WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ

Χρόνια Πολλά στις Κατερίνες στους Στέλιους και στις Στέλες. Μια και γιορτάζε η κόρη μου η Κατερίνα, είπα να σας κεράσω ένα γλυκάκι του κουταλιού. Απλό και κατάλληλο για όσους νηστεύουν αυτές τις ημέρες. Παλαιότερα δεν έλειπε από κανένα σπίτι ειδικά στην επαρχία. Μια γυάλα κυδώνι θα βρίσκονταν πάντοντε στο μπουφέ. Επειδή έπρεπε να υπάρχει ένα μέτρο στην κατανάλωσή του έλεγαν πάντοτε στα παιδιά: "Προσέχετε μην αδειάσετε την γυάλα αμέσως και έρθει κανένας άνθρωπος και δεν έχουμε να τον φιλέψουμε τίποτα"! Στις πόλεις που υπάρχει πληθώρα έτοιμων γλυκών έχουμε απαξιώσει λίγο τα γλυκά του κουταλιού. Γλυκειά ανάμνηση η μυρωδιά της αρμπαρόριζας κατά την διάρκεια της παρασκευής του.


Υλικά
1 κιλό κυδώνι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 κιλό ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 κουτάλι χυμό λεμονιού
1 κλαδάκι αρμπαρόριζα
1/2 κούπα καρύδια ή αμύγδαλα ασπρισμένα

Εκτέλεση
Πλένουμε τα κυδώνια και τα καθαρίζουμε. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και μετά σε λεπτές λωριδούλες. Τα ρίχνουμε σε λεκάνη με νερό. Επειτα τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το ανάλογο νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Ρίχνουμε την ζάχαρη, την αρμπαρόριζα και το δένουμε όσο εμείς θέλουμε δοκιμάζοντάς το σε ένα πιατάκι. Μόλις δέσει προσθέτουμε τα καρύδια ή τα αμύγδαλα, ότι εσείς προτιμάτε. Το σερβίρουμε στα βάζα αφού έχει κρυώσει.

Καλή Επιτυχία!




8 σχόλια:

Σοφία Ζ. είπε...

Χρόνια πολλά στο Κατερινιώ Θεανώ μου. Να τη χαίρεσαι και να την δεις όπως επιθυμείς την κούκλα σου. Αχ Θεανώ μου, το γλυκό αυτό δεν έλειπε ούτε στην Αθήνα! Τι θα κερνούσαμε αν ερχόταν ένας επισκέπτης; Τα σπίτια βλέπεις ήταν ανοιχτά!
Η μόνη διαφορά ότι το κυδώνι το περνούσαμε στον ειδικό τρίφτη (που δυστυχώς τον έχω χάσει) αντί να το κόβουμε σε λωρίδες!
Καλημερούδια Θεανώ!

Ροδανθη είπε...

Καλημέρα Θεανούλα μου και πάλι να χαιρόμαστε το Κατερινιώ μας ό,τι επιθυμεί να το έχει στη ζωή της και πάνω απ΄όλα υγεία(αν και τα είπαμε χθές μαζί).Επιτέλους αυτό το κυδώνι στον ύπνο μου το έβλεπα.Είναι απο τ΄αγαπημένα μου,όπως και το καρυδάκι που είχες σε παλαιότερη ανάρτηση,δεν ξέρω αλλά όλα τα γλυκά κουταλιού μου θυμίζουν κάτι απο γιαγιά,΄κάτι απο χωριό γενικά μια ζεστή και αγαπημένη ατμόσφαιρα.Να είσαι καλά ξαδελφούλα μου φιλάκια πολλά.

Pela Farsiarotou, φιλολογος/καθηγητρια αγγλικων/ ειδικη παιδαγωγος είπε...

Να χαίρεσαι την κορούλα σου και χρόνια της πολλά! Θα κεραστούμε από το γλυκάκι με μεγάλη ευχαρίστηση!!μιαμ..

Marie είπε...

Ροδάνθη μου το λατρεύω αυτό το γλυκό! Δεν ήξερα ότι πάει και καρύδι εγώ έβαζα πάντα αμύγδαλο. Πολλά φιλάκια γλυκιά μου!

Θεανώ είπε...

Σοφία μου σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Εχεις δίκιο ότι παντού θα υπήρχε το κυδώνι τότε, όσο για τον τρίφτη ξέρω ότι κάποιοι το φτιάχνουν με αυτό τον τρόπο. Αλλά εμείς το προτιμάμε κομμένο στο χέρι. Φιλάκια καλό βράδυ!

Θεανώ είπε...

Ροδάνθη μου σε ευχαριστώ για τις ευχές. Επειδή ξέρω ότι σου αρέσει το κυδώνι για αυτό σε κερνάω τέτοιο γλυκάκι. Φιλάκια Καλό βράδυ.

Θεανώ είπε...

Pela Sofi ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ευχές. Να είσαι καλά!

Θεανώ είπε...

Marie δοκίμασέ το και με το καρύδι του πάει πολύ. Φιλάκια. Καλό βράδυ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...