Το παραδοσιακό ελληνικότατο παστίτσιο νομίζω ότι είναι ένα πιάτο που πάντα μας θυμίζει κυριακάτικα τραπέζια με την οικογένεια συγκεντρωμένη και αδημονούσα να γευτεί το εύγευστο και μυρωδάτο αυτό πιάτο. Στο δικό μου μυαλό έχει συνδεθεί με τους οικογενειακούς αλλά και φιλικούς δεσμούς και κάθε φορά που το φτιάχνω, παρά την όλη ανακατωσούρα στην κουζίνα και τα αμέτρητα προς πλύσιμο σκεύη (μετρήστε κατσαρόλες...), μου φέρνει χαρά. Μαζοχιστικό; Η ελληνική εκπαίδευση των κοριτσιών να γεμίζουν χαρά κάνοντας δουλειές; Η αγάπη για τις γεύσεις; Ό,τι και να είναι, εγώ αισθάνομαι καλά και αρκεί.
Το παραδοσιακό αυτό πιάτο, λοιπόν, θέλει μακαρόνια χοντρά νο. 2 και στρώσεις μακαρόνια - κιμά - μακαρόνια - μπεσαμέλ. Απλοποίησα λίγο τη συνταγή και αντί για χοντρό μακαρόνι χρησιμοποιώ πένες (νομίζω ότι κόβονται καλύτερα τα κομμάτια και ο κιμάς και η σάλτσα διαπερνούν τις πένες δίνοντας καλύτερη γεύση) και αντί των πολλών στρώσεων εγώ βάζω μια στρώση πένες, κιμά και μπεσαμέλ, για να μην μπουκώνουμε στο ζυμαρικό.
Υλικά
Για τη στρώση ζυμαρικού:
1 πακέτο πένες ριγέ
1 κύβος λαχανικών
1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
Για τον κιμά με σάλτσα:
1/2 κ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 σκελίδα σκόρδο
2 καρότα
2 πιπεριές
2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή μια κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 ποτηράκι κρασί
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
σούμακ
κανέλλα
μπαχάρι
Για την μπεσαμέλ:
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. βιτάμ
1,5 λίτρο περίπου γάλα
3 αυγά
1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Αρχίζουμε με τον κιμά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και το καρότο.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο τις πιπεριές και το καρότο.
Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρντίζουμε όπως έλεγε και η γιαγιά μου.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια και μόλις πάρει το μίγμα μια βράση προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή περίπου ώρα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αντί για αλάτι εγώ βάζω έναν κύβο λαχανικών (προτιμώ τον σπιτικό αλλά και ο έτοιμος καλός είναι). Μόλις γίνουν και αφού τα σουρώσουμε τα απλώνουμε στο ταψί και τα ανακατεύουμε με το κεφαλοτύρι.
Παράλληλα σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο το γάλα. Σε άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βιτάμ σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνέχεια για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια. Εγώ χρησιμοποιώ το μίξερ για το ανακάτεμα και σώθηκα. Κανένας κίνδυνος σβολιάσματος. Προσθέτω το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Μόλις πήξει και γίνει κρέμα προσθέτω τα τρία αυγά και μόλις κατεβάσω από τη φωτιά προσθέτω και το τυρί.
Απλώνω τον κιμά πάνω στις πένες και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε το ταψί με τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου τρία τέταρτα - μια ώρα (μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει ώστε να σταθούν ωραία τα κομμάτια και σερβίρουμε. Εγώ δεν ακολουθώ ποτέ αυτόν τον κανόνα και το αποτέλεσμα το βλέπετε!
Το παραδοσιακό αυτό πιάτο, λοιπόν, θέλει μακαρόνια χοντρά νο. 2 και στρώσεις μακαρόνια - κιμά - μακαρόνια - μπεσαμέλ. Απλοποίησα λίγο τη συνταγή και αντί για χοντρό μακαρόνι χρησιμοποιώ πένες (νομίζω ότι κόβονται καλύτερα τα κομμάτια και ο κιμάς και η σάλτσα διαπερνούν τις πένες δίνοντας καλύτερη γεύση) και αντί των πολλών στρώσεων εγώ βάζω μια στρώση πένες, κιμά και μπεσαμέλ, για να μην μπουκώνουμε στο ζυμαρικό.
Υλικά
Για τη στρώση ζυμαρικού:
1 πακέτο πένες ριγέ
1 κύβος λαχανικών
1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
Για τον κιμά με σάλτσα:
1/2 κ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 σκελίδα σκόρδο
2 καρότα
2 πιπεριές
2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή μια κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 ποτηράκι κρασί
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
σούμακ
κανέλλα
μπαχάρι
Για την μπεσαμέλ:
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. βιτάμ
1,5 λίτρο περίπου γάλα
3 αυγά
1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Αρχίζουμε με τον κιμά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και το καρότο.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο τις πιπεριές και το καρότο.
Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρντίζουμε όπως έλεγε και η γιαγιά μου.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια και μόλις πάρει το μίγμα μια βράση προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή περίπου ώρα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αντί για αλάτι εγώ βάζω έναν κύβο λαχανικών (προτιμώ τον σπιτικό αλλά και ο έτοιμος καλός είναι). Μόλις γίνουν και αφού τα σουρώσουμε τα απλώνουμε στο ταψί και τα ανακατεύουμε με το κεφαλοτύρι.
Παράλληλα σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο το γάλα. Σε άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βιτάμ σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνέχεια για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια. Εγώ χρησιμοποιώ το μίξερ για το ανακάτεμα και σώθηκα. Κανένας κίνδυνος σβολιάσματος. Προσθέτω το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Μόλις πήξει και γίνει κρέμα προσθέτω τα τρία αυγά και μόλις κατεβάσω από τη φωτιά προσθέτω και το τυρί.
Απλώνω τον κιμά πάνω στις πένες και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε το ταψί με τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου τρία τέταρτα - μια ώρα (μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει ώστε να σταθούν ωραία τα κομμάτια και σερβίρουμε. Εγώ δεν ακολουθώ ποτέ αυτόν τον κανόνα και το αποτέλεσμα το βλέπετε!
8 σχόλια:
θα το δοκιμασω! μου αρεσε!
καλο σκ να εχεις!
Πολύ ωραίο!! Έχω δοκιμάσει με πένες και τις ανακάτεψα με τον κιμά από πάνω η μπεσαμέλ κι όλα μια χαρά.
Πολύ νόστιμη εκδοχή για το αγαπημένο μας φαγητό!
Λατρεμένο φαγάκι, όπως και να το φτιάξουμε!
Λοιπόν Σοφάκι, το έχω φτιάξει κι εγώ με πένες, και μάλιστα όπως η Ξανθή παραπάνω, και θα συμφωνήσω μαζί σου, κόβεται πιο όμορφα σε κομμάτια!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Κι εμένα μ'αρέσουν οι πένες Σοφάκι! Καλά γενικά είμαι φανατική του παστίτσιου, ο,τι ζυμαρικό κι αν γίνεται. Μας έλειψες Σοφούλα!!! Φιλιά!!!
Ελεάννα - www.foodaki.gr
Πολυ καλη επιλογη οι πενες. Μου αρεσει επισης η πλουσια στρωση μπεσαμελ που εχεις βαλει. Το κομματι που ρεει η μπεσαμελ το ποθησα. Μα ποιος περιμενει το παστιτσιο να κρυωσει;;;; Μα ειναι δυνατον;
Αγαπημένο φαγάκι με μια ιδιαίτερη πινελιά! Κι αφού σε παστίτσιο δεν θα έλεγα ποτέ όχι, ευχαρίστως αδειάζω το ταψάκι... :-)
Φιλάκια!
Σοφία μου τέλειο το παστίτσιο σου και με τις πένες ακόμα καλύτερο.'Εμεινε κανένα κομματάκι!!!!Φιλιά πολλά!!!!!
Δημοσίευση σχολίου