WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Καλοκαιρινά γεμιστά!

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Καλοκαιρινά γεμιστά!

Ενα καλοκαιρινό φαγητό, που συνήθως εμένα μου φέρνει αναμνήσεις και συνειρμούς από εξοχή, καθότι το φτιάχναμε κυρίως στο εξοχικό με μπόλικο χρόνο να διαθέσεις στην κουζίνα και με λαχανικά προερχόμενα όλα από κήπο. Εβαζες το ταψάκι στο φούρνο, πήγαινες για μπάνιο και γυρνώντας έβρισκες έτοιμο φαγητό και τη μυρωδιά των λαχανικών και των μυρωδικών να πλανιέται στον αέρα. Τυρί φέτα δίπλα και ζεστό χωριάτικο ψωμί, έδιναν ένα πλούσιο γεύμα στη σκιά της βεράντας και με ένα αεράκι θαλασσινό να δροσίζει το ζεστό μεσημέρι..

Η μυρωδιά και η γεύση μας έλειψε, οπότε μέσα στην νύχτα κυριολεκτικά έφτιαξα το αγαπημένο φαγητό.

Υλικά

350 γρ. ρύζι γλασσέ
2 κρεμμύδια
6 ντομάτες μεγάλες
6 πιπεριές πράσινες να κάθονται
5 μελιτζάνες τσακώνικες σχετικά μικρές και ευθείες
6 κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους
1 μεγάλη πατάτα
μισό ματσάκι μαϊντανό
αρκετά φύλλα δυόσμου
αλάτι πιπέρι
2 φλυτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε όλα τα λαχανικά, ανοίγουμε τις ντομάτες και αφαιρούμε τη σάρκα, την οποία τη φυλάμε για τη γέμιση. Ανοίγουμε και τις πιπεριές και κρατάμε τα καπελάκια τους χωρίς τα σπόρια.
Με τον κολοκυθοκαθαριστή ανοίγουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες. Τη σάρκα της περνάμε από τον τρίφτη ή την ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι.

Ενα μέρος από την σάρκα της ντομάτας την περνάμε από το μούλτι και την προσθέτουμε στο ρύζι μαζί με τα δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε και την ψιλοκομμένη σάρκα από τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες, ψιλοκομμένο τον μαϊντανό και τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και ένα φλυτζάνι λάδι.
Αφήνουμε τη γέμιση να σταθεί για μισή ώρα και στη συνέχεια γεμίζουμε τα λαχανικά μας, προσέχοντας να μην τα στουμπώσουμε γιατί το ρύζι θα αυξήσει τον όγκο του και τα γεμιστά θα ανοίξουν. Κλείνουμε τα ανοίγματα στα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες με κομμάτια από την σάρκα τη ντομάτας.
Κόβουμε και μια μεγάλη πατάτα στο μάκρος, κυδωνάτη.  Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την υπόλοιπη ντομάτα αφού την περάσουμε από το μούλτι. Προσθέτουμε 2-3 ποτήρια νερό και ένα φλυτζάνι λάδι. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και το ψήνουμε για μια - μιάμιση ώρα.

Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε. Τρώγεται και ζεστό και κρύο.

8 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Το τέλειο, το απόλυτο καλοκαιρινό φαγάκι!!
Με ξεσήκωσες Σοφάκι!
Φιλιά!

Εφη είπε...

Αγαπημένο μας φαγάκι!
Μία φορά την εβδομάδα οπωσδήποτε έχει την τιμητική του! Να γυρίζεις από τη θάλασσα και να σε περιμένει τέτοιο φαγάκι είναι ότι καλύτερο!
Φιλιά Σοφία μου!

Owl Mommy Βέρα είπε...

Αχ, τι μου έκανες τώρα! Πάω να πάρω υλικά να φτιάξω!

Eleni είπε...

Καταπληκτικό φαγάκι και το φτιάχνω συχνά αυτό το καιρό!!!
Φιλιά!

Γεωργία(keywoman.blogspot.gr) είπε...

τέλειο σου έγινε!!!!Το πιο αγαπημένο φαγητό μου!!!!Δεν έχω καλύτερο από αυτό!!!!!!

Σε ευχαριστούμε για την συνταγή!

Θεανώ είπε...

Καλοκαιράκι χωρίς γεμιστά δεν εννοείται και τόσο λαχταριστά όπως τα δικά σου. Πραγματικά και εμένα μου θυμίζει ακριβώς αυτή την εικόνα που περιγράφεις. Καλό καλοκαίρι σε όσους δεν έχουν πάει ακόμη διακοπές.

Ξανθή είπε...

Εμένα πάλι μου θυμίζει το χωριό με λαχανικά από τον κήπο και ψημένα στη γάστρα με τα ξύλα.
Μόνο που τώρα ούτε κήπος ούτε γάστρα
Πολλά φιλιά

Ροδανθη είπε...

Σοφάκι μου να ΄μαι κι εγώ ανάμεσα σε μπιμπερό και πάνες κι ένα μπέμπη να με διεκδικεί αποκλειστικά, κατάφερα να βρω 2 λεπτά οχι παραπάνω να κάνω μια βόλτα στο μπλοκοσπιτάκι μας. Τα γεμιστά σου τέλεια και δεν χωράει αμφιβολία.
Να είσαι καλά πολλά φιλάκια!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...