WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Ιανουαρίου 2012

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ





Καλημέρα σε όλη την blogοπαρέα ,χαθήκαμε λίγο,οχι για να κάνουμε εντύπωση,αλλά κάποιες υποχρεώσεις μας κράτησαν μακριά απο την αγαπημένη μας απασχόληση. Εγώ για παράδειγμα έγινα θεία ενός κούκλου (οχι οτι είμαι χαζοθεία!!!) και τα κορίτσια λόγο φόρτου εργασίας πού χρόνος για κουτάλες και κατσαρόλες. Πάντως η ομάδα ανασυντάχθηκε και κάνουμε πιστεύω δυναμική επαναφορά με κάτι απλό,νόστιμο και ζεστό λόγο και του καιρού.
Κρύο καιρός για δύο, έλεγαν κάποιοι σοφοί άνθρωποι και τι δίκιο είχαν που το έλεγαν , αλλά κρύο χωρίς μια ζεστή σουπίτσα δε γίνετε , γι΄ αυτό κι εγώ είπα να κάνω μια ψαρόσουπα. Δεν θα πώ περισσότερα ας μιλήσουν οι εικόνες απο μόνες τους , να σημειώσω μόνο, οτι οι
φωτογραφίες είναι απο δικά μας ψαρέματα γιατί ως γνωστόν ο άντρας μου είναι
λάτρης του σπόρ σε συνεργασία με μένα φυσικά (οχι που δε θα παινευόμουν).




ΥΛΙΚΑ








2κοκκινόψαρα (απ΄αυτά που βλέπετε στις φοτό εγώ μόνο το κεφάλι βράζω το υπόλοιπο ψητό)
2-3 κρεμμύδια
2-3 πατάτες
3-4 καρότα
Λίγο σέλινο ή σέλερι
1 φλ.τσαγιού Ρύζι (νυχάκι)
2 αυγά
Ο χυμός απο 2 λεμόνια (ανάλογα πόσο ξυνό το θέλουμε )
1 κουταλιά κόρν φλάουρ



















ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Καθαρίζουμε το ψάρι (αχ αυτό το καθάρισμα) και τα λαχανικά. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε λίγο νερό και βάζουμε πρώτα τα λαχανικά, μόλις μαλακώσουν λίγο βάζουμε και το ψάρι (άλλωστε δεν θέλει πολύ βράσιμο).
Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε απο την κατσαρόλα και σουρώνουμε το ζουμί. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι , όταν δούμε οτι είναι έτοιμο ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε τ΄ αυγά και ρίχνουμε λίγο-λίγο το λεμόνι και το κόρν φλάουρ , στη συνέχεια πέρνουμε λίγο απο τη ζεστή σούπα και ρίχνουμε στο αυγολέμονο έτσι ώστε όταν το αδειάσουμε στην κατσαρόλα να είναι λίγο χλιαρό για να μη μας κόψει , σβήνουμε το μάτι και ανακατεύουμε καλά.





Και
κάπως έτσι τελείωσε η μέρα μας.

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

Ho ho Chef - Αλμυρό τσιζκέικ με καπνιστό σολωμό

Τελευταία και καταϊδρωμένη να προλάβω την προθεσμία στο παιχνίδι που με τόσο κέφι διοργανώνει η Μωβ από το Μιαμ ή Μπλιάξ! Έλεγα ότι είχα χρόνο και θα έκανα και τα τρία πιάτα από το μπλογκ που μου κληρώθηκε γιατί ομολογώ ότι είναι από τα αγαπημένα μου και μου ταιριάζουν απίστευτα οι γεύσεις του. Μιλώ φυσικά για το Τι θα φάμε σήμερα; What are we going to eat? της Λένιας και της Μανουσίνας. Πόσο πολύ μου άρεσε που μου έλαχε και τι ωραία πιάτα που επέλεξα! Θα παρουσιάσω και τα άλλα δύο, έστω και εκπρόθεσμα, εννοώ εκπρόθεσμα ωρών όχι πέραν του εικοσιτετραώρου! Μη με ακυρώσετε κριτές του παιχνιδιού γιατί είμαι της τελευταίας στιγμής, όπως νομίζω ότι είναι και αρκετοί Έλληνες! Να γιατί φθάσαμε εκεί που φθάσαμε, ιδού μια εκ των ενόχων!!!!
Ας έλθω όμως στα του παιχνιδιού μη περάσει η δωδεκάτη και αλλάξει η ημέρα! Δεν έχω και πολλή ώρα μπροστά μου.
Το ορεκτικό που επέλεξα λοιπόν είναι το αλμυρό τσιζκέικ με καπνιστό σολωμό. Η αρχική συνταγή βρίσκεται εδώ. Εγώ χρησιμοποίησα λιγότερες ποσότητες σε ορισμένα υλικά, ήτοι
100 γρ. καπνιστό σολωμό, 200 γρ. τυρί κρέμα και τρία αυγά ενώ στα υπόλοιπα υλικά κράτησα τις αναλογίες της συνταγής. Αντί για παρμεζάνα πήρα γλυκειά γραβιέρα (πώς μου ήρθε ότι γραβιέρα έγραφε η συνταγή ακόμη δεν το κατάλαβα) και έτσι χρησιμοποίησα γραβιέρα. Τελικά δεν έκανε κακό, γιατί ούτως ή άλλως αποφεύγουμε το αλάτι, οπότε το αλμυρό τσισκέικ δοκιμάστηκε απ' όλη την οικογένεια. Το κακό είναι ότι .... δεν έμεινε, οπότε την επόμενη φορά που θα το φτιάξω (υποχρεωτικά δηλαδή) μάλλον θα πολλαπλασιάσω τα υλικά αντί να τα μειώσω, κρατώντας τη συμβουλή για μικρότερη ποσότητα τυριού κρέμας!
Ιδού και το αποτέλεσμα
Στο ταψί πριν το ψήσιμο


Στο ταψί μετά το ψήσιμο!





Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

ΤΟΠ 10


Η Κική από το blog ‘Tante Κikiμε προσκάλεσε να παίξω στο Top १०Μετά απο τόσα φαγητά και γλυκά ένα παιχνιδάκι για αποτοξίνωση είναι ό,τι πρέπει.

Αγαπημένο βιβλίο : Το Νησί της Victoria Hislop (που είναι και πρόσφατο)
Αγαπημένη πόλη : Μάλαγα Ισπανία
Αγαπημένο γλυκό : Ό,τι έχει σχέση με σοκολάτα (κλασικά)
Αγαπημένο άρωμα : Dior Addict
Αγαπημένο blog : Είναι πολλά αυτά που μου αρέσουν , άλλωστε τα έχω και στη λίστα μου
Αγαπημένες μπότες : Οι καφέ δερμάτινες που έχω
Αγαπημένος προορισμός : Το Μα’ι’άμι ΗΠΑ (τέλειο )
Αγαπημένο μέρος για καφέ : Όπου είναι η παρέα μου κι εγω μαζί
Αγαπημένο φαγητό : Ό,τι έχει σχέση με γαρίδες
Αγαπημένη ανάρτηση : Δε ξεχωρίζω καμία είναι όλες αγαπημένες

Με τη σειρά μου κι εγώ θέλω να προσκαλέσω όσες δεν έχουν παίξει ακόμα στο παιχνίδι , αν και απ΄ ό,τι είδα οι περισσότερες έχουν ήδη παίξει (μάλλον άργησα).

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο και λαχανοντολμάδες λαδεροί πολίτικοι και λάχανο καπαμας

Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Λαχανοντολμάδες λαδεροί πολίτικοι
Λάχανο καπαμάς
Πολύ πολύ καθυστερημένα, Καλή Χρονιά σε όλους, χάθηκα λίγο μέσα στις γιορτές, δεν ξέρω πως τα κατάφερα αλλά η πρόσβαση στον υπολογιστή για προσωπική ευχάριστηση στάθηκε σχεδόν αδύνατη. Μου λείψατε πολύ! Δεν πειράζει όμως, ... νά'μαι πάλι και μάλιστα με ... τριπλό φαγητό σε συσκευασία ενός!!!
Ενα πολύ αγαπημένο φαγητό, το οποίο το συνηθίζουμε και στις γιορτές, ειδικά τα Χριστούγεννα αν έχουμε μάλιστα και γαλοπούλα, είναι οι λαχανοντολμάδες αυγολέμονο. Ετσι για να τηρούμε τη σειρά των πιάτων, ψάρι, πουλί, κρέας.
Επειδή αποτελεί αγαπημένο της οικογένειας όμως το φτιάχνουμε όποτε έχουμε ευκαιρία. Το μόνο κακό είναι ότι πήρα μια μεγάλη ... λαχανάρα τρία κιλά και όχι απλώς περίσσεψε, παραπερίσσεψε και έτσι ζεματισμένη κάτι έπρεπε να την κάνω. Εξ ου και το τριπλό φαγητό,

Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Υλικά

1 λάχανο μαλακό (όχι πολύ σφιχτό) μέτριου μεγέθους
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή μισό μισό μοσχαρίσιο και χοιρινό
2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι γλασσέ
2 κ.σ. συμπυκνωμένο τοματοχυμό
1 κρεμμύδι μεγάλο περασμένο στο μούλτι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 φλυτζανάκι νερό
μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
μισό μάτσακι μαϊντανό ψιλοκομμένο
δυόσμο
2 κ.γ. μπούκοβο
αλάτι - πιπέρι
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι

Για το αυγολέμονο
2 αυγά
το χυμό τριών λεμονιών
3 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
το ζωμό του φαγητού

Εκτέλεση

Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπωλ και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά

 

Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να ξεκουραστεί

Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και το ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ώστε να ζεματιστεί καλά.. Επειδή το λάχανό μου ήταν μεγάλο, το γυρνούσα με δυο μεγάλες πηρούνες και από τις δυο μεριές για να μαλακώσουν τα φύλλα. Μόλις μαλακώνουν τα εξωτερικά, τα αφαιρούμε (μη παραμαλακώσουν δεν θα τυλίγονται, θα σκίζονται) και αφήνουμε να βράσουν τα πιο μέσα. Αυτό σημαίνει ότι βγάζουμε και βάζουμε το λάχανο από την κατσαρόλα στο τρυπητό αρκετές φορές.
  

Αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι από το κάθε φύλλο και το κόβουμε σε δύο μέρη στη γραμμή του κοτσανιού, αν το φύλλο είναι σε κανονικό μέγεθος, αν είναι τεράστιο (δηλαδή από μεγάλο λάχανο) το κόβουμε σε τέσσερα μέρη.
Παίρνουμε το μισό ή ένα τέταρτο του φύλλου στο χέρι (ή σε πιατάκι ή στο ειδικό μηχάνημα), τοποθετούμε στην μια άκρη γέμιση κιμά και τυλίγουμε κλείνοντας πρώτα λίγο τα πλαινά,


Στο βάθος της κατσαρόλας έχουμε τοποθετήσει ένα ή δυο φύλλα (από παραβρασμένα ή σκισμένα) και πάνω τους τοποθετούμε τους ντολμάδες σφιχτά και κυκλικά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγο συμπληρωματικό μπούκοβο (εκτός από τη γέμιση), Πάει πολύ στο λάχανο η καυτερή γεύση.


Καλύπτουμε την κατσαρόλα με ένα πιάτο και γεμίζουμε μέχρι το σημείο αυτό με νερό. Ψήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για περίπου μια ώρα. Στη χύτρα ταχύτητος 20 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίζει η βαλβίδα.

Μόλις ψηθεί αφαιρούμε όλο το ζουμί από το φαγητό σε άλλο κατσαρολάκι και το κρατάμε για να φτιάξουμε το αυγολέμονο.
Για λίγο πιο σπέσιαλ έκδοση, σε ένα δεύτερο κατσαρολάκι καβουρντίζουμε το αλεύρι με το λάδι και χύνουμε σιγά σιγά το ζουμί του φαγητού και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει. Το αφήνουμε εκτός φωτιάς μέχρι να φτιάξουμε και το αυγολέμονο,

 

 
Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα αυγά (κανονικά πρώτα τα ασπράδια μέχρι να γίνουν ελαφριά μαρέγκα και μετά και τους κρόκους, αλλά δεν το άντεξα και τα χτύπησα ολόκληρα) με τον αυγοδάρτη και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό του λεμονιού.  Τα ρίχνουμε στην κρέμα - χυλό που φτιάξαμε και ανακατεύουμε. Αν είναι πηκτή κρέμα τότε σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σε πιατέλα και περιχύνουμε. Αν είναι πιο ζουμερή την επιστρέφουμε στη κατσαρόλα και σερβίρουμε


Λαχανοντολμάδες λαδεροί πολίτικοι

Υλικά

1 μικρό λάχανο (αυτό που περίσσεψε ήταν κατάτι μεγαλύτερο)
250 γρ. ρύζι γλασσέ
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή περασμένα στο μούλτι
μισό ματσάκι άνηθο
λίγο δυόσμο
50 γρ. κουκουνάρια
1 φλυτζανάκι του καφέ σταφίδα μαύρη
1 φλυτζανάκι του καφέ σταφίδα ξανθή
Αλάτι - πιπέρι - μια πρέζα κανέλα
1 φλυτζανάκι του καφέ λάδι
Το χυμό δύο λεμονιών

Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά


Τυλίγουμε ντολμάδες με αυτή τη γέμιση και τοποθετούμε σε κατσαρολίτσα με τον ίδιο τρόπο που κάναμε και τους ντολμάδες με κιμά.
Καλύπτουμε με πιάτο και γεμίζουμε με νερό μέχρι το πιάτο και περιχύνουμε με το χυμό των λεμονιών.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 45 λεπτά.


Λάχανο Καπαμάς

Το λάχανο καπαμάς είναι ένα φαγητό που συνήθιζε να το φτιάχνει η γιαγιά μου. Συνήθως γίνεται με κρέας είτε χοιρινό είτε μοσχάρι και αποτελεί αυτόνομο κυρίως πιάτο. Αυτό που θα περιγράψω εδώ, όπως καταλαβαίνετε έχει να κάνει με τα περισσεύματα του λάχανου  και δυστυχώς κρέας δεν είχα έτοιμο για φαγητό. Ειχα όμως κιμά (λόγώ ντολμάδων). Πάντα όταν φτιάχνω φαγητό με κιμά πάντα παίρνω παραπάνω, φτιάχνω μια σειρά μπιφτέκια κατάψυξης και κρατώ και λίγο έξτρα  στη κατάψυξη για ... δύσκολες ώρες (όταν ξεμένουμε ή όταν έρχεται ο γιος αργά και πεινά) έτσι για μια γρήγορη μακαρονάδα με κιμά. Αυτόν τον κιμά λοιπόν χρησιμοποίησα και ιδού το αποτέλεσμα

Υλικά

Τα σκληρά μέρη του λάχανου που περίσσεψαν από τους ντολμάδες και την καρδιά
200 γρ. κιμάς
1 μικρό κρεμμύδι περασμένο στο μούλτι
1 φλυτζανάκι του καφέκρασί κόκκινο
200 γρ. χυμό ντομάτας
1 φλυτζανάκι του καφέ λάδι
1 καυτερή πιπεριά ή 2 κ.γ. μπούκοβο
Αλάτι - Πιπέρι
1 φλυτζανι τσαγιού νερού

Εκτέλεση

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το λάχανο.
Σε ένα κατσαρολάκι σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και τον κιμά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το λάχανο. Αφήνουμε να σωταρισθεί για λίγο και προσθέτουμε τη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και την πιπεριά άκοπη ή το μπούκοβο.  Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά.



Αν έχουμε κρέας αντικαθιστούμε τον κιμά με κρέας κομμένο σε μερίδες.

Μετά από αυτήν την ανάρτηση μπορώ να αναφωνήσω
Σιγά τα λάχανα!!!!!!!!


 

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΜΕ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Χρόνια πολλά σε όλους και όλες που γιόρταζαν χθές, να έχουν υγεία κι ευτυχία στα σπίτια τους. Συνήθως ο αγιασμός των υδάτων γίνετε σε σχετικά ήρεμα νερά, φέτος ο καιρός δεν μας έκανε την χάρη και είπε ν΄αγριέψει λίγο.....
Ευτυχώς όμως την ώρα που έπεσε ο σταυρός στη θάλασσα ήταν σχετικά ήρεμα στη συνέχεια όμως.......

Οι βάρκες έγιναν συγκρουόμενα...... δυστυχώς έγιναν και ζημιές.
Το κύμα κόντεψε να φτάσει στις αυλές των σπιτιών ( αυτά που είναι κοντά στη θάλασσα).

Αυτό έβλεπα εγώ απ΄ το σπίτι μου.......

Μια γενική άποψη της κατάστασης που επικρατούσε.



ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ



Μπορεί να τελειώνουν οι γιορτές αλλά ο κουραμπιές δεν χάνει ποτέ την αξία του. Εμείς  στην Άνδρο  συνηθίζουμε να φτιάχνουμε κουραμπιέδες οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε γιορτή  ή πανηγύρι και να μην προσφέρουμε κουραμπιέδες. Για αυτό μια και γιορτάζω σήμερα θα σας κεράσω παραδοσιακά. Ξέρω ότι τους έχετε βαρεθεί λόγω των ημερών αλλά θα δοκιμάσετε και ένα από τους δικούς μου!



Υλικά
  • 500 γρ. Μινερβίνη γάλακτος
  • 250 γρ. βούτυρο Κερκύρας
  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 2 κρόκους αβγών
  • 10 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά σούπας λεμόνι
  • ½ κουταλάκι γλυκού σόδα
  • 2 βανίλιες
  • ¼ αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλιά βούτυρο για τα αμύγδαλα
  • Λίγο ανθόνερο
  • 2 κιλά αλεύρι Αλατίνη περίπου
  • 1 κιλό ζάχαρη άχνη



Εκτέλεση
Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο τους κρόκους, και την ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει και να γίνει πολύ αφράτο (τουλάχιστον για 20 λεπτά). Σε ένα τηγανάκι ροδίζουμε τα αμύγδαλα με μια κουταλιά βούτυρο.

Τα προσθέτουμε και αυτά μαζί με τις βανίλιες.  Αφού έχει δουλευτεί καλά και έχει γίνει μια αφράτη κρέμα, τα αδειάζουμε σε μια λεκάνη και μέσα εκεί προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι.
Ενδιάμεσα ρίχνουμε το λεμόνι μέσα στο οποίο έχουμε λιώσει τη σόδα. Ζυμώνουμε με τα χέρια και προσέχουμε  το αλεύρι να πέσει τόσο όσο να γίνει μια μαλακή ζύμη που να μπορείς να την πλάσεις. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ότι σχήμα θέλουμε και τους τοποθετούμε στα ταψιά.

Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα ραντίζουμε με ανθόνερο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κοσκινίζουμε την άχνη και ζαχαρώνουμε τους κουραμπιέδες ομοιόμορφα.




Καλή Επιτυχία!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...