WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Ντολμαδάκια Γιαλατζή

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Ντολμαδάκια Γιαλατζή


Τα αγαπημένα ντολμαδάκια όλων μας. Πάντοτε τα θεωρούσα δύσκολο ορεκτικό. Μετά από πολλές προσπάθειες κατέληξα να τα φτιάχνω με αυτό τον τρόπο και τελικά ικανοποιούνται όλοι.





Υλικά
60-70 αμπελόφυλλα
1 πακέτο ρύζι καρολίνα
1 κούπα ελαιόλαδο
4 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
Λίγο άνιθο ψιλοκομμένο
1 κούπα χυμό λεμονιού
1 1/2 κούπα νερό
Αλάτι -πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε τα φύλλα και τα ζεματάμε σε βραστό νερό για λίγα λεπτά. Βράζουμε το κρεμμύδι με το ½ κούπας νερό στη κατσαρόλα για να φύγει η έντονη μυρωδιά. Μόλις το κρεμμύδι πιει το νερό του, ρίχνουμε τη μισή κούπα από το λάδι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά. Έπειτα προσθέτουμε τα μυρωδικά, το ρύζι, το αλατοπίπερο και τη μισή κούπα χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε τη φωτιά. Παίρνουμε τα φύλλα ένα, ένα και βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση. Τα διπλώνουμε και τα τοποθετούμε στη κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τον χυμό λεμονιού και 1 κούπα νερό. Αν θέλουμε βάζουμε και λίγο αλάτι από πάνω. Τοποθετούμε ένα πιάτο για να τα συγκρατεί. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Υπολογίζουμε 25 λεπτά από την στιγμή που θα πάρουν βράση. Σβήνουμε τη φωτιά και αποσύρουμε τη κατσαρόλα για να μην εξακολουθούν να βράζουν μέχρι να ξεπυρώσει το μάτι. Ο χρόνος βρασίματος είναι πολύ βασικός για να έχουν επιτυχία τα ντολμαδάκια μας.
Καλή σας όρεξη!

4 σχόλια:

para-kelsoscooks είπε...

Νόστιμα τα ντολμαδάκια γιαλατζή και επίκαιρα τώρα που υπάρχουν φρέσκα φύλλα.

Ροδανθη είπε...

Εποχιακο φαγητο και πεντανοστιμο εγω μαζευω αμπελοφυλλα τα ζεματιζω τα βαζω στην καταψυξη και τα φτιαχνω οποτε θελω.Θεανω μου τελεια γεια στα χερια σας.

Helen Gr είπε...

Θεανώ μου, καλημέρα και καλή εβδομάδα. Μας έδωσες ένα εποχιακό, νόστιμο και αγαπημένο φαγάκι όλων με πολλές λεπτομέρειες. Ευχαριστούμε!

Θεανώ είπε...

Para-Kelsoscooks πραγματικά αυτή την εποχή υπάρχει αφθονία φύλλων και είναι ότι καλύτερο τώρα που είναι φρέσκα. Σου εύχομαι καλή εβδομάδα.

Ροδάνθη το ίδιο κάνω και εγώ όταν βρω φύλλα. Καλή σου εβδομάδα

Helengr ελπίζω να βοηθούν οι λεπτομέρειες για όσους το κάνουν για πρώτη φορά. Καλό σου απόγευμα και Καλή εβδομάδα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...