WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Σπιτικό τυρί

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Σπιτικό τυρί

Πριν από αρκετούς μήνες η Αγγελική Ν. δημοσίευσε μια καταπληκτική συνταγή της Σταυρούλας Μ. για φέτα της φωτιάς και μυζήθρα, όπως παραδοσιακά φτιάχνεται. Τότε είχα σχολιάσει ότι ξέρω να φτιάχνω μόνο cottage από γερμανική συνταγή και ricotta  από αμερικανική. Από τότε ήθελα να ανεβάσω τις συνταγές αυτές αλλά τώρα μόλις ήρθε η στιγμή να το κάνω! Voila!!!
Η συνταγή για το cottage (από το βιβλίο Oetker German Home Cooking, 11η έκδοση 1983) έχει ως εξής:
Αφήνουμε το γάλα να ξυνίσει σε ζεστό (όχι καυτό) μέρος μέχρι να ξεχωρίσει το τυρόπηγμα από τον ορό του γάλακτος. Στραγγίζουμε το τυρόπηγμα σε τουλουπάνι μέχρι να γίνει στέρεο και στεγνό στο άγγιγμα. Εναλλακτικά ζεσταίνουμε ξυνισμένο γάλα στους 40 βαθμούς και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαχωριστεί το τυρόπηγμα από τον ορό. Στραγγίζουμε και έχουμε έτοιμο το τυρί.
Αυτήν τη συνταγή στην εναλλακτική της μορφή την έκανα για πάρα πολλά χρόνια.Στη συνέχεια μια Αμερικάνα φίλη μου είπε τη συνταγή για τη ricotta που μου φάνηκε πιο εύκολη και για αρκετά χρόνια έφτιαχνα αυτή.
Η αναλογία είναι 4 κιλά γάλα - 1κιλό βουτυρόγαλα - λίγο αλάτι
Βράζουμε σε κατσαρόλα το μίγμα των γαλάτων ανακατεύοντας ελαφρά μη κολλήσει στο πάτο. Μόλις πήξει, σουρώνουμε σε σουρωτήρι που το έχουμε ντύσει με τουλουπάνι και στραγγίζουμε για δέκα - δεκαπέντε λεπτά, προσέχοντας να μην ασκήσουμε πίεση στα τυροπήγματα. Η ρικόττα είναι έτοιμη. Όσο πιο πολύ στραγγίζουμε τόσο πιο σκληρό γίνεται το τυρί. Αντί για βουτυρόγαλα μπορούμε να βάλουμε κρέμα γάλακτος (δεν έχει βέβαια μεγάλη διαφορά στη γεύση) και 1 στιμμένο λεμόνι ή λίγο ξύδι.
΄
Στο τέλος βέβαια κάπου μπερδεύτηκαν οι συνταγές, έφυγε και ο γιος μου που κατανάλωνε δίλιτρα γάλακτος την ημέρα και μου ξέμενε και σκοπίμως πλέον ξεμένει γάλα, και κατέληξα να φτιάχνω τυρί όπως "κάτσει" χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Πάει και το τουλουπάνι δυστυχώς και αναρωτιέμαι σε ποια γωνιά της Αθήνας άραγε θα βρώ.
Ορίστε λοιπόν η συνταγή για την δική μου εκδοχή σπιτικού τυριού! Αν μάλιστα βρω και κατσικίσιο, που τελευταία κάνει την εμφάνισή του στο Σ/Μ, ... κόλαση το τυρί!

Υλικά
2 λίτρα φρέσκο γάλα, ας είναι και ληγμένο μερικών ημερών δεν βλάπτει
450 ml βουτυρόγαλα ή ξυνόγαλα ή κεφίρ (ό,τι υπάρχει στο Σ/Μ) εκτός από αριάνι
1 λεμόνι στιμμένο
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε το βουτυρόγαλα


Μόλις κάψει ρίχνουμε και το στιμμένο λεμόνι και το πιπέρι (στο σημείο αυτό αν θέλουμε -εμείς δεν θέλουμε πια- προσθέτουμε και αλάτι) και ανακατεύουμε με μια τρυπητή κουτάλα. Σε λίγο αρχίζει να πήζει τυρί



Τότε με την τρυπητή κουτάλα αδειάζουμε το πηγμένο τυρί σε σουρωτήρι (εγώ χρησιμοποιώ αυτό που έχω για το τσάι και ένα λίγο πιο μεγάλο) που στερεώνω σε κατσαρολάκι


Αφήνουμε να στραγγίξει για 15 λεπτά και τα αδειάζουμε σε ταπεράκι

 

Το τυράκι μας (300 γραμμάρια όλα και όλα) είναι έτοιμο για φάγωμα!



17 σχόλια:

gwgw είπε...

Μπελας μεγαλος για να γινει το τυρακι...αλλα νοστιμος μπελας που αξιζει...μπραβο βρε Σοφακι γεια στα χερια σου και την υπομονη σου,καλο σου βραδυ,φιλακια πολλα!!!

Αγγελικη Ν είπε...

Σοφία μου, πολύ ενδιαφέρουσες οι συνταγές που μας μαθαίνεις!
Έχω όμως μια απορία: Βουτυρόγαλο (Buttermilk) δεν είναι το ξινόγαλα? Επίσης το ξινόγαλα δεν λέγεται και Αριάνι? Σίγουρα το κεφίρ γίνεται με διαφορετικούς μύκητες αλλά τα άλλα δεν είναι το ίδιο "ζυμωμένο" γάλα?

Ροδανθη είπε...

Μπραβο Σοφια βλεπω δυναμικη επαναφορα κατευθειαν στα δυσκολα.Βλεποντας ομως τη διαδικασια... λεω να κανω καμια βολτα απο το super market!!!!!! Το σπιτικο βεβαια ειναι σαφως καλυτερο αλλα ειμαστε για ζορια τωρα!!!!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Σοφάκι βλέπω γύρισες με ... άγριες διαθέσεις χα χα χαα!!
Πολλά μπράβο, τι καλύτερο από σπιτικό τυράκι??
Φιλιά!

Θεανώ είπε...

Πρέπει να σας πω ότι το τυράκι το δοκίμασα και είναι υπέροχο. Εμένα μου θύμισε το Φιλαδέλφεια και ενθουσιάστηκα. Βρήκα ένα τρόπο να απολαμβάνω αυτό το είδος τυριού χωρίς να νιώθω τύψεις για τα λιπαρά που έχει. Εχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με το γαλατάκι που εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε. Τολμήστε και φτιάξτε το. Θα ενθουσιαστούν όλοι στην οικογένειά σας να δοκιμάσουν το δικό σας σπιτικό τυράκι. Μην νομίζετε ότι έχει πολύ μεγάλο μπελά. Σοφία γειά στα χέρια σου. Ευχαριστούμε για την ιδέα που μας έδωσες.

Helen Gr είπε...

Σοφία, πολύ ενδιαφέρουσα η πρότασή σου και θα δοκιμαστεί. Κι εγώ φτιάχνω τυράκι από ληγμένενα γιαούρτια, όπως μου είπε μια φίλη από τη Συρία και το σουρώνω όπως εσύ.

Σοφία Ζ. είπε...

Γωγούλα μου καθόλου μπελάς πίστεψέ με! Μισή ώρα δουλειά είναι!

Σοφία Ζ. είπε...

Αγγελική μου το διαζευτικό ή που έβαλα είναι για το πώς αναγράφεται η συσκευασία στο ράφι του Σ/Μ που τουλάχιστον στην περιοχή μου δεν έχει πάντα όλη τη γκάμα προϊόντων. Τη μια φορά μπορεί να έχει κεφίρ, την άλλη ξυνόγαλα ή βουτυρόγαλα (αυτό ήταν το ένα διαζευκτικό ταυτοσημίας), την άλλη αριάνι. Ως προς το τελευταίο, οι Κωνσταντινουπολίτες που το συνήθιζαν πολύ όταν ήμουν μικρή (συνοδευτικό ποτό ακόμη και με πίτσα) το έφτιαχναν με γιαούρτι χτυπημένο στο σέηκερ με πάγο και αλάτι και νερό)και δεν μπορώ να πώ ότι του είχα και ιδιαίτερη αδυναμία. Μπορεί η έτοιμη συσκευασία να είναι το ίδιο με το ξυνόγαλα ή το ξυνόγαλα με αυτό που εγώ καταλαβαίνω ως αριάνι αλλά η χρήση του αριανιού (!!!!!) λίγο με απωθεί για λόγους που δεν έχουν σχέση με το ίδιο το υλικό! Φιλιά πολλά!

Σοφία Ζ. είπε...

Ροδάνθη μου, με εκπλήσσεις! Νόμιζα ότι σου αρέσουν τα δύσκολα! και αυτό πίστεψέ με δεν είναι δύσκολο! Αν και σκέφτομαι επίσημως να σε καλωσορίσουμε ως μέλος της ομάδας μας (με τα απαραίτητα ταρατατζουμ), ανεπισήμως σε καλωσορίζω στην ομάδα μας, αρκεί να μην αναφωνήσεις πολύ γρήγορα "Να λείπει το .. βύσσινο"!!! Φιλιά πολλά!

Σοφία Ζ. είπε...

Έλενά μου το ελπίζω και το εύχομαι να συνεχίσω να έχω΄"άγριες διαθέσεις" αν και για τη συγκεκριμένη περίπτωση λίγο "γιαλαντζί" αφού είναι εύλολη και τεμπέλικη η διαδικασία, πίστεψέ με.

Σοφία Ζ. είπε...

Θεανώ μου, όταν το κάνεις να μας πεις μετά πώς αντέδρασε η μαμά σου κατά την διάρκεια της παρασκευής!!!!

Σοφία Ζ. είπε...

Ελενάκι μου, δοκίμασέ το αξίζει. Γράψε όμως και εσύ πως κάνεις το τυρί από γιαούρτι. Φαίνεται να έχει ενδιαφέρον και ως προς τη γεύση που θα αφήνει! Φιλιά πολλά!

Ροδανθη είπε...

Καλημέρα σε όλους,όσο μπορούμε να λέμε ακόμα καλήμερα γιατί απο σ/κ μας τα χαλάει πολυ άσχημα ο καιρός. Σοφία εγω απο δύσκολα αλλο τίποτα αλλα δεν είμαι και πολύ φαν του τυριού ίσως γι αυτό.Ανεπίσημα καλώς σας βρήσκω θα τα πούμε και στην ανάρτηση πιο επίσημα!!!!!!

Lila Xagorari είπε...

Δεν είναι υπέροχο οτι φτιάχνουμε με τα χεράκια μας????

Αγγελικη Ν είπε...

Ευχαριστώ που μου τα εξήγησες! Μπερδεύομαι με τα διαφορετικά ονόματα και τα διαφορετικά υλικά! Το αριάνι του σουπερ μάρκετ λέει και ξινόγαλα... Γιαυτό ήθελα να το ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου!
Θέλω να το κάνω το τυράκι και θα σου πω σύντομα εντυπώσεις!

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα έκανα το πρώτο τυράκι που γράφεις...τραγικά εύκολο!!!
Τώρα περιμένω να γίνει,για να το δοκιμάσουμε!!!
Μπράβο που μοιράστηκες την συνταγή σου!!!
Αργυρώ Π.

Μουσική προ-ΠΑΙΔΕΙΑ ''Η Ροδούλα και τα μουσικά της αστεράκια'' είπε...

Σοφία μου, πολύ σ ευχαριστούμε γι' αυτή τη συνταγή!!!
Με ενθουσίασε. Την εκτύπωσα ήδη, και θα τη φτιάξω άμεσα!!!
Πολλά φιλιά!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...