Από τα πολύ αγαπημένα κυριακάτικα φαγητά του καλοκαιριού, μπελαλίδικο όπως το αποκαλούσε η μητέρα μου, η οποία επί χρόνια είχε αναλάβει το μαγείρεμα του την πρώτη Κυριακή που κατέβαινε στο εξοχικό. Ο άντρας μου και τα παιδιά μου και ιδιαίτερα η κόρη μου το περίμεναν πως και πως. Ήταν δεν ήταν 3 χρονών η κόρη μου όταν της ανακοινώσαμε ότι εκείνη την ημέρα θα τρώγαμε παπουτσάκια. Ενθουσιάστηκε και από το πρωί όποιον έβλεπε του ανακοίνωνε, εμείς σήμερα θα φάμε παπουτσάκια. Πήγαμε για μπάνιο στη θάλασσα, όλοι οι λουόμενοι έμαθαν ότι θα φάμε παπουτσάκια και όταν γυρίσαμε και στρώσαμε τραπέζι και φέραμε τα πιάτα με το φαγητό, τα βλέπει η κόρη μου και αναφωνεί με μεγάλη απογοήτευση "καλέ αυτά δεν είναι παπούτσια, είναι μελιτζάνες!" Βέβαια τα λάτρεψε. Για να πω την αλήθεια μου αυτό το φαγητό το είχαμε συνδέσει με την μητέρα μου και μιας και το τρώγαμε μια φορά το χρόνο με ενθουσιασμό, δεν το έφτιαχνα εύκολα. Καθημερινή λοιπόν μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, εργάσιμη και δύσκολη ημέρα, χωρίς λόγο και αιτία, έφτιαξα μέσα στην άγρια νύχτα παπουτσάκια. Και αφού σήμερα είναι Κυριακή και της ταιριάζει αυτό το πιάτο, σας τα παρουσιάζω:
Υλικά
8 φλάσκες σχετικά μικρές μελιτζάνες
λάδι για τηγάνισμα
Για την γέμιση
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
μισό ματσάκι μαϊντανός
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
αλάτι
πιπέρι
Για την κρέμα μπεσαμέλ
6 κουταλιές σούπας κοφτές αλεύρι
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
λίγο λιγότερο από ένα λίτρο γάλα
αλάτι
πιπέρι
μία πρέζα μοσχοκάρυδο
1 αυγό
100 γραμμάρια τυρί παρμεζάνα για το ψήσιμο
Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες καλά και τις σκουπίζουμε καλά, δεν θέλουμε νερά. Δεν αφαιρούμε τα κοτσάνια και χαράζουμε μια σφήνα κατά μήκος προκειμένου να διευκολυνθούμε μετά στο γέμισμα.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν
Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να τραβήξει τα πολλά λάδια και τις τοποθετούμε στο σκεύος που θα ψήσουμε.
Για τη γέμιση
Κόβουμε το κρεμμύδι (με το μαχαίρι, όχι στο μούλτι, δεν το θέλουμε ψιλοκομμένο ή λιωμένο, να φαίνεται δηλαδή στο φαγητό) και το σκόρδο ψιλοκομμένο.
Σε μια άλλη πλακερή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, στο τελευταίο λεπτό προσθέτουμε το σκόρδο.
Προσθέτουμε τον κιμά και καβουρντίζουμε για 5-6 λεπτά
Σβήνουμε με κρασί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο
μισό ποτήρι νερό, ανακατεύουμε
σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε για μισή ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά
Για την κρέμα μπεσαμέλ
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα μαζί με το αλεύρι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη. Σιγά σιγά συνεχομένα προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και τη μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω από χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα
Προσθέτουμε και το αυγό και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γυαλίσει η κρέμα
... Συναρμολόγηση
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με κιμά.
καλύπτουμε με μπεσαμέλ
Καλύπτουμε την επιφάνεια με τριμμένη παρμεζάνα
Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια
5 σχόλια:
Σοφία μου εξαιρετικό και μας αρέσουν πάρα πολύ.Όντως είναι μπελαλίδικο αλλά ωραίο.Να είσαι καλά φιλιά πολλά!!!!
Ε μα, δίκιο είχε το παιδάκι, χαχαχα!
Πολύ αγαπημένο φαγητό, γεια στα χέρια σου!
Ροδάνθη μου, τα αγαθά κόποις κτώνται έλεγε η γιαγιά. χαχα! Φιλιά, καλό βράδυ!
Μαρία μου, μιλάμε για πολύ γέλιο εκείνη την ημέρα! Φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα!
καλημερα γλυκια μου!
καλη εβδομαδα να εχεις!
Δημοσίευση σχολίου