WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Μουσακάς χωρίς ... τηγανίσματα

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Μουσακάς χωρίς ... τηγανίσματα


Κλασικό ελληνικό καλοκαιρινό πιάτο (αν και συναντάται και στην υπόλοιπη Μεσόγειο σε παραλλαγές), που αναγνωρίζουν άλλωστε και όλοι οι ξένοι και αναφωνούν mousaka μόλις δουν Έλληνα στην πατρίδα τους.  Ξεχωριστό και μπελαλίδικο πιάτο όμως, όπως και τα παπουτσάκια γι' αυτό και τουλάχιστον εμείς (δηλαδή εγώ) το φτιάχνουμε εντός Σαββατοκύριακου. Για λόγους υγείας αρχικά αλλά και για λόγους ευκολίας έχουμε σταματήσει τα τηγανίσματα και φτιάχνουμε έναν μουσακά κατά τι ελαφρύτερο και υγιεινότερο αλλά εξίσου γευστικό.  Θα μου πείτε έφυγε το καλοκαίρι, άρχισε να κρυώνει ο καιρός και εσύ ακόμη καλοκαιρινά σκέφτεσαι; Αλλά μελιτζάνες ακόμη υπάρχουν, οπότε γιατί να μην απολαύσουμε για λίγο καιρό ακόμη αυτό το γευστικότατο φαγητό;
                                  
Υλικά
3 μελιτζάνες φλάσκες
3 πατάτες μεγάλες 
Αλάτι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Για την σάλτσα κιμά
350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτί ντοματάκια
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ κόκκινο κρασί
Αλάτι
Πιπέρι

Για την μπεσαμέλ
6 κουταλιές σούπας κοφτές αλεύρι
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
λίγο λιγότερο από ένα λίτρο γάλα
αλάτι
πιπέρι
μία πρέζα μοσχοκάρυδο
2 αυγά
100 γραμμάρια τυρί παρμεζάνα για το ψήσιμο

Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε και τις κόβουμε  στο πλάτος σε φέτες. Τις αλατίζουμε και τις πασπαλίζουμε με λίγο μοσχοκάρυδο και τις απλώνουμε σε ταψί που το έχουμε αλείψει με μια κουταλιά ελαιόλαδο.
Τις ψήνουμε στο γκριλ για 15 λεπτά, γυρνώντας τες να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες. Τις αλατίζουμε και τις αραδιάζουμε σε ταψί που το έχουμε αλείψει με το υπόλοιπο λάδι. Τις ψήνουμε στο γκριλ για 15 λεπτά, γυρνώντας τες να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά.

Παράλληλα ετοιμάζουμε και τον κιμά.
Κόβουμε το κρεμμύδι (με το μαχαίρι, όχι στο μούλτι, δεν το θέλουμε ψιλοκομμένο ή λιωμένο, να φαίνεται δηλαδή στο φαγητό) και το σκόρδο ψιλοκομμένο.
Σε μια πλακερή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 3-4 λεπτά, στο τελευταίο λεπτό προσθέτουμε το σκόρδο.Προσθέτουμε τον κιμά και καβουρντίζουμε για 5-6 λεπτά. .Σβήνουμε με κρασί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα ντοματάκια και μισό ποτήρι νερό. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοψηθεί για μισή ώρα.

Σε ένα πυρέξ βάζουμε μια στρώση πατάτες, μια μελιτζάνες και μία κιμά.


Βάζουμε σε δεύτερη στρώση τις υπόλοιπες πατάτες, μελιτζάνες και τον υπόλοιπο κιμά.


Ετοιμάζουμε και τη μπεσαμέλ
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα μαζί με το αλεύρι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη. Σιγά σιγά συνεχομένα προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και τη μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω από χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.Προσθέτουμε και τα αυγά και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γυαλίσει η κρέμα.
Απλώνουμε την μπεσαμέλ στο πυρέξ.
Πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά - μία ώρα.

Σερβίρουμε.


16 σχόλια:

sun kiriaki είπε...

μμμμμιααααμιιιιιι!!!Ενα κομματι παρακαλω!Με τον ιδιο τροπο το κανω και γω χωρις τηγανισμα!!!Κλασικη υπεροχη γευση!!!!!
καλη βδομαδα να εχουμε!!

Σοφία Ζ. είπε...

Καλή εβδομάδα kikitchen and the chef!!!! Σου στέλνω ταπεράκι!

Χρυσαυγή είπε...

Αυτή είναι φαγητάρα!
Όχι αστεία! Μπράβο για το ψήσιμο των λαχανικών. Κι εγώ έτσι το προτιμώ όχι μόνο για λόγους υγείας που είναι το πιο σημαντικό αλλά και γιατί έχει λιγότερο λάδι και άρα δεν λιγώνει.

Από τα λατρεμένα μου φαγητά!!!
Τι κι αν πέρασε το καλοκαίρι?????

Ariadni St. είπε...

Και γω ετσι το κανω, τα ψηνω!
Καλό μας ξημέρωμα ;)

mia maria είπε...

Από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά! Γεια στα χέρια σου Σοφία μου :)

Parents Land Gr είπε...

Η μαμάκα μου ποτέ δεν τηγανιζε στον μουσακα και ηταν γευστικότατος. Αν και το τηγανι εχει αλλη χάρη...

Ειρήνη Ε. είπε...

Σοφία μου, συμφωνώ μαζί σου, τα λαχανικά όταν ψηθούν στον φούρνο, κάνουν τον μουσακά πιο ελαφρύ από ότι αν τηγανιστούν. Έλα όμως που η οικογένεια απαιτεί ρητώς να τηγανίζω τις μελιτζάνες;; Τι να κάνω, υποκύπτω!! Πάντως μια μερίδα από τον μουσακά σου, την τσάκιζα επί τόπου!!!
Καλό απόγευμα.

sundayspoon είπε...

Κι εγώ τον μουσακά έτσι τον θέλω! Να είναι ελαφρύς, χωρίς λαδίλα και περιττές θερμίδες! Εξαιρετικός λοιπόν! Γεια στα χεράκια σου!
Φιλάκια!!!

Ροδανθη είπε...

Σοφία μου τέλειο μη με ξεχάσεις στείλε τίποτα εεεε!!!!!!
Φιλιά πολλά!!!!

Σοφία Ζ. είπε...

Χρυσαυγή μου! Όσο έχει μελιτζάνες φτιάχνουμε!Καλή σου μέρα!

Σοφία Ζ. είπε...

Αριάδνη καλή σου μέρα!

Σοφία Ζ. είπε...

Μαρακι μου και αγαπημένο δικο μας!

Σοφία Ζ. είπε...

Parents Land Gr δεν διαφωνω για την αλλη χάρη που έχει το τηγάνι!

Σοφία Ζ. είπε...

Ειρήνη μου κοπιασε! Καλη σου μέρα!

Σοφία Ζ. είπε...

Αναστασία μου σε ευχαριστω πολύ! Καλημέρα!

Σοφία Ζ. είπε...

Ροδανθη θα καταφθασω μαζί με το πιάτο! Φιλια!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...