WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο και λαχανοντολμάδες λαδεροί πολίτικοι και λάχανο καπαμας

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο και λαχανοντολμάδες λαδεροί πολίτικοι και λάχανο καπαμας

Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Λαχανοντολμάδες λαδεροί πολίτικοι
Λάχανο καπαμάς
Πολύ πολύ καθυστερημένα, Καλή Χρονιά σε όλους, χάθηκα λίγο μέσα στις γιορτές, δεν ξέρω πως τα κατάφερα αλλά η πρόσβαση στον υπολογιστή για προσωπική ευχάριστηση στάθηκε σχεδόν αδύνατη. Μου λείψατε πολύ! Δεν πειράζει όμως, ... νά'μαι πάλι και μάλιστα με ... τριπλό φαγητό σε συσκευασία ενός!!!
Ενα πολύ αγαπημένο φαγητό, το οποίο το συνηθίζουμε και στις γιορτές, ειδικά τα Χριστούγεννα αν έχουμε μάλιστα και γαλοπούλα, είναι οι λαχανοντολμάδες αυγολέμονο. Ετσι για να τηρούμε τη σειρά των πιάτων, ψάρι, πουλί, κρέας.
Επειδή αποτελεί αγαπημένο της οικογένειας όμως το φτιάχνουμε όποτε έχουμε ευκαιρία. Το μόνο κακό είναι ότι πήρα μια μεγάλη ... λαχανάρα τρία κιλά και όχι απλώς περίσσεψε, παραπερίσσεψε και έτσι ζεματισμένη κάτι έπρεπε να την κάνω. Εξ ου και το τριπλό φαγητό,

Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Υλικά

1 λάχανο μαλακό (όχι πολύ σφιχτό) μέτριου μεγέθους
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή μισό μισό μοσχαρίσιο και χοιρινό
2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι γλασσέ
2 κ.σ. συμπυκνωμένο τοματοχυμό
1 κρεμμύδι μεγάλο περασμένο στο μούλτι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 φλυτζανάκι νερό
μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
μισό μάτσακι μαϊντανό ψιλοκομμένο
δυόσμο
2 κ.γ. μπούκοβο
αλάτι - πιπέρι
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι

Για το αυγολέμονο
2 αυγά
το χυμό τριών λεμονιών
3 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
το ζωμό του φαγητού

Εκτέλεση

Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπωλ και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά

 

Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να ξεκουραστεί

Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και το ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ώστε να ζεματιστεί καλά.. Επειδή το λάχανό μου ήταν μεγάλο, το γυρνούσα με δυο μεγάλες πηρούνες και από τις δυο μεριές για να μαλακώσουν τα φύλλα. Μόλις μαλακώνουν τα εξωτερικά, τα αφαιρούμε (μη παραμαλακώσουν δεν θα τυλίγονται, θα σκίζονται) και αφήνουμε να βράσουν τα πιο μέσα. Αυτό σημαίνει ότι βγάζουμε και βάζουμε το λάχανο από την κατσαρόλα στο τρυπητό αρκετές φορές.
  

Αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι από το κάθε φύλλο και το κόβουμε σε δύο μέρη στη γραμμή του κοτσανιού, αν το φύλλο είναι σε κανονικό μέγεθος, αν είναι τεράστιο (δηλαδή από μεγάλο λάχανο) το κόβουμε σε τέσσερα μέρη.
Παίρνουμε το μισό ή ένα τέταρτο του φύλλου στο χέρι (ή σε πιατάκι ή στο ειδικό μηχάνημα), τοποθετούμε στην μια άκρη γέμιση κιμά και τυλίγουμε κλείνοντας πρώτα λίγο τα πλαινά,


Στο βάθος της κατσαρόλας έχουμε τοποθετήσει ένα ή δυο φύλλα (από παραβρασμένα ή σκισμένα) και πάνω τους τοποθετούμε τους ντολμάδες σφιχτά και κυκλικά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγο συμπληρωματικό μπούκοβο (εκτός από τη γέμιση), Πάει πολύ στο λάχανο η καυτερή γεύση.


Καλύπτουμε την κατσαρόλα με ένα πιάτο και γεμίζουμε μέχρι το σημείο αυτό με νερό. Ψήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για περίπου μια ώρα. Στη χύτρα ταχύτητος 20 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίζει η βαλβίδα.

Μόλις ψηθεί αφαιρούμε όλο το ζουμί από το φαγητό σε άλλο κατσαρολάκι και το κρατάμε για να φτιάξουμε το αυγολέμονο.
Για λίγο πιο σπέσιαλ έκδοση, σε ένα δεύτερο κατσαρολάκι καβουρντίζουμε το αλεύρι με το λάδι και χύνουμε σιγά σιγά το ζουμί του φαγητού και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει. Το αφήνουμε εκτός φωτιάς μέχρι να φτιάξουμε και το αυγολέμονο,

 

 
Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα αυγά (κανονικά πρώτα τα ασπράδια μέχρι να γίνουν ελαφριά μαρέγκα και μετά και τους κρόκους, αλλά δεν το άντεξα και τα χτύπησα ολόκληρα) με τον αυγοδάρτη και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό του λεμονιού.  Τα ρίχνουμε στην κρέμα - χυλό που φτιάξαμε και ανακατεύουμε. Αν είναι πηκτή κρέμα τότε σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σε πιατέλα και περιχύνουμε. Αν είναι πιο ζουμερή την επιστρέφουμε στη κατσαρόλα και σερβίρουμε


Λαχανοντολμάδες λαδεροί πολίτικοι

Υλικά

1 μικρό λάχανο (αυτό που περίσσεψε ήταν κατάτι μεγαλύτερο)
250 γρ. ρύζι γλασσέ
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή περασμένα στο μούλτι
μισό ματσάκι άνηθο
λίγο δυόσμο
50 γρ. κουκουνάρια
1 φλυτζανάκι του καφέ σταφίδα μαύρη
1 φλυτζανάκι του καφέ σταφίδα ξανθή
Αλάτι - πιπέρι - μια πρέζα κανέλα
1 φλυτζανάκι του καφέ λάδι
Το χυμό δύο λεμονιών

Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά


Τυλίγουμε ντολμάδες με αυτή τη γέμιση και τοποθετούμε σε κατσαρολίτσα με τον ίδιο τρόπο που κάναμε και τους ντολμάδες με κιμά.
Καλύπτουμε με πιάτο και γεμίζουμε με νερό μέχρι το πιάτο και περιχύνουμε με το χυμό των λεμονιών.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 45 λεπτά.


Λάχανο Καπαμάς

Το λάχανο καπαμάς είναι ένα φαγητό που συνήθιζε να το φτιάχνει η γιαγιά μου. Συνήθως γίνεται με κρέας είτε χοιρινό είτε μοσχάρι και αποτελεί αυτόνομο κυρίως πιάτο. Αυτό που θα περιγράψω εδώ, όπως καταλαβαίνετε έχει να κάνει με τα περισσεύματα του λάχανου  και δυστυχώς κρέας δεν είχα έτοιμο για φαγητό. Ειχα όμως κιμά (λόγώ ντολμάδων). Πάντα όταν φτιάχνω φαγητό με κιμά πάντα παίρνω παραπάνω, φτιάχνω μια σειρά μπιφτέκια κατάψυξης και κρατώ και λίγο έξτρα  στη κατάψυξη για ... δύσκολες ώρες (όταν ξεμένουμε ή όταν έρχεται ο γιος αργά και πεινά) έτσι για μια γρήγορη μακαρονάδα με κιμά. Αυτόν τον κιμά λοιπόν χρησιμοποίησα και ιδού το αποτέλεσμα

Υλικά

Τα σκληρά μέρη του λάχανου που περίσσεψαν από τους ντολμάδες και την καρδιά
200 γρ. κιμάς
1 μικρό κρεμμύδι περασμένο στο μούλτι
1 φλυτζανάκι του καφέκρασί κόκκινο
200 γρ. χυμό ντομάτας
1 φλυτζανάκι του καφέ λάδι
1 καυτερή πιπεριά ή 2 κ.γ. μπούκοβο
Αλάτι - Πιπέρι
1 φλυτζανι τσαγιού νερού

Εκτέλεση

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το λάχανο.
Σε ένα κατσαρολάκι σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και τον κιμά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το λάχανο. Αφήνουμε να σωταρισθεί για λίγο και προσθέτουμε τη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και την πιπεριά άκοπη ή το μπούκοβο.  Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά.



Αν έχουμε κρέας αντικαθιστούμε τον κιμά με κρέας κομμένο σε μερίδες.

Μετά από αυτήν την ανάρτηση μπορώ να αναφωνήσω
Σιγά τα λάχανα!!!!!!!!


 

28 σχόλια:

Ροδανθη είπε...

Σοφία!!!!! Καλώς την κι ας άργησες έκανες εντυπωσιακή επιστροφή με τους λαχανοντολμάδες υπερπαραγωγή!!!!!!!Το καλύτερο ποδαρικό για το 2012 πάντα τέτοια.Φιλιά πολλά.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Σοφάκι μου πρώτα απ' όλα καλώς σε βρίσκουμε και πάλι, καλή χρονιά, κάθε ευτυχία στο σπιτικό σου εύχομαι.
Τώρα όσον αφορά την υπερπαραγωγή σου έχω να πω τα εξής!
Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο είναι το φαγητό μου, μπορώ να φάω όοοοολη την κατσαρόλα δηλαδή χα χα χαα!
Λαχανοντολμάδες πολίτικους με έμαθε να φτιάχνω πριν από χρόνια η πεθερά της πεθεράς μου, που ήταν Πολίτισσα και εξαιρετική μαγείρισσα, με άλλα λόγια τρώω και αυτήν την κατσαρόλα (όχι που θα την άφηνα;-)
Χοιρινό με λάχανο είναι από τα πιο αγαπημένα μας φαγάκια, το θεωρώ χειμωνιάτικο φαγάκι και μάλιστα για ιδιαίτερα κρύες μέρες, γιατί βάζω και καυτερή πιπερίτσα.
Με κιμά δεν το έχω φτιάξει και θα το δοκιμάσω σίγουρα γιατί με εντυπωσίασε!
Οπως κατάλαβες η υπερπαραγωγή σου με ενθουσίασε, δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω!
Φιλιά πολλά!

Helen Gr είπε...

Σοφία μου, καλώς μας ήλθες! Τι καταπληκτικές συνταγές είναι αυτές; Εντυπωσιάστηκα. Όλες υπέροχες, να είσαι καλά. Αυτές είναι πραγματικός πλόυτος και σε ευχαριστούμε που τις μοιράστηκες μαζί μας. Πολλά φιλιά.

gwgoyla είπε...

Σοφακι μου, εφτιαξες το αγαπημενο μου φαγητο..γεια στα χερια σου..εμεινε τιποτα? ειμαι ικανη να φαω ολη την κατσαρολα σου λεω τετοια αγαπη τους εχω,χαχαχαχα!!! φιλακια πολλα καλο σου βραδυ!!!

Pela Sofi είπε...

Πω πω τέλεια φαίνονται όλα! μπορούμε να έχουμε όλους τους λαχανοντολμάδες??? σλουρπ!

Ξανθή είπε...

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά Σοφία!!
Αγαπημένα φαγητά όλα, έφτιαξα κι εγώ πριν τις γιορτές λαχανοντολμάδες με μια κόκκινη σάλτσα υπερπαραγωγή.

eleni είπε...

Βρήκες το ευαίσθητο σημείο μου και αυτό είναι μείον μου......ΛΑΤΡΕΥΩ!!!!!!!!!!!!Και εγώ μπορώ να φάω όοοοληηηη την κατσαρόλα όπως και η Έλενα!!!!Εγώ μόνο με κιμά τους έχω φάει!!!!!!!Τέλειοι!!!Γειά στα χέρια σου!!!Καλό βράδυ!!!

Penelope είπε...

Ωχ με πέθανες!
Αργήσες ... και έφαγα άλλους που με τρατάρανε, γιατί αλλιώς θα έπαιρνα όποια κατσαρόλα έβρισκα "αμαρκάριστη" από τους υπολοίπους και θα την έκανα τρέχοντας!

Ότι καλύτερο και για σένα Σοφία μας, μέσα στην Νέα Χρονιά :-)

Ροδούλα είπε...

χαχχααχχα Σοφία μου, πολύ μου άρεσε ο τρόπος που έκλεισες την ανάρτησή σου!!!!
Εγώ θα δοκιμάσω την τελευταία συνταγή, βάζοντας την εναλλακτική λύση, του κρέατος. Αυτό, επειδή μου αρέσει να δοκιμάζω και καινούριες γεύσεις. Λαχανοντολμάδες έχω ξαναφάει, οπότε είναι μια καλή εναλλακτική.
Φιλάκια πολλά πολλά
Υ.Γ.
(Τα σοκολατάκια σου άρεσαν);

manousina είπε...

Καλή χρονιά!!!!!
Αγαπημένο φαγητό!!!!
Το λάχανο καπαμάς δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά φαίνεται ενδιαφέρον!!!
Αυτό με τον κιμά το κάνω και εγώ!!!

Αγγελικη Ν είπε...

Χαχαχα! Τι αναφώνηση! Το κάλυψες το θέμα λάχανο απόλυτα! Τρελαίνομαι για ντολμάδες μα δεν μπορώ να τους χαρώ στην Αφρική γιατί τα λαχανόφυλλα είναι τόσο χοντρά που δεν τυλίγονται!
Κούριερ στέλνεις?

Χρόνια πολλά καλή χρονιά!

Αγγελικη Ν είπε...

Έχεις διάθεση για παιχνίδι? Αν ναι, έλα να πάρεις πρόσκληση!

χρυσάνθη είπε...

Από τα φαγητά που μπορώ να κατεβάσω την μισή κατσαρόλα!!Θεϊκό!!!!
Το πολίτικο δεν το ήξερα !!Αλλά θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!
Αχ μ' έπιασε μια λιγούρα !!!

Δημιουργία είπε...

Τετοια ωρα που ηρθα επισκεψη δεν εχω προλαβει τιποτα αλλα δεν πειραζει, πηρα ομως τη συνταγη για τους πολιτικους ντολμαδες.Καλο βραδυ να εχεις.

Σοφία Ζ. είπε...

Ροδάνθη μου έστω και καθυστερημένα καλησπέρα, αγαπημένα φαγητά με λάχανο και τα τρία και μια και τα έφτιαξα όλα μαζί τα παρουσίασα και όλα μαζί.
Πολλά φιλιά και καλή χρονιά να είναι η φετεινή για όλο τον κόσμο!

Σοφία Ζ. είπε...

Ελενάκι μου καλή χρονιά και σε σένα και να χαίρεσαι την οικογένειά σου. Σε καταλαβαίνω απόλυτα και εμείς λατρεύουμε τους λαχανοντολμάδες! Αυτή η πιπερίτσα δε, όλα τα λεφτά!!!!

Σοφία Ζ. είπε...

Ελένη μου σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Νά'σαι καλά και καλή χρονιά να έχουμε!

Σοφία Ζ. είπε...

Γωγούλα μου να΄σαι καλά. Η γιαγιά μου έλεγε ότι τους λαχανοντολμάδες έπρεπε να τους φτιάχνει σε ... καζάνι για να μένει και την επόμενη ημέρα φαγητό. Σε προσκαλώ την επόμενη φορά που θα έχω. Φιλιά πολλά.

Σοφία Ζ. είπε...

PelaSofi η επόμενη κατσαρόλα που θα φτιάξω δική σας!

Σοφία Ζ. είπε...

Ξανθή μου καλή χρονιά. Με ιντριγκάρει η ιδέα με κόκκινη σάλτσα. Την έχεις ανεβάσει τη συνταγή;Για να τη φτιάξω δηλαδή!

Σοφία Ζ. είπε...

Ελένη μου welcome to the club! Φιλιά πολλά

Σοφία Ζ. είπε...

Πηνελόπη μου ψαχνεις και συ αμαρκάριστες κατσαρόλες έ;;; Μου αρέσει αυτό.
Καλή χρονιά και σε σένα να χαίρεσαι την οικογένεια σου και το καταπληκτικό γιό σου ιδιαίτερα να μου τον φιλήσεις!

Σοφία Ζ. είπε...

Ροδούλα μου .... σιγά τα λάχανα!
Χαχα! Δοκίμασε την τελευταία συνταγή, αξίζει αν σου αρέσει το λάχανο. Όσο για τα σοκολατάκια, αμέλεια μου, μόνο να σου πω ότι τελείωσαν την ίδια μέρα. Ήταν πραγματικά υπέροχα. Γιατί δεν ανεβαζεις τη συνταγή; Φιλιά πολλά καλή μου.

Σοφία Ζ. είπε...

Μανουσίνα καλή χρονιά! Δοκίμασέ το, αξίζει. Όσο για τον κιμά, λύνει τα χέρια μέσα στην εβδομάδα να έχεις κάτι που φτιάχνεται γρήγορα. Φιλιά.

Σοφία Ζ. είπε...

Αγγελική μου καλή χρονιά. Στέλνω και κούριερ αν θέλεις. Ως προς το παιχνίδι, αύριο πρώτα ο Θεός που είναι και Παρασκευή κι ελπίζω ότι δεν θα κάνω Σ/κ στο γραφείο, θα ΠΑΙΞΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ!

Σοφία Ζ. είπε...

Χρυσάνθη μου καλησπέρα και καλή χρονιά. Σε καταλαβαίνω απόλυτα! Φιλιά πολλά!

Σοφία Ζ. είπε...

Δημιουργία μου δοκίμασε τους πολίτικους, άλλη γεύση αλλά ωραία (θα έλεγα τίποτε άλλο άραγε!!!!) Φιλιά πολλά!

Θεανώ είπε...

Σοφία αυτή την στιγμή πεινάω και μου τρέχουν τα σάλια με τους ντολμάδες σου. Φαίνονται υπέροχοι! Θα πάρω μερικούς για να αφήσω κάτι και για τους άλλους και θα φύγω. Καλό Σαββατοκύριακο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...