Τα παξιμάδια αυτά τα έφτιαχνε η γιαγιά μου στο χωριό με άσπρο αλεύρι σε φούρνο με ξύλα. Θυμάμαι την χαρά μου όταν βρισκόμουν εκεί, σαν παιδί και ζύμωνε ψωμί γιατί τότε θα έφτιαχνε αυτά τα ωραία μυρωδάτα παξιμάδια και το κουλιάτσι. Έτσι το ονομάζανε μετά το πρώτο ψήσιμο που ήταν ακόμη μαλακό πριν το ξαναφουρνίσει σε φέτες. Συνήθως αυτά μας τα έπλαθε σε μορφή κουλουριού και τα τρώγαμε ζεστά μόλις έβγαιναν από τον φούρνο. Τα παξιμάδια τα διατηρούσαν σε πάνινα σακουλάκια για αρκετές ημέρες.
Υλικά
3 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κούπα αλεύρι άσπρο
2 κούπες νερό
½ κούπας λάδι
1 φακελάκι μαγιά
5 κουταλάκια ζάχαρη (ή 10 αν τα προτιμάτε γλυκά)
2 κουταλάκια γλυκάνισο
1 κουταλάκι κανέλλα
Μια πρέζα αλάτι
ΕκτέλεσηΑνακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ με τον γάντζο ή στο χέρι. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει. Πλάθουμε τρία φρατζολάκια, τα χαράζουμε σε φέτες από πάνω και περιμένουμε να διπλασιαστούνε σε όγκο.
Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Κόβουμε τις φέτες και τις απλώνουμε στο ταψί. Τα ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για μισή ώρα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Κόβουμε τις φέτες και τις απλώνουμε στο ταψί. Τα ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για μισή ώρα.
25 σχόλια:
Γειά σου Θεανώ μου με τα κουλιάτσια σου, καλέ δε σας προλαβαίνω πιά μέχρι να γράψω το ένα σχόλιο τσούπ ξεφυτρώνει η άλλη συνταγή σα μανιτάρι(το κυδώνι άστο στη ράδα ακόμα χαχαχα).Τώρα που το λές θυμάμαι τον παππού που έτρωγε παξιμάδια με το γάλα του το πρωί.Φιλιά πολλά.
Θεανω μου μπραβο γεια στα χερια σου ωραιοτατα παξιμαδια που ξερουμε τι υλικα εχουν μεσα...οσο για τον φουρνο με τα ξυλα τον λατρευω και σκεφτομαι να φτιαξω εδω στην εξοχη που μενω.
Καλο μεσημερι και καλη εβδομαδα να εχεις,φιλια!!!
Θεανώ μου τέτοιες συνταγές είναι ευχής έργον που διατηρούνται και πρέπει να διατηρούνται.
Παρεμπιπτόντως ήθελα να σου πω, ότι διάβαζα στο τελευταίο (νομίζω) τεύχος από τις Γλυκές Ιστορίες του Παρλιάρου, ότι σύντομα θα εγκαινιάσουν σελίδα με παραδοσιακές συνταγές.
Κι αν κάποιος έχει στα κιτάπια του συνταγές από παππούδες και γιαγιάδες, παραδοσιακές συνταγές του τόπου του, να τις στείλει και θα τις δημοσιεύσουν.
Απλά το αναφέρω μήπως ενδιαφέρει καμία σας.
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Σε ευχαριστούμε, Θεανώ, για την ωραία παραδοσιακή συνταγή που μοιράστηκες μαζί μας. Λαχταριστά σου έγιναν. Η συνταγή καταγράφεται για προσεχώς. Καλή εβδομάδα, φιλιά.
Μυρωδάτα, υγιεινά και εύκολα! Ό,τι καλύτερο! Φιλάκια και καλή εβδομάδα!
Α!Τι ωραία! Λατρεύω αυτές τις οικογενειακές συνταγές! Θεανώ μου σε ευχαριστώ που μας την έμαθες!
Τι καλύτερο από τα σπιτικά παξιμάδια. Μην σου πω ότι και τα φραντζολάκια -πριν το κόψιμο, βγήκαν φουσκωτά- φουσκωτά και λαχταριστά.
Εγώ ήδη δοκίμασα! Είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ! Αλήθεια που είναι το κυδώνι;;;;;;;
Γεια στα χέρια σου! Φαντάζομαι θα μοσχομύρισε το σπίτι!
Ωραία τα παξιμαδάκια σου Θεανώ με το καφεδάκι κάθε πρωί...Φιλιά πολλά. Καλό βράδυ
Θεανω μου χαρηκα για την γνωριμια!
Οι συνταγες σου ειναι καταπληκτικες!!
Ασχολουμαι κι εγω με το μαγειρεμα επαγγελματικα και κατω απο την καθοδηγηση των γιων μου που ειναι και οι δυο μαγειρες και ολοι μαζι απασχολουμαστε στο οικογενειακο μας εστιατοριο στη Ροδο!!!!
Θα τα λεμε συχνα!!!!
Καληνυχτα!!!!!!!!!
Ωραία συνταγή και εύκολη! Μπράβο Θεανώ!
Ροδάνθη σε περιμέναμε αλλά μια και δεν εμφανίστηκες σου πήραμε τη σειρά. Φιλάκια
Gwgoyla σε ευχαριστώ πολύ. Ο φούρνος με τα ξύλα δεν συγκρίνεται με τίποτα. Καλό βράδυ.
Ελενα σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και για την ενημέρωση. Με ενδιαφέρει και θα στείλω συνταγή. Καλό βράδυ.
Helen Gr σε ευχαριστώ πολύ. Νομίζω ότι θα σας αρέσουν.
Pela Sofi ακριβώς είναι υγιεινά και μπορεί ο καθένας να τα φτιάξει μόνος του. Καλό βράδυ.
Aggeliki N είναι χαρά μου να τις μοιράζομαι μαζί σας.
Para keslsocooks μια χαρά είναι και τα φρατζολάκια. Το ένα φαγώθηκε έκείνη την ώρα ζεστό.
Σοφία το κυδώνι δεν λέει να βγει. Οπου να ναι θα κάνει την μεγάλη εμφάνισή του.
Mia Maria όντώς μοσχομύρισε το σπίτι.
Eva z είναι ότι καλύτερο να συνοσεύσεις το καφεδάκι σου!
Marys craft και εγώ χάρηκα για την γνωριμία. Οτι καλύτερο να ασχολείστε όλοι σε οικογενειακή επιχείρηση. Σίγουρα θα τα λέμε συχνά. Καλό βράδυ.
Konstanina σε ευχαριστώ πολύ. Καλό σου βράδυ.
Καλησπέρα!
Θα ήθελα να ρωτήσω στους πόσους βαθμούς ψήνουμε τα παξιμαδάκια (π.χ. στους 180 με πάνω-κάτω αντιστάσεις είναι καλά;).
Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε δοκιμάσει να παραλείψετε τελείως τη ζάχαρη και πώς βγαίνουν αν το κάνουμε αυτό...Προσπαθώ να κάνω δίαιτα, βλέπετε :)
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές :)
Δημοσίευση σχολίου