WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Κουκιά κούννες με λάχανα

Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Κουκιά κούννες με λάχανα


Τα κουκιά κούννες τα πρωτοσυνάντησα στην Κύπρο. Είναι τα ξερά κουκιά σπασμένα και αποφλοιωμένα και είπα να τα δοκιμάσω. Η κοπελιά στο μαγαζί που τα αγόρασα μου είπε κάντα με λάχανα (όπου λάχανα είναι τα σέσκουλα ή παζιά όπως τα λένε στην Πόλη).
Στην Κυπριακή κουζίνα το μαγείρεμα οσπρίων με λαχανικά και η προσθήκη ελαιόλαδου στο τέλος είναι κάτι το σύνηθες και θα έλεγα και αρκετά υγιεινό.
Οπότε η δοκιμή έγινε πάραυτα και μπορώ να πω ότι πέτυχε  με την προσθήκη από πλευράς μου μπούκοβου για να νοστιμίσει λίγο παραπάνω το όσπριο.
Απλό και εύκολο φαγητό τόσο στην προετοιμασία όσο και στο μαγείρεμα, φέρνει πιο πολύ σε σαλάτα αλλά γίνεται πεντανόστιμο και καθότι είναι θρεπτικό αξίζει να δοκιμαστεί τόσο στην περίοδο νηστείας όσο και σαν χορτοφαγικό γεύμα (αρκεί να μην υπάρχει αλλεργία στα κουκιά).



Υλικά


500 γραμμάρια κουκιά κούννες
2 δεματάκια λάχανα, δηλ. σέσκουλα (γύρω στα 15 φύλλα)
2 περίπου λίτρα νερό
Αλάτι
Πιπέρι
1 κ.γ. μπούκοβο
μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Χυμός από δύο λεμόνια

Εκτέλεση



Πλένουμε και σουρώνουμε τα κουκιά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου μισή ώρα ξαφρίζοντας τα.


Προσθέτουμε κομμένα σε χοντρά κομμάτια τα σέσκουλα αφού τα έχουμε πλύνει καλά και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να ψηθούν καλά τα κουκιά (το νερό θα αρχίσει  χυλώνει), Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και το μπούκοβο.



Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα σε μια γαβάθα
Και προσθέτουμε το λάδι και το λεμόνι


Μόλις κρυώσει λίγο, σερβίρουμε. Συνόδευσα με πράσινες τσακιστές ελιές αρωματισμένες με κόλιαντρο, λεμόνι και σκόρδο.



2 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Καλησπέρα Σοφία, δεν ξέρω αν έχει εδώ τέτοια κουκιά θα τα ψάξω για το θανάση εγώ δεν πρέπει.
Καλή Σαρακοστή και πολλά φιλιά.

Sophia Zafir είπε...

Καλή Σαρακοστή Ξανθή μου! Να περάσετε όμορφα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...