Υλικά
2 κιλά μούστο
2 κουταλιές στη σούπας στάχτη καθαρή από ξύλα
1 ποτήρι αλεύρι
Καρύδι ψιλοκομμένο
1 κυδώνι
1 κλαδάκι αρμπαρόριζα
Κανέλλα
Εκτέλεση
Βάζουμε το μούστο στην κατσαρόλα να ζεσταθεί μαζί με ένα κυδώνι μέσα για να βγάλει το άρωμά του. Ρίχνουμε την στάχτη και το ανακατεύουμε καλά. (Αν βάλουμε τη στάχτη μέσα σε πανάκι όπως το συνηθίζουμε ο μούστος δεν γλυκαίνει αρκετά). Το βράζουμε μαζί με την στάχτη για 15 λεπτά περίπου, ξαφρίζοντάς το όσο χρειάζεται. Κατεβάζουμε από την φωτιά, ρίχνουμε την αρμπαρόριζα μέσα για πέντε λεπτά περίπου. Αφήνουμε το μούστο να κατασταλάξει και να κρυώσει. Τον περνάμε από το σουρωτήρι μέσα στο οποίο έχουμε βάλει ένα πανί ή τούλι.
Μετράμε 5 ποτήρια σουρωμένου μούστου και το ρίχνουμε σε καθαρή κατσαρόλα. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα σουρωτήρι και το λιώνουμε σιγά σιγά βουτώντας το μέσα στο μούστο. Ανάβουμε τη φωτιά και ταράζουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μην μας σβολιάσει. Μόλις πάρει μια βράση και πήξει το κατεβάζουμε από την φωτιά. Βρέχουμε λίγο τα πιατάκια μας και το σερβίρουμε. Ρίχνουμε κανέλλα και ψιλοκομμένο καρύδι από πάνω. Εάν προτιμάται μπορείτε να ρίξετε το καρύδι και μέσα στην κατσαρόλα να το ανακατέψετε μαζί.
Καλή Επιτυχία!
Μουσταλευριά όλα τα λεφτά με μπόλικο καρύδι καλά δεν υπάρχει καλή Κυριακή Θεανούλα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεανώ μου τι υπέροχη μουσταλευριά είναι αυτή και τι αρώματα!!! Η αδαής εγώ πείτε μου όταν λέμε στάχτη εννοούμε τη στάχτη που βγαίνει όταν βάζουμε φωτιά;;;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΡοδάνθηηηηηη, πάλι κυνηγιόμαστε!!!!
Καλή Κυριακή Θεανώ!
Φαίνεται πολύ λαχταριστή! Δεν έχουμε δοκιμάσει ποτέ μας μουσταλευριά, ευκαιρία να το κάνουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεανώ τί υπέροχη μουσταλευριά ...με κυδώνι!!!! Πρέπει να είναι πολύ αρωματική και νοστιμότατη!!! Καλή Κυριακή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτική μουσταλευριά, Θεανώ μου, όλο αρώματα! Μπράβο στην πεθερά και ευχαριστούμε κι εσένα που τη μοιράστηκες μαζί μας. Καλή εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο στην χρυσοχέρα πεθερούλα για την αρωματική μουσταλευριά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Καλησπέρα κι από μένα! υπέροχη η μουσταλευριά ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη η μουσταλευριά σου... θα σερβιριστώ λίγο να δοκιμάσω...καλή εβδομάδα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια αρμπαρόριζα είχα ακούσει. Για κυδώνι, ομολογώ πως όχι. Σίγουρα αυτή η μουσταλευρια θα έχει άλλη γεύση και άλλο άρωμα. Καλή εβδομάδα να εχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ ΣΟΥ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!!
Δεν εχω φαει ποτε και φετος που ηθελα να δοκιμασω δεν ειχε η γιαγιακα μουστο να μας στειλει!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν ξέρω γιατί αλλά είναι η δεύτερη φορά που χάνεται το σχολιό μου !
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια στα χεράκια της πεθερούλας !!
την τεχνική της την ακούω για πρώτη φορά, όντως τα αρωματά της θα είναι θεσπέσια!!
φιλια σ ολες τις κουκλίτσες του μπλοκ !!
καλή βδομάδα
Ροδάνθη πραγματικά είναι όλα τα λεφτά για όποιον του αρέσει η μουταλευριά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφία είναι η στάχτη από το τζάκι αφού την έχουμε κοσκινίσει. Κάποιοι την χρησιμοποιούν και στα μελομακάρονα. Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήPela Sofi πραγματικά είναι ένα ωραίο παραδοσιακό γλυκάκι. Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤάντε Κίκη πραγματικά είναι πολύ αρωματική. Την συνιστώ ανεπιφύλακτα. Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήHelen gr Νάναι καλά και οι πεθερούλες που μας φτιάχνουν ώραίες και παραδοσιακές συνταγές. Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενα νάναι καλά όλες οι μητέρες που μας φροντίζουν και φτιάχνουν τις δικές τους λιχουδιές. Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήKΟNSTANTINA Ευχαριστώ πολύ. Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήEva Z θα σου στείλω ένα κομμάτι. Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήPara-Kelsoscooks πραγματικά έχει άλλο άρωμα και γεύση. Την συνιστώ ανεπιφύλακτα. Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήFotolabida1 Ευχαριστώ πολύ. Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπινίκη πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήMaria B και εγώ δεν την είχα ακούσει αυτή την τεχνική αλλά την υιοθέτησα. Δεν ξέρω γιατί χάνεται το σχόλιο. Θα το κοιτάξουμε. Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφή