκτέλεση












Βάζουμε  σ΄ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί και τ΄ ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα μαλακό μείγμα.








Στη συνέχεια κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες ανάλογα με το φάρδος που θέλουμε.











Βάζουμε  σε ένα ένα φύλλο,αφού το λαδώσουμε πρώτα με πινέλο, ένα κουταλάκι από το μείγμα μας.












Και τυλίγουμε σε μικρά τριγωνάκια κατά αυτό τον τρόπο.





Καλή επιτυχία!!!!!




Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Ρατατούιγ σε ... φόρμα με σάλτσα λευκού κρασιού


Για να δώσουμε στο ... τουρλού μια γαλλική νότα κομψότητας (!) ή να συνειδητοποιήσουμε ότι σε όλην την Μεσόγειο συνηθίζουμε να τρώμε φαγητά παρόμοια με τα υλικά που απλόχερα μας χαρίζει η ίδια φύση. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από αυτές της κουμπάρας μου που την έφτιαξα με μεγάλη χαρά κάνοντας τις μικρές μου "προσθαφαιρέσεις". Η σάλτσα του λευκού κρασιού είναι αυτό που κάνει την διαφορά και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο όμορφα δένει με τα λαχανικά.


Υλικά
Για το ρατατούιγ
1 μελιτζάνα φλάσκα
2 κολοκύθια
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
1 ντομάτα
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
3 κ.σ. τοματοπελτές
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα λευκού κρασιού
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
25 γρ βούτυρο
1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κύβο λαχανικών
1 φλιτζάνι νερό
1 ποτηράκι κρασιού κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Πλένουμε τα λαχανικά καλά και τα σκουπίζουμε. Δεν θέλουμε νερά. Κόβουμε την μελιτζάνα, τα κολοκύθια και την ντομάτα σε μικρούς κύβους, τις πιπεριές σε μικρές λωρίδες, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τον μαϊντανό. Θα το έχετε δει και σε άλλες συνταγές μου. Συνηθίζω όλα τα κοψίματα να τα κάνω στην αρχή και να συγκεντρώνω έτοιμα τα υλικά μου, οπότε όταν ξεκινώ το μαγείρεμα, δεν πελαγώνω.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις μελιτζάνες. Μόλις μαλακώσουν λίγο οι μελιτζάνες προσθέτουμε τα κολοκύθια, τις πιπεριές και τελευταία την ντομάτα. Διαλύουμε τον τοματοπελτέ σε 1 ποτήρι νερό και περιχύνουμε το φαγητό. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε . Χαμηλώνουμε τη φωτιά και καπακώνουμε το τηγάνι.
Αφήνουμε να ψηθεί για 20 λεπτά και να ρουφήξει τα υγρά του.
Σε μικρά μπολάκια βάζουμε λαδόκολλα (για να ξεφορμάρουμε εύκολα μετά) και αδειάζουμε το μίγμα μέσα.

                                     
Βάζουμε τα μπολάκια στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.

Όταν πρόκειται να σερβίρουμε ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Εγώ την έκανα την ίδια ώρα και όταν σέρβιρα την ξαναζέστανα στον φούρνο μικροκυμάτων.

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το κρασί μας μέχρι να εξατμισθεί και να μείνει το μισό.

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το νερό (κρύο) με τον κύβο λαχανικών τριμμένο και προσθέτουμε και το κρασί.
Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με τον αυγοδάρτη προσθέτουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το μίγμα του νερού, ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αφήνουμε να πάρει μια βράση σε χαμηλή φωτιά και αποσύρουμε.

Για να σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε σε πιάτο το ρατατούιγ και περιχύνουμε με την σάλτσα.


Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Τα γενέθλια του γιου μου




Πριν ένα  χρόνο  ήρθε  στην  ζωή  μας  το  αγγελούδι  μας , ο Μιχαλάκης  μας. Πέρασε  ένας  απίστευτα  όμορφος  και  γεμάτος  χρόνος. Το  σπίτι  γέμισε  από  γέλια και  κλάματα ( και  αυτά  στο  πρόγραμμα  είναι), τις φωνές  του , τα  πρώτα  λογάκια (μαμά  εννοείται ) , τις  πρώτες  ζημιές, αυτές  ας ελπίσω  ότι  θα  είναι  λίγες, κι  εμένα  φυσικά  να  φωνάζω  συνέχεια ΜΗ  ΜΙΧΑΛΗ!!!!!!
Επειδή  ακόμα  μπορώ  και  ελέγχω την  κατάσταση  και  δεν  μου  ζητάει  τι να  του  φτιάξω  στο  πάρτυ  του,είπα  να  του  κάνω  τα  γενέθλιά του με  θέμα  τον  Μίκυ. Η  τούρτα  από  το  ζαχαροπλαστείο, είπα  να  μη  δοκιμάσω  τις  καλλιτεχνικές  μου  ικανότητες  στα  πρώτα  γενέθλια  του  παιδιού  τ΄ αφήνω  για  του  χρόνου. ΌΟΟΟλα  τα  υπόλοιπα  μεζεδάκια  όμως  απο  τα  χεράκια  μας ( εμένα , της  Θεανώς και  της  Κατερίνας).
Να  τα  εκατοστήσεις  Μιχαλάκη  μου  να  είσαι  γερός κι  ευτυχισμένος  στη  ζωή  σου!!!!!





Ο στολισμός!!!




Το  αυτί  δεν  είναι  κομμένο  απλά ξεκόλλησε!!!
Τα  εδέσματα!!!!


















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...