WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Κοτόπουλο Μιλανέζε με πιλάφι

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Κοτόπουλο Μιλανέζε με πιλάφι

Μέρες σαν και τη σημερινή, γιορτινές φτιάχνεις για το τραπέζι κάτι εξαιρετικό, δίνεις μια προσοχή παραπάνω στο κυρίως πιάτο, μια δόση επισημότητας που προκύπτει από τον κόπο που κάνεις για την παρασκευή του. Το κοτόπουλο μιλανέζε είναι ένα μπελαλίδικο φαγητό, πολύ ευπαρουσίαστο όμως για το γιορτινό τραπέζι και εύγευστο συνάμα. 

Υλικά:
Για το κοτόπουλο
1 κοτόπουλο περίπου 2 κιλά
1 κρεμμύδι μεγάλο
1,5 λίτρο νερό
1 κουταλιά σούπας αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού πιπέρι μαύρο

Για το πιλάφι
2 κουταλιές σούπας φυτικό βούτυρο
1,5 ποτήρι ρύζι μπλου μπόνετ
μερικά κουκουνάρια
Το βρασμένο κρεμμύδι
Τα κομματάκια από το κοτόπουλο που περίσσεψαν
3 ποτήρια ζωμός κοτόπουλου
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Για την σάλτσα μιλανέζε
2 κουταλιές σούπας φυτικό βούτυρο
4 κουταλιές σούπας αλεύρι
3,5 φλιτζάνια τσαγιού ζωμός κοτόπουλο
2 κρόκους αυγών
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Τον χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι

Εκτέλεση:
Πλένουμε το κοτόπουλο και το τοποθετούμε στην χύτρα ταχύτητος μαζί με ένα ολόκληρο κρεμμύδι καθαρισμένο. Προσθέτουμε το νερό και αλατοπιπερώνουμε. 

Σκεπάζουμε τη χύτρα και αφήνουμε το κοτόπουλο να σιγοβράσει για 20 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει η χύτρα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανοίγουμε τη χύτρα μόλις αποσυμπιεστεί. 

Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα και το κόβουμε σε 6 μερίδες , αφαιρώντας τα κόκαλα. (Αφήνουμε άθικτα μόνο τα μπούτια και τις φτερούγες). Σκεπάζουμε την πιατέλα. 


Τον ζωμό στη χύτρα θα τον χρειαστούμε για το ρύζι και την σάλτσα. Τα κομματάκια που περισσεύουν (ψαχνά γύρω από τα κόκαλα, πέτσες) μαζί με το ζωμό που στράγγιξε το κοτόπουλο και το βρασμένο κρεμμύδι τα ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι και τα κρατάμε στην άκρη γιατί θα τα χρειαστούμε για το πιλάφι.

Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις δύο κουταλιές βούτυρο και καβουρντίζουμε ελαφρά το 1,5 ποτήρι ρύζι με τα κουκουνάρια. 


Προσθέτουμε τα κομμένα ψαχνά και 3 ποτήρια ζωμό από το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνουμε. 


Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας στο χαμηλό (π.χ. στο 2 από διαβάθμιση έως 9). 

Αφήνουμε να σιγοψηθεί μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά (γύρω στα 15 λεπτά). Καταλαβαίνουμε ότι έχει γίνει μόλις κάνει τρύπες στην επιφάνεια, οι οποίες είναι στεγνές στο εσωτερικό τους.

Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά τις δύο κουταλιές βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη και προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό από το κοτόπουλο μέχρι να αποκτήσει μια λεία υφή και να πυκνώσει η σάλτσα σαν ελαφριά κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. 

Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με αβγοδάρτη τους 2 κρόκους αυγών με την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε τμηματικά το μίγμα αυτό στην σάλτσα και την ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά για 1-2 λεπτά χωρίς να την αφήσουμε να βράσει.

Καλύπτουμε με σάλτσα τις μερίδες κοτόπουλου στην πιατέλα.



Σερβίρουμε στο πιάτο 1 μερίδα κοτόπουλο και φορμάρουμε ένα φλιτζάνι πιλάφι δίπλα. Γαρνίρουμε και το πιλάφι και το κοτόπουλο με σάλτσα και λίγο πιπέρι. 

4 σχόλια:

Κική Κωνσταντίνου είπε...

εντυπωσιακο!!

καλημερα και καλη εβδομαδα να εχουμε!
φιλακια πολλα!

Ροδανθη είπε...

Καλημέρα Σοφία μου καλή εβδομάδα.Πολύ ωραίο και αγαπημένο,ειδικά εμένα γιατί ο άντρας μου δεν είναι φίλος με το κοτόπουλο.
Φιλιά πολλά!!!!

Μarion, είπε...

Ωραίιοοοο Σοφία.
Πολύ μου αρέσει αλλά δεν το έχω φτιάξει ακόμα.
Το έχω φάει σε σπίτι που ήταν πολύ ωραία μαγειρεμένο.

Αυτή η βελούδινη σάλτσα είναι τέλεια

Φιλιά

Σοφία Ζ. είπε...

Κορίτσια καλημέρα! Ναστε καλά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...