Οδεύουμε στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, οι ντομάτες στο φόρτε τους γιατί να μην κάνουμε μια σάλτσα ντομάτας σπιτική, έτοιμη προς ... χρήση τις εποχές που κανονικά οι ντομάτες δεν κυκλοφορούν. Ολόκληρη ιεροτελεστία γινόταν στο σπίτι μου όταν ήμουν παιδί, εκεί προς το τέλος του Αυγούστου και οι ποσότητες της ντομάτας ατέλειωτες φάνταζαν στα μάτια μου. Μετά η συνήθεια ατόνησε, η ευκολία της κονσέρβας από τη μία, το γεγονός ότι ντομάτες πλέον υπάρχουν όλες τις εποχές από την άλλη, οδήγησαν στο να φτιάχνεται η σάλτσα ντομάτας σε ποσότητες "δείγματος", ίσα για να μην ξεχνάμε.
Υλικά
3,5 κιλά ντομάτες πομοντόρο καλά γινωμένες
2 κουταλιές σούπας αλάτι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις κόβουμε σε τέταρτα.
Τις περνάμε από το μούλτι και τις βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη.
Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε σε μέτρια (στο μισό δηλαδή) και αφήνουμε να βράσει χωρίς καπάκι για περίπου μια ώρα.
Αποστειρώνουμε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε (καλά πλυμένα και στεγνωμένα βάζα και καπάκια για 15 λεπτά στους 110 βαθμούς ανάποδα τοποθετημένα σε πετσέτα στο φούρνο - αντιστάσεις ) .
Τα γεμίζουμε έως επάνω, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε. Σε αυτήν την θέση τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν.
Μετά τα αποθηκεύουμε στο ντουλάπι .
Υλικά
3,5 κιλά ντομάτες πομοντόρο καλά γινωμένες
2 κουταλιές σούπας αλάτι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις κόβουμε σε τέταρτα.
Τις περνάμε από το μούλτι και τις βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη.
Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε σε μέτρια (στο μισό δηλαδή) και αφήνουμε να βράσει χωρίς καπάκι για περίπου μια ώρα.
Αποστειρώνουμε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε (καλά πλυμένα και στεγνωμένα βάζα και καπάκια για 15 λεπτά στους 110 βαθμούς ανάποδα τοποθετημένα σε πετσέτα στο φούρνο - αντιστάσεις ) .
Τα γεμίζουμε έως επάνω, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε. Σε αυτήν την θέση τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν.
Μετά τα αποθηκεύουμε στο ντουλάπι .
Σοφάκι μου ελπίζω να πέρασες όμορφο καλοκαίρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια μένα διακοπούλες τέλος :(
Η σπιτική σάλτσα ντομάτας δεν λείπει ποτέ από το σπίτι μας, αν και όπως λες όλον τον χρόνο μπορούμε πλέον να έχουμε ντομάτες.
Φιλάκια!
Νομίζω είναι ό,τι καλύτερο να έχεις σπιτική σαλτσούλα όλο το χρόνο, φτιαγμένη από τα χεράκια σου! Μπράβο και πάλι μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Πολύ ωραία! Γεια στα χέρια σου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ είσαι εσύ και φτιάχνεις σάλτσες;; δεν πήγες πουθενά;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια τώρα έτσι ακριβώς κάνω τη σάλτσα ντομάτας στο σπίτι μου, αλλά δεν βάζω αλάτι και ζάχαρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χρήσιμο αυτή την εποχή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενά μου καλημέρα και οι δικές μου ... διακοπές οδεύουν στο τέλος τους!Μπορώ να πω ότιξεκουράστηκα! Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήSundayspoon σε ευχαριστώ! Back to basics είναι νομίζω κάτι που χρειαζόμαστε πια για να καταλάβουμε το νόημα της ζωής. Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι μου σε ευχαριστώ πολύ! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθούλα μου εδώ με τα παιδιά μου!Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠειραχτήρι, το αλάτι και την ζάχαρη τα βάζω για καλύτερη διατήρηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι πολύ χρήσιμο Despina P. Καλή σου μέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτη Σοφία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χρήσιμη η σαλτσα. Και έχει άλλη νοστιμιά αν την φτιάξει κανείς μόνος του.
Φιλιά :)
Μπορώ να αποστειρώσω τα μπουκάλια στο πλυντήριο πιάτων?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφία μου γεια στα χέρια σου πολύ καλό.Ακόμα σε περιμένω θα έρθεις;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά φιλιά!!!!!
Σε ευχαριστώ Marion! Αλλο πράγμα το σπιτικό, έχεις απόλυτο δίκιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε, νομίζω πως όχι. Δεν αποστειρώνονται στο πλυντήριο πιάτων. τουλάχιστον εγώ δεν θα το έκανα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείς να βράσεις τα δοχεία σε νερό, όπως κάναμε με τα παιδικά μπιμπερό. Στον φούρνο είναι πιο εύκολη η διαδικασία όμως.
Ροδάνθη μου σε ευχαριστώ! Θα έρθω όταν .... θα έχουν φύγει όλοι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή