WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Γιουβέτσι με μοσχαράκι

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Γιουβέτσι με μοσχαράκι

Γιορτή της μητέρας σήμερα, χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες αλλά και σε όλες τις γιαγιάδες που μεγάλωσαν τα εγγόνια τους σαν μάνες.
Μαμαδίστικο φαγητό σήμερα στο κυριακάτικο τραπέζι. Τα παιδικά μας χρόνια συνυφασμένα με το γιουβέτσι. Θυμάμαι να με στέλνουν στο φούρνο πρωί πρωί με το ταψί στα χέρια και στο διχτάκι των ψώνιων την μανέστρα που άφηνα στο φούρναρη για να την βάλει στο φαγητό. Αυτό δε μου έκανε τρομερή εντύπωση. Αστε δε που θεωρούσα τη μανέστρα είδος που προορίζεται μόνο για το φούρναρη, χωρίς καμιά άλλη χρήση! Πολιτισμικό σοκ έπαθα όταν η γιαγιά μου έφτιαξε ένα μανεστράκι μια φορά στην κατσαρόλα!!!!!!
Για να τιμήσω λοιπόν τα χρόνια εκείνα και την γιαγιά μου που με μεγάλωσε (ας αναπαύεται η ψυχή της, να τα θυμηθώ και να τα μεταδώσω και στα παιδιά μου, έφτιαξα το γιουβέτσι με εκείνον ακριβώς τον τρόπο που τον έφτιαχνε η γιαγιά μου, όχι υγιεινό αλλά πεντανόστιμο.


Υλικά

1 κιλό μοσχάρι (ελιά) σε μερίδες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κουτί τοματάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά σούπας τοματοπελτέ
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα, κόκκινο πιπέρι και στην μύτη του μαχαιριού λίγο κύμινο
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
3 κ.σ. λάδι
1,5 λίτρο βραστό νερό
1 πακέτο μανέστρα (χοντρό κριθαράκι)

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρέας. Λίγα λίγα τα κομμάτια για να μην βράσουν μέσα στο λάδι ίσα να πάρουν χρώμα και από τις δύο μεριές.
Βάζουμε τα κομμάτια κατευθείαν στην γάστρα και στο τηγάνι (με το ίδιο λάδι) προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε μέχρι να γυαλίσει. Προς το τέλος προσθέτουμε και το σκόρδο. Σβήνουμε με κρασί. Μόλις εξατμισθούν τα υγρά λίγο, αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στην γάστρα πάνω από το κρέας.
Στο ίδιο τηγάνι, χωρίς να προσθέσουμε τίποτα αλλά και χωρίς να το πλύνουμε, ρίχνουμε τα τοματάκια και τον τον τοματοπελτέ διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι νερό. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά  και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μερικές βράσεις. Αδειάζουμε και τη σάλτσα πάνω από το κρέας στη γάστρα.
Κλείνουμε καλά με αλουμινοχάρτο και καπακώνουμε τη γάστρα.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς (με αντιστάσεις) βάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε να ψηθεί χωρίς να ανοίξουμε καθόλου το φούρνο για μιάμιση ώρα.
Βράζουμε 1,5 λίτρο νερό. Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο, προσθέτουμε το νερό και το κριθαράκι. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε ανοιχτή τη γάστρα στο φούρνο. Ψήνουμε για περίπου ένα μισάωρο ακόμη (μέχρι να γίνει το κριθαράκι), ανακατεύοντας που και που το κριθαράκι να μη κολλήσει.




Σερβίρουμε με τυρί τριμμένο (κατά προτίμηση κεφαλοτύρι ή άλλο αλμυρό τυρί)!

Καλή όρεξη και χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου!



4 σχόλια:

mia maria είπε...

Από τα πιο αγαπημένα φαγάκια! Μοσχομύρισε!
Χρόνια μας πολλά :)

Σοφία Ζ. είπε...

Χρόνια μας πολλά Μαρία!

Helen Gr είπε...

Πολύ αγαπημένο και νοστιμότατο φαγάκι, Σοφία μου! Είναι από τα αγαπημένα μου!
Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!

Ειρήνη Ε. είπε...

Τι καταπληκτικό φαγάκι το μοσχαράκι γιουβέτσι, Σοφία! Η κόρη μου πετάει την σκούφια της για το φαγητό αυτό!! Από τα καλύτερά της! Στη γάστρα δε, γίνεται καταπληκτικό!!
Καλή Κυριακή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...