WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Τυροπλεξούδες.

Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

Τυροπλεξούδες.

Την ιδέα την πήρα από τη συσκευασία της σφολιάτας όπου είχε συνταγή πλεξούδες με ελιά, φέτα και πιπεριά.  Πάστα ελιάς δεν είχα, πιπεριά Φλωρίνης δεν είχα, τρίμμα φέτας θα το έφτιαχνα βέβαια εκείνη τη στιγμή, οπότε οι πλεξούδες της συνταγής πήγανε περίπατο. Είχα όμως πιπεριές ολόφρεσκιες πράσινες, ζαμπόν και τυρί για τοστ, κέτσαπ σπιτική (της Ξανθής) και μουστάρδα, τυρί φέτα και μπόλικες ελιές. Τα φύλλα της σφολιάτας δύο, γιατί να τα κάνω ολόιδια, δεν υπήρχε λόγος.
Οπότε και εγώ έφτιαξα δύο διαφορετικές πλεξούδες και σας τις παρουσιάζω:

Υλικά

1 συσκευασία σφολιάτα
6 φέτες ζαμπόν
6 φέτες τυρί γκούντα (ή άλλο του τοστ)
κέτσαπ,
μουστάρδα
ελιές
100 γρ. φέτα (να πώ την αλήθεια μου δεν ζύγισα, με το μάτι έβαλα)
2 πιπεριές κομμένες σε λεπτές λωρίδες
λίγη ρίγανη
1 αυγό για άλειμμα
λίγο σουσάμι

Εκτέλεση

 Ανοίγουμε το ένα φύλλο σφολιάτας πάνω στο πλαστικό της κάλυμμα.

 Την χαράσσουμε κανονικά στο πλάτος σε τρία κομμάτια. Εγώ το έκανα στο μήκος στο ένα κομμάτι για να βγάλω πιο μικρά κομμάτια και πιο πολλά. Με παίδεψε όμως μετά. Αλείφουμε με κέτσαπ και μουστάρδα.
 βάζουμε μισές φέτες ζαμπόν κατά μήκος
 το τυρί σε λεπτές λωρίδες (για να μπορεί να τυλιχτεί μετά)
 και τις λεπτές λωρίδες πιπεριές.
 Τυλίγουμε κατά μήκος τα τρία κομμάτια και με νερό στα χέρια πιέζουμε ώστε να ενωθούν οι άκρες.
 ΄Βάζουμε τα τρία αυτά κομμάτια σε λαδωμένο ταψί και ενώνουμε στην πάνω μεριά τη σφολιάτα. Αρχίζουμε και πλέκουμε πλεξούδα. (Η φωτογραφία παρακάτω).
Στο άλλο φύλλο σφολιάτας (που το χάραξα στο πλάτος) κόβω φετούλες ελιές.
 Τριβω τυρί φέτα, αραδιάζω σε σειρά φέτες πιπεριάς και πασπαλίζω με ρίγανη.

Τυλίγω σε ρολά και τα μεταφέρω στο ταψί όπου πλέκω σε πλεξούδες.

 Χτυπαω ελαφρά τον κρόκο του αυγού και αλείφω τις πλεξούδες.
 Τις πασπαλίζω με σουσάμι
 και ψήνω μια ώρα περίπου στο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ιδού το αποτέλεσμα:








11 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Στη γειτονιά έχει Σ/Μ μέχρι τις 11 λες να πάω για σφολιάτα;;
Αλήθεια δε σε ρώτησα σας άρεσε η κέτσαπ;;

Σοφία Ζ. είπε...

Ξανθή μου καταπληκτική η κέτσαπ. Δεν θέλω άλλη ποτέ πια ξανά!
Αν έχεις έτσι μια λιγούρα, τρέχα να προλάβεις.
Η κόρη μου ξετρελάθηκε με την πίτα, τον γιο τον περιμένω ακόμη (είναι καθ' οδόν) να μου πει κι αυτός εντυπώσεις!

Happy Frog Cakes είπε...

Πω Πω! Οι πλεξουδίτσες έκαναν την κοιλιά μου να ακουστεί δυνατά!!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ωωωωωω!!!!
Τις βάζω στο πρόγραμμα, είναι απολύτως του γούστου μου!!
Με πιπεριές θα τις κάνω κι εγώ!
Φιλιά Σοφάκι!

mia maria είπε...

Πολύ ωραία ιδέα! Θα πρέπει να είναι νοστιμότατες!

kiki είπε...

Ωραία ιδέα Σόφη!

Ροδανθη είπε...

Σοφία μου έγραψες πάλι!!!Πολύ ωραίο και εύκολο άσε που μπορείς να το παρουσιάσεις και σ' ένα επίσημο τραπέζι.
Μπράβο γεια στα χέρια σου.
Φιλιά πολλά!!!!

Helen Gr είπε...

Εξαιρετική πρόταση και πολύ αναλυτική η παρουσίαση! Ευχαριστώ πολύ!
Θα δοκιμαστεί προσεχώς, μόλις βρω καλή σφολιάτα.
Καλή εβδομάδα, Σοφία μου!
Φιλάκια

Penelope είπε...

Ωραιότατο το "εργόχειρο" Σοφία μου και με εξαιρετική γεύση φαντάζομαι
;-))
Καλημέρες πολλές-πολλές.

Σοφία Ζ. είπε...

Κορίτσια μου γλυκά, θα σας πω ένα μόνο, ο γιος μου κατέφθασε βράδυ και εξαφάνισε τις πλεξούδες! Τώρα σκέφτομαι να κάνω διάφορους συνδυασμούς. Άλλωστε η σφολιάτα προσφέρεται για τα πάντα. Και εύκολη στην παρασκευή και ευκολοφάγωτη και ευπαρουσίαστη και ανοίγει και την ... όρεξη!
Καλή εβδομάδα να έχουμε και καλός μήνας να μπει για όλους και όλες με το δεξί και μόνο χαρές να φέρει!

Eleanna είπε...

Μου τρέχουν τα σάλια και μόνο που τις βλέπω τις τυροπλεξούδες σου Σοφία μου! Είδες ένα περίεργο, όταν δεν έχουμε τα υλικά βγαίνουν κάτι καταπληκτικές δημιουργίες... Μπράβο, γεια στα χέρια σου!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...