WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Γλυκό Καρυδάκι

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Γλυκό Καρυδάκι


Είναι βασικό να μαζέψουμε τα καρύδια την κατάλληλη εποχή (περίπου αρχές Ιουνίου) να είναι τρυφερά και να μην έχει σκληρήνει μέσα το εσωτερικό χώρισμα.



Το καρυδάκι είναι ένα τονωτικότατο γλυκό με μεγάλη θρεπτική αξία. Η θρεπτική του αξία είναι ίση με εκείνη του τυριού. Οι ελληνικές ποικιλίες των δέντρων χαρακτηρίζονται ανάλογα με τον τόπο καλλιέργειάς τους. Από τις πιο γνωστές και διαδεδομένες είναι η Ανδριώτικη, η Αγιορείτικη, η Καρπενησιώτικη κ.α.
Υλικά
50 καρύδια μικρά
1 κιλό ζάχαρη
2 κουταλιές μέλι
3/4 ποτήρι νερό
γαρίφαλλα
1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
1/2 κιλό καρύδι ξερό (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό να πάρει βράση και ρίχνουμε μέσα τα καρυδάκια. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιώνται με το πιρούνι. Τα στραγγίζουμε και τα ξεφλουδίζουμε όπως τις βραστές πατάτες. Αφαιρούμε τα δύο κοτσανάκια στις άκρες τους. Ξεπλένουμε καλά για να φύγει η πικρίλα. Τα βάζουμε μέσα σε καθαρό νερό και τα αφήνουμε για 3 μέρες. Το νερό αυτό το αλλάζουμε συχνά. Αφού τα έχουμε στραγγίξει ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. Βράζουμε τη ζάχαρη με 1 ποτήρι νερό μέχρι να δέσει καλά, περίπου για 20 λεπτά. Το σιρόπι πρέπει να στέκει στο κουταλάκι και να μην πέφτει. Το μέλι το προσθέτουμε στο τέλος για να μην χάσει το άρωμά του. Εάν θέλουμε τρυπάμε τα καρυδάκια μας κατά μήκος με ένα καλαμάκι και τους βάζουμε μέσα ένα κομματάκι καρύδι ξερό. Τα ρίχνουμε μέσα στο δεμένο σιρόπι, αφού έχει κρυώσει και τα αφήνουμε για 24 ώρες. Την επομένη τα βράζουμε όλα μαζί για να δέσει το σιρόπι μαζί με τα καρυδάκια και ρίχνουμε και το λεμόνι. Το αφήνουμε να κρυώσει και το τοποθετούμε σε βάζα. Η συνταγή αυτή είναι της πεθεράς μου η οποία φημίζεται για το καρυδάκι που φτιάχνει. Οπως έχω ξαναναφέρει η Άρνη της Άνδρου έχει πάρα πολλές καρυδιές και οι γυναίκες είναι ειδικές στα γλυκά που φτιάχνονται από καρύδι.
Καλή Επιτυχία!

6 σχόλια:

Ροδανθη είπε...

Επιτελους μαυρα ματια καναμε να δουμε κατι καινουριο αλλα μας αποζημιωσες με το γλυκο σου Θεανω μου,ειναι φοβερο γλυκο με τελειο αρωμα και απο γευση σκιζει, να ειχαμε ενα τωρα!!!!!!!!!

Helen Gr είπε...

Ωραίο το γλυκό σου, Θεανώ, καλοσερβιρισμένο, μυρωδάτο. Καλοφάγωτο να είναι και χαρά στην υπομονή σου.

mia maria είπε...

Γεια στα χέρια σου!
Το καρυδάκι είναι από τα λίγα γλυκά του κουταλιού που μου αρέσει πολύ!

maria gouma είπε...

μμμμ καρυδακι!!!! :) καλως ηρθατε κοριτσακια!!

fotolabida maria είπε...

ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΟ ΚΑΡΥΔΑΚΙ!!!!!ΜΠΡΑΒΟ!!!!
ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!!!!!

marilise είπε...

που το πας που το γυρίζεις το καλλίτερο γλυκό του κουταλιού αρκεί νάχχεις υπομονή στο μάζεμα

καλό φθινόπωρο γλυκούλα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...