WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: ΔΙΠΛΕΣ

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

ΔΙΠΛΕΣ

Απόκριες ήρθαν, απόκριες φεύγουν κι εμείς συνεχίζουμε στους ίδιους ρυθμούς , με τη μόνη διαφορά οτι τώρα είμαστε στους ρυθμούς της σάμπα. Αυτή τη φορά είπα να φτιάξω δίπλες, ένα γλυκάκι που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε τις απόκριες.



ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

5 αυγά

1/2 ποτήρι νερού καλαμποκέλαιο

1/2 ποτήρι νερού ούζο

1 κουταλάκι γλ. αλάτι

ξύσμα απο ένα λεμόνι και απο ένα πορτοκάλι

1 λίτρο λάδι (για το τηγάνισμα)

λίγο χοντροκομμένο καρύδι

λίγη κανέλλα


ΣΙΡΟΠΙ

1/2 κιλό μέλι

1 1/2 κούπα νερό

2 ξυλάκια κανέλλα και λίγο γαρίφαλλο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ξεκινάμε χτυπώντας πάρα πολύ καλά τ΄ αυγά. Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα υλικά και τέλος τ΄ αλεύρι, ζυμώνουμε πολύ καλά έτσι ώστε να γίνει μια ζύμη ούτε πολύ μαλακιά αλλά ούτε και πολύ σκληρή. Αφού τελειώσουμε το ζύμωμα αφήνουμε την ζύμη λίγο να ''ξεκουραστεί''.
Για μεγαλύτερη ευκολία στο άνοιγμα εγώ τη χώρησα σε μικρά μπαλάκια.
Βέβαια υπάρχουν ακόμα πιο εύκολες λύσεις, όπως αυτό το εργαλείο για παράδειγμα.
Αλλά μη ξεχνάμε και τα πατροπαράδοτα ''εργαλεία''.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι απο τη ζύμη μας και τ΄ανοίγουμε σε λωρίδες.

Στη συνέχεια αφού έχουμε βάλει σ΄ενα βαθύ τηγάνι ή κατσαρολίτσα το λάδι να κάψει παίρνουμε μία - μία τις λωρίδες και τις βάζουμε με προσοχή μέσα να τηγανιστούν προσέχοντας να μη ξεραθούν.

Αν θέλουμε μπορούμε να τα φτιάξουμε σε σχήμα τριαντάφυλλου, παίρνοντας ένα πιρούνι στο οποίο στερεώνουμε την μια άκρη της ζύμης και το γυρνάμε σιγά σιγά (όπως την μακαρονάδα) προσέχωντας η ζύμη να ακουμπάει στο λάδι και μετά να τυλίγετε στο πιρούνι. Στη συνέχεια φεύγει μόνο του απ΄ το πιρούνι , τ΄αφήνουμε να πάρει χρώμα απ΄ όλες τις πλευρές.... και είναι έτοιμο.
Αφού έχουμε βράσει το σιρόπι και το έχουμε αφήσει λίγο να χλιαρίνει βουτάμε μέσα τις δίπλες να σιροπιαστούν καλά.
Οταν σερβίρουμε βάζουμε απο πάνω καρύδι και κανέλλα.

ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

23 σχόλια:

tanyadmin είπε...

Καλημέρα Ροδάνθη....τί κάνεις;;;;;πολύ ωραίες οι δίπλες....μ αρέσουν πολύ και θέλω να τις φάω όλες εκείνες που βλέπω στο πιάτο σου!!!!φιλιά πολλά!!!

Χρυσαυγή είπε...

Καλημέρα Ροδάνθη!!
Τις δίπλες τις φτιάχνουμε και απόκριες?? Αληθεια??
Νόμιζα ότι μόνο τα Χριστούγεννα τις συνηθίζουμε!
Πάντως για μένα είναι το ποιο αγαπημένο μου Χριστουγεννιάτικο γλυκό!! Μακράν ωραιότερο από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες!!
Καλημερίζω!!! Να είσαι καλά!

eleni είπε...

Καλημέρα Ροδάνθη μου!!!Εύχομαι να είσαι πολύ καλά!!!Θα συμφωνήσω με την από πάνω μου την Χρυσαυγή...κι εγώ τις λατρεύω τις δίπλες και πιστεύω ότι είναι ωραιότερες από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα!Όμως δυστυχώς δεν έχω επιχειρήσει να τις φτιάξω,ακόμη τουλάχιστον!Θα ήθελα τώρα 2-3 άντε και 4...Πολλά φιλιά!!!!!!!!Και καλή Κυριακή να έχεις!!

para-kelsoscooks είπε...

Καλημέρα Ροδάνθη. Αγαπημένο γλυκό οι δίπλες. Κρίμα που δεν είμαστε κοντά.Να είσαι καλά.

Elpiniki είπε...

Οι διπλες μ αρεσουν πολυ, αλλα δεν εχει τυχει να φαω αλλη εποχη εκτος απο τα Χριστουγεννα!
Τελειες φαινονται!

kiki είπε...

Κι εγώ μόνο Χριστούγεννα τις έχω φάει! Τις λατρευει ο άντρας μου!

Eleni είπε...

Μου αρέσουν πολύ και δεν έχω φτιάξει ποτέ.Μήπως ήρθε η ώρα;Φιλιά!!!

Ροδανθη είπε...

Τάνια μου ευχαρίστως να κεράσω και αυτές ήταν δείγμα οι πολλές ήταν στο ταψί χαχαχα!!!!!!Καλό απόγευμα!!!!


Χρυσαυγή μου εμείς είμαστε παντώς καιρού και γιορτών χαχαχα!!!!Να σου πω την αλήθεια απο μικρή τις είχα συνδιάσει με τις απόκριες στην πορεία μου προέκυψαν τα χριστούγεννα ήθη και έθιμα είναι αυτά να τ΄αλλάξουμε;χαχαχαχαχα!!!!! Φιλιά πολλά καλό απόγευμα.


Γειά σου Ελένη μου συμφωνώ είναι πολύ πιο καλύτερες απο τους κουραμπιέδες τουλάχιστον,ευχαρίστως να σε κεράσω οχι μόνο 2-3 όσες αντέχεις,φιλιά πολλά καλό απόγευμα.

Ροδανθη είπε...

Σωσώ μου να σου ντελιβερίσω μερικές!!!!!Φιλιά πολλά.


Ελπινίκη μου πάντα υπέρχει μια πρώτη φορά,να είσαι καλά φιλιά.


Γειά σου Κική μου,ευκαιρία να τις φάει και άλλη εποχή ο χριστιανός,φιλιά να είσαι καλά.


Ελένη μου μάλλον έφτασε η ώρα,να είσαι καλά φιλιά.

syros2js είπε...

Δεν θα πρωτοτυπήσουμε... Θα συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα... Κι εμείς νομίζαμε πως είναι Χριστουγεννιάτικο γλυκό, αποκλειστικά... Και ναι, όντως φαίνονται... ΜΙΑΜ!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ροδανθη μου οι δίπλες είναι από τα πολύ αγαπημένα μου γλυκά και ποτέ δεν το θεώρησα μόνο χριστουγεννιάτικο γλυκάκι.
Στα μέρη μου τις έχουν για κέρασμα σε όλες τις χαρές.
Δεν νοείται γάμος ή βαφτίσια χωρίς να κεραστούν δίπλες.
Επίσης κάθε Πάσχα, είναι έθιμο να κερνάνε δίπλες.
Τις έφτιαξες υπέροχες, τι καλά να χα μία τώρα!!!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

Ανώνυμος είπε...

Ροδανθη μου καλησπερα. Οι διπλες σου φενονται υπεροχες.............Μου ανοιξες παλι την ορεξη για γλυκο.. Μπωρεις να μου ντελιβερισεις το ταψι σε παρακαλω. Θα σου ειμαι υποχρεομενη.............. Εμεις οι ανδριοτες γαλακτομπουρεκο, ραβανι, και διπλες τα θεωρουμε αποκρατικα γλυκα, χωρις να σημενει αυτο οτι δεν τα φτιαγνουμε και αλλες εποχες.... Μαρουλιτσα.

Ροδανθη είπε...

Syros2js κρατάμε γερά τις παραδόσεις δίπλες ολεεεε!!!!!!!!


Καλησπέρα Έλενα όντως οι δίπλες είναι παντώς καιρού και πολύ αγαπημένο γλυκό,να είσαι καλά καλό βράδυ.


Μαρουλίτσα μου εγω σου έχω πεί ό,τι καλό βλέπεις έλα δεν είμαστε και μακριά.Την επόμενη φορά θα σου μηνυματίσω ή θα στο φέρω σπίτι χαχαχα!!!!Φιλάκια πολλά καλό βράδυ.

Pela Farsiarotou, φιλολογος/καθηγητρια αγγλικων/ ειδικη παιδαγωγος είπε...

mmmmm....τέλειες οι δίπλες Ροδάνθη μου!! σας περιμένει βραβειάκι στο σπιτάκι μας! φιλάκια και καλή εβδομάδα!

Helen Gr είπε...

Μπράβο Ροδάνθη, εξαιρετικές οι δίπλες σου, καλοφτιαγμένες και καλοψημένες!
Μου άρεσαν πολύ.
Φιλιά, καλό σου βράδυ.

Ροδάνθη είπε...

Να είσαι καλά Πέλα μου,ευχαριστούμε πολύ για το βραβείο,φιλιά καλό βράδυ.


Ελένη μου να είσαι καλά φιλιά καλό βράδυ.

valia είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ!!!
ΤΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΕΠΟΧΗ ...Κ ΕΜΕΝΑ ΟΤΑΝ Μ ΑΡΕΣΕΙ ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΩ ΕΠΟΧΗ...ΜΟΝΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΟ ΓΕΥΤΩ....!!!!
ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!

valia είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ!!!
ΤΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΕΠΟΧΗ ...Κ ΕΜΕΝΑ ΟΤΑΝ Μ ΑΡΕΣΕΙ ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΩ ΕΠΟΧΗ...ΜΟΝΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΟ ΓΕΥΤΩ....!!!!
ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!

Δημιουργία είπε...

Ομορφο το γλυκακι σου και παντα ευπροσδεκτο.

Ροδανθη είπε...

Εχεις δίκιο γειτονοπούλα αρκεί να τρώγετε και όποτε θέλει ας είναι,βρέχει στο νησί σου;Εδώ βρέχει απ΄το απόγευμα,φιλιά καλό βράδυ.


Δημιουργία μου να είσαι καλά καλό βράδυ.

Σοφία Ζ. είπε...

Βλέπω και τη μηχανή ανοίγματος φύλλου, δεν παίζεσαι!

Θεανώ είπε...

Ροδανθούλα πολύ Αποκριάτικο το γλυκό. Στην Ανδρο τις συνηθίζουμε αυτές τις ημέρες. Θα τις φτιάξω και εγώ. Φιλάκια και καλή Αποκριά!

Ροδάνθη είπε...

Σοφία μου οχι που θα κάτσω να σκάσω είπαμε η παράδοση πάνω απ΄όλα αλλά μη το παρακάνουμε κιόλας χαχαχα!!!Φιλιά πολλά καλή αποκριά να περάσεις!!!!


Θεανώ μου φροντίζω να προβάλω τα έθιμα(τρομάρα μου),άμα τις φτιάξεις περιμένω κέρασμα φιλάκια πολλά!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...