Τα σμυρνέικα σουτζουκάκια είναι ένα υπέροχο αρωματικό φαγητό, αρκετά μπελαλίδικο.
Στην γειτονιά που μεγάλωσα μικρή υπήρχαν πολλοί Σμυρνιοί, κυρίως Σμυρνιές. Η αγαπημένη μου κυρία Χρύσα μας γέμιζε με ιστορίες, όχι τόσο από τη Σμύρνη γιατί ήταν παιδί όταν ξεσπιτώθηκε, όσο από την πολύ πλούσια ζωή της στην Ελλάδα τα κατοπινά χρόνια. Η μαγειρική της όμως διατηρήθηκε σμυρνέικη, όπως την έμαθε από τη μάνα της. Εφτιαχνε καταπληκτικά σουτζουκάκια. Ανάμικτος κιμάς (μοσχαρίσιος με αρνίσιο), σκόρδο - κύμινο, σωτάρισμα σε βούτυρο των υλικών που μπαίνουν στον κιμά και βούτυρο στο τηγάνισμα αλλά και στη σάλτσα ήταν τα βασικά συστατικά για να προσδώσουν τον σμυρνέικο χαρακτήρα στο πιάτο αυτό. Πεντανόστιμα και πλούσια στη γεύση δεν το συζητώ. Έλα όμως που στην εποχή μας το βούτυρο αλλά και το τηγάνισμα είναι πολύ βαρύ για το στομάχι αλλά και την υγεία μας .... Παραλλαγή λοιπόν και φτιάχνονται σουτζουκάκια σμυρνέικα .... γιαλαντζί.
Υλικά
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
2 κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδο
5 φρυγανιές (σικάλεως) τριμμένες
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι μαύρο και κόκκινο, κύμινο αρκετό
1 κ.σ. ξύδι
καμιά δεκαριά κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για τη σάλτσα
1 κουτί πασάτα (χυμό ντομάτας)
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1,5 ποτήρι λευκό κρασί
αλάτι - πιπέρι, κύμινο, λίγη ζάχαρη
1 κ.γ. ξερό μαϊντανό
νερό
Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την γαλέτα, το αυγό, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κύμινο και το μαϊντανό και το ξύδι.
Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τον κιμά να ξεκουραστεί για λίγη ώρα.
Πλάθουμε τον κιμά σε σχήμα χουρμά και αραδιάζουμε σε ταψί. Τα ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 15 λεπτά, γυρνώντας τα μια φορά στο ενδιάμεσο.
Σε πλατιά κατσαρόλα (το λεγόμενο πλακερό) ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το κύμινο, τη ζάχαρη και το μαϊντανό, αφήνουμε να πάρει μια βράση και συμπληρώνουμε με νερό προκειμένου να κάνουμε στην παρούσα φάση μια αραιή σάλτσα.
Εν τω μεταξύ βγάζουμε από το φούρνο τα σουτζουκάκια.
Τα ρίχνουμε στο πλακερό, κλείνουμε το καπάκι και τα αφήνουμε να ψηθούν στη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα.
Σερβίρουμε με πιλάφι, πατάτες τηγανητές ή πουρέ σπιτικό.
Καλή σας όρεξη.
Είναι απο τα αγαπημένα μου φαγητα και η συνταγή σου φαίνεται πεντανόστιμη,μήπως την Κυριακή να είχαμε για φαγητό σμυρνέικα?φιλάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία συνταγή! Κι εγώ ή έτσι τα κάνω τα σουτζουκάκια ή τα βάζω σε γλαστρα άψητα με τη σάλτσα και ψήνονται ωραιότατα. Σίγουρα αρέσουν σε όλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ λαχταριστά και σίγουρα πιο ελαφριά από τα κανονικά! Να είχα λίγα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφία μου τέλεια τα σουτζουκάκια σου θα τα έκανα σήμερα αλλά ο καλός μου,μου παράγγειλε παστίτσιο,οπότε άλλη μέρα φιλιά πολλά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχες δεν είχες...μας την "έσπασες" την μύτη, σήμερα καλή μου Σοφία!!!, που εμφανίστηκες σαν τα "μάραθα"...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό φθινόπωρο εύχομαι.
καλώς το Σοφάκι μας με τις νοστιμιές του !!! μέχρι εδω μύρισε το φαγάκι σου !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό σ/κ και φιλια πολλά
Κι εγώ πάντα στο φούρνο τα ψήνω, ωραιότατη συνταγή και ας είναι και παραλλαγής!!!! Καλό Φθινόπωρο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπωπώ..σουτζουκάκια! Και μόνο που μου θύμισες τη μυρωδιά μ'έπεισες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς το Σοφάκι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τι νοστιμιές μας επέστρεψες!!!!
Τα μυρωδάτα σουτζουκάκια σου μας έσπασαν την μύτη!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!
Υπέροχο υπέροχο, ένα απο τα πιο αγαπημένα φαγάκια, τρελαίνομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένα του γιου μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ τα τελευταία χρόνια ψητά τα μαγειρεύω τα σουτζουκάκι.Άλλωστε ρίχνοντάς τα στην σάλτσα αφήνουν όλη την ουσία και δεν χάνουν καθόλου την νοστιμιά τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλό ΣΚ να έχεις.
Κατ' αρχάς να ευχηθώ καλό Φθινόπωρο αλλά και καλό Σ/Κ σε όλες.
ΑπάντησηΔιαγραφήNeli πραγματικά κυριακάτικο φαγητό!
Amelie, θα δοκιμάσω και τη γάστρα! Ακούγεται δελεαστικό.
mia maria, Κόπιασε!
Ροδάνθη, ωραίο και το παστίτσιο.
Πηνελόπη μου θα μου εξηγήσεις τα "μάραθα", δεν την ξέρω την έκφραση.
Σπάνε μύτη τα άτιμα! Καλό φθινόπωρο και σε σένα.
Μαράκι μου γειά σου. Κερνάω.
Λϊλα συμφωνώ.
Μαμά Κουκουβάγια Βέρα, γιάμι γιάμι λέγαμε και εδώ.
Ελενα φτιάχνω ξανά και φυλάω πιάτο.
Ερη μου είναι και από τα δικά μας αγαπημένα.
Κική, το ίδιο
Para-kelsoscooks, πράγματι η νοστιμιά πάει στη σάλτσα.
Φιλιά πολλά!
Αδιαμφισβήτητα, από τα αγαπημένα φαγητά της ελληνικής οικογένειας!! Στη δική μας τουλάχιστον, μπορούμε να τα τρώμε και κάθε μέρα, αν είναι δυνατόν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο.
Wow delicious!!!! would you like to follow each other?
ΑπάντησηΔιαγραφήBesos, desde España, Marcela♥
latremeni sintagi!!! otidipote kiminato-piperato einai adinamia mou!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι μια έκφραση για κάποιον που εμφανίζετε μετά από καιρό...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως και τα μάραθα, που έχουν λίγο σχετικά χρόνο ζωής μέσα στην διάρκεια του χρόνου!