WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Νοεμβρίου 2014

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Γαριδάκι τηγανητό

Προ λίγων εβδομάδων είχα βρει στην αγορά γαριδάκι ψιλό αλλά και φθηνό. Ανάρτησα την συνταγή με το γαριδοπίλαφο και είπα να αναρτήσω το τηγανητό γαριδάκι που έφτιαξα αργότερα. Έφθασε η ώρα της αναρτήσεως. Θα μου πείτε μα ένα τηγάνισμα θα αναρτήσω; Όλες και όλοι ξέρουμε να τηγανίζουμε. Απλά μοιράζομαι την εμπειρία μου μαζί σας, γιατί το λατρέψαμε το γαριδάκι μας.

Υλικά
Μισό κιλό ψιλό γαριδάκι φρέσκο
2 φλιτζάνια αλεύρι
μισό λίτρο λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση
Πλένουμε σε στραγγιστήρι τις γαρίδες με άφθονο νερό. τις αφήνουμε να στραγγίξουν.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες. Τις ανακατεύουμε απαλά με το χέρι να πάει παντού το αλεύρι. Στη συνέχεια τις βάζουμε σε μεγάλο σουρωτήρι και τις τινάζουμε ελαφρά για να φύγει η περίσσεια του αλευριού.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το λάδι και μόλις κάψει χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 7 (από 9) βάζουμε μέσα τις γαρίδες, τόσες όσες χωράει το τηγάνι κάθε φορά. Θέλουμε να τηγανισθούν και όχι να βράσουν στο λάδι γι΄αυτό και δεν τις στριμώχνουμε.

Σε περίπου 5 με 6 λεπτά τα γαριδάκια έχουν ροδίσει καλά και τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα. Τα βάζουμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι και τα γαριδάκια να παραμείνουν τραγανά.
Συνεχίζουμε το τηγάνισμα με τις υπόλοιπες γαρίδες. Χρειάστηκα 3 τηγανίσματα για λίγο παραπάνω από μισό κιλό γαρίδες σε μεγάλο τηγάνι. Αν τυχόν το λάδι ... κοκκινίσει πολύ και το αλεύρι από τα προηγούμενα τηγανίσματα δείχνει καμμένο, αντικαθιστούμε το λάδι και τηγανίζουμε σε νέο.

Σερβίρουμε με λίγο χυμό λεμονιού.

Υ.Γ. Θα προσέξατε ότι δεν έχω αναφέρει αλάτι. Δεν έγινε κατά λάθος Θεωρώ τις ελληνικές γαρίδες εξ ορισμού αλμυρές και δεν προσθέτω extra.

.

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Πένες au gratin


Ένα πιάτο που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους, must στα παιδικά και όχι μόνο πάρτυ, με διάφορες παραλλαγές, τόσο ως προς το ζυμαρικό που χρησιμοποιώ όσο και ως προς τα υλικά που περιλαμβάνει. Βάση αποτελούν τα ζυμαρικά, 1-2 είδη αλλαντικών, τυρί που λιώνει, μανιτάρια, αυγά και κρέμα γάλακτος και όλες οι παραλλαγές καλοδεχούμενες. Αυτήν την φορά μαγειρεύτηκε για τον γιο που είχε έρθει από τα ξένα για δυο μέρες μόνο.

Υλικά
1 πακέτο πένες ριγκάτε
300 γραμ. μανιτάρια φρέσκα
10 φέτες ζαμπόν
2 λουκάνικα τ. Φραγκφούρτης
300 γραμ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο
2 αυγά
1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα
πιπέρι
250 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε ένα ποτήρι κρύο νερό, δεν αποχύνουμε αλλά με την τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τις πένες απευθείας από την κατσαρόλα στο πυρέξ.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στο πυρέξ.
Κόβουμε το ζαμπόν σε λεπτές τετράγωνες φέτες. Κόβουμε και τα λουκάνικα. Θα μπορούσαμε αντί για λουκάνικα να βάλουμε προσούτο ή μπέικον (δεν είχα όμως, οπότε αρκέστηκα στο λουκάνικο). Προσθέτουμε τα αλλαντικά στις πένες και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, αρκετό πιπέρι και μια φούχτα τριμμένο τυρί (σαν να φτιάχνουμε καρμπονάρα).
Περιχύνουμε με το μίγμα τις πένες. Καλύπτουμε με το τριμμένο τυρί και περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Σερβίρουμε!

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ρεβυθάδα

Καλό μήνα εύχομαι σε όλες και όλους. Ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας που ως τώρα μου έχει χαρίσει μοναδικές ευχάριστες στιγμές, όπως τα δυο παιδιά μου που ήρθαν στον κόσμο σαν σήμερα και αύριο, αλλά και πιο δύσκολες στιγμές...
Μιας και χειμώνιασε πια, ας στραφούμε και λίγο στα όσπρια.
Αγαπημένα υλικά τα όσπρια, δεν συζητώ για την διατροφική τους αξία ούτε για την μοναδική γεύση τους και τους ποικίλους τρόπους που μπορείς να τα μαγειρέψεις. Πόσο δύσκολο όμως είναι να κάνεις και άλλους ανθρώπους, φερ' ειπείν τα παιδιά μου, να τα δοκιμάσουν και να τα εντάξουν στις διατροφικές τους συνήθειες. Απτόητη όμως εγώ επιμένω.
Ρεβύθια λοιπόν στο μενού σε απλό και απέριττο μαγείρεμα που αναδεικνύει όλη τη γεύση τους.

Υλικά
500 γραμ. ρεβύθια
2 κρεμμύδια
1,5 λίτρο νερό
αλάτι
πιπέρι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμός ενός ζουμερού λεμονιού
ρίγανη

Εκτέλεση
Από βραδύς μουλιάζουμε σε αρκετό νερό τα ρεβύθια. Εγώ δεν βάζω σόδα, ως τώρα δεν έχω καταλάβει γιατί θα έπρεπε να την βάλω αφού τα ρεβύθια μου βγαίνουν μια χαρά και χυλωμένα χωρίς αυτήν.
Την επόμενη ημέρα στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα βάζουμε στην χύτρα (αδιόρθωτη εγώ επιμένω στην χρήση της χύτρας ταχύτητας, με βολεύει).
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στη χύτρα.
Καλύπτουμε με 1,5 λίτρο νερό και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε.
Κλείνουμε την χύτρα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά από την στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα.
Αντί να αφαιρέσω βίαια τον ατμό, αφήνω στην σβηστή εστία την χύτρα μέχρι να απασφαλισθεί μόνη της η βαλβίδα.
Προσθέτουμε το λάδι, τον χυμό λεμονιού και λίγη ρίγανη.
Σερβίρουμε.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...