Ελλείψει αμπελόφυλλων και λόγω επιτακτικής παραγγελίας της κόρης μου για ντολμαδάκια, επιστρατεύτηκαν τα σέσκουλα ή αλλιώς επί το Κυπριακόν τα λάχανα και φτιάχτηκαν ντολμαδάκια με τα φύλλα τους. Μία ιδέα περισσότερο λεμόνι και το αποτέλεσμα ικανοποιεί. Πραγματικά εύγευστα και το φύλλο μαλακότερο.
Υλικά
3 ματσάκια σέσκουλα
500 γραμμάρια ρύζι Καρολίνα
4 κρεμμύδια ξερά λευκά
μισό ματσάκι μαϊντανός
μισό ματσάκι άνηθος
7-8 φύλλα φρέσκου δυόσμου
αλάτι
πιπέρι
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
Χυμός από δύο λεμόνια
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα σέσκουλα και αφαιρούμε τα κοτσάνια.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα περνάμε στο μούλτι ή τα ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και τον δυόσμο.
Πλένουμε το ρύζι και το βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και το ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Αλείφουμε με λίγο λάδι τον πάτο της κατσαρόλας και στρώνουμε δύο φύλλα από τα σέσκουλα.
Αν θέλουμε μεγάλους ντολμάδες σε κάθε φύλλο σέσκουλου βάζουμε μιάμιση κουταλιά σούπας από τη γέμιση, ή αν θέλουμε μικρά ντολμαδάκια, κόβουμε το φύλλο του σέσκουλου στα δύο και βάζουμε μια κουταλιά γέμιση.
Τυλίγουμε σε ντολμαδάκια και τα βάζουμε στη κατσαρόλα σχεδόν στριμωχτά σε στρώσεις.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και καλύπτουμε με πιάτο. Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψει εντελώς το πιάτο (αναλογία με το ρύζι, 500 γρ. ρύζι, περίπου 1 λίτρο και κάτι νερό).
Αφήνουμε να σιγοβράσουν με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να απορροφήσει το περισσότερο νερό. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σερβίρουμε.
Υλικά
3 ματσάκια σέσκουλα
500 γραμμάρια ρύζι Καρολίνα
4 κρεμμύδια ξερά λευκά
μισό ματσάκι μαϊντανός
μισό ματσάκι άνηθος
7-8 φύλλα φρέσκου δυόσμου
αλάτι
πιπέρι
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
Χυμός από δύο λεμόνια
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα σέσκουλα και αφαιρούμε τα κοτσάνια.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα περνάμε στο μούλτι ή τα ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και τον δυόσμο.
Πλένουμε το ρύζι και το βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και το ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Αλείφουμε με λίγο λάδι τον πάτο της κατσαρόλας και στρώνουμε δύο φύλλα από τα σέσκουλα.
Αν θέλουμε μεγάλους ντολμάδες σε κάθε φύλλο σέσκουλου βάζουμε μιάμιση κουταλιά σούπας από τη γέμιση, ή αν θέλουμε μικρά ντολμαδάκια, κόβουμε το φύλλο του σέσκουλου στα δύο και βάζουμε μια κουταλιά γέμιση.
Τυλίγουμε σε ντολμαδάκια και τα βάζουμε στη κατσαρόλα σχεδόν στριμωχτά σε στρώσεις.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και καλύπτουμε με πιάτο. Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψει εντελώς το πιάτο (αναλογία με το ρύζι, 500 γρ. ρύζι, περίπου 1 λίτρο και κάτι νερό).
Αφήνουμε να σιγοβράσουν με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να απορροφήσει το περισσότερο νερό. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σερβίρουμε.
1 σχόλιο:
Ευχαριστώ :)
Δημοσίευση σχολίου