WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Δροσερό γλυκό με ζελέ, κρέμα και βύσσινα

Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014

Δροσερό γλυκό με ζελέ, κρέμα και βύσσινα

 Χρόνια πολλά σε όλους τους μπαμπάδες που γιορτάζουν σήμερα και να θυμόμαστε πάντα γλυκά τους μπαμπάδες που έφυγαν νωρίς από τη ζωή μας. Ένα γλυκό δροσερό που ξεκίνησε αρχικά με τη σκέψη να γίνει διαίτης και κατέληξε πλούσιο σε θερμίδες και γεύση και λίγο μεθυστικό. Και επιτέλους να κάνουμε και κάτι με βύσσινο. Πολύ τοις μετρητοίς πήραμε το όνομά μας και εξορίσαμε το βύσσινο από τη ζωή μας!!! Καιρός να το αλλάξουμε. Φυσικά παραλλαγές της συνταγής αυτής υπάρχουν πολλές. Και φιλοξενούμε και στο μπλογκοσπιτάκι μας μία φτιαγμένη από τα χεράκια της Θεανώς: Ζελέ με κρέμα και μπισκότα. Αντε τώρα που τελείωσε και η κόρη της τις Πανελλήνιες (καλά αποτελέσματα στο κοριτσάκι μας!) ευελπιστούμε να την έχουμε και πάλι κοντά μας με τις ωραίες συνταγές της.

Υλικά
Για τη βάση
1 πακέτο πτιμπερ ολικής άλεσης (και πιο υγιεινά και πιο νόστιμα κατά τη γνώμη μου)
1 σφηνάκι λικέρ βύσσινο
1 κουτί κομπόστα βύσσινο
Για την κρέμα
5 φλιτζάνια τσαγιού γάλα
12 κουταλιές σούπας κοφτές άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια
μισό φλιτζάνι τσαγιού καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας λικέρ βύσσινο
Για το ζελέ
3 φακελάκια ζελέ κεράσι
3 φλιτζάνια τσαγιού βραστό νερό
2 φλιτζάνια τσαγιού κρύο νερό
1 φλιτζάνι το ζουμί από την κομπόστα βύσσινο
1 σφηνάκι λικέρ βύσσινο
Για το γαρνίρισμα
1 φάκελο garni
1 φλιτζάνι γάλα
(όχι άλλο λικέρ, θα μεθύσουμε)

Εκτέλεση
Σε ένα πυρέξ στρώνουμε σπασμένα τα μπισκότα και τα ραντίζουμε το λικέρ.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τα 4 φλιτζάνια γάλα με το λικέρ, ενώ το πέμπτο φλιτζάνι το βάζουμε σε ένα μπολάκι και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου με τη ζάχαρη. Μόλις το γάλα φθάσει σε σημείο βρασμού προσθέτουμε το λιωμένο άνθος αραβοσίτου και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις πήξει καλύπτουμε την επιφάνεια με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τα μπισκότα και προσθέτουμε από πάνω τα βύσσινα αφού τα έχουμε στραγγίξει και φυλάξει το ζουμί τους.
 

Παράλληλα ετοιμάζουμε το ζελέ, τα δύο φακελάκια. Διαλύουμε το περιεχόμενο των φακέλων σε δύο φλιτζάνια βραστό νερό . Προσθέτουμε το 1 φλιτζάνι κρύο νερό και το ζουμί από την κομπόστα. Ανακατεύουμε και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Εδώ είναι το "twist" της συνταγής μου. Κανονικά περιμένουμε να γίνει παχύρρευστο, ώστε να γίνει στρώμα πάνω από, εγώ απλά το αφήνω να κρυώσει μόνο, μου αρέσει να εισχωρεί στο γλυκό και το ζελέ να ανακατεύεται με τα μπισκότα.
Βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο και μόλις πήξει καλά (Εγώ το άφησα όλη την νύχτα), ετοιμάζουμε και τον τρίτο φάκελο του ζελέ, διαλύοντας το περιεχόμενο του σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και προσθέτοντας το ένα φλιτζάνι κρύο νερό και το ένα σφηνάκι λικέρ. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να γίνει παχύρρευστο και το στρώνουμε πάνω στο γλυκό μας. Βάζουμε ξανά το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να στερεοποιηθεί και το δεύτερο στρώμα ζελέ.
Χτυπάμε στο μίξερ το γκαρνί με το ένα φλιτζάνι γάλα για πέντε λεπτά έως ότου πήξει και γαρνίρουμε το γλυκό μας.
 

 

Κοπιάστε να σας κεράσουμε!

Υ.Γ. Το ασημένιο κουταλάκι της φωτογραφίας είναι από την προίκα της γιαγιάς μου της Χρυσάνθης, παραγγελία του πατέρα της Σταύρου με τα αρχικά Χ Σ (Χρυσάνθη Σταύρος), για να τον θυμόταν κάθε φορά που θα τα χρησιμοποιούσε!!!

3 σχόλια:

mia maria είπε...

Πολύ ωραίο το γλυκό! Ας είναι καλά οι μπαμπάδες όπου και να είναι!
Το κουταλάκι τέλειο :)

ΕΚΦΡΑΣΟΥ είπε...

τελειο!

Καλη εβδομαδα να έχουμε! Φιλάκια πολλά!

Ροδανθη είπε...

Σοφία μου τέλειο το γλυκάκι σου και άκρως καλοκαιρινό.Ελπίζω κι εγώ στην επάνοδο της Θεανώς.Να είναι καλά όλοι οι μπαμπάδες όπου κι αν βρίσκονται.
Φιλιά πολλά!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...