WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Λαγάνα

Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Λαγάνα


Καθαρή Δευτέρα χωρίς λαγάνα δεν εορτάζεται. Η λαγάνα προέρχεται από τα άζυμα ψωμιά της Παλαιάς Διαθήκης. Η πρώτη μέρα της Σαρακοστής πρέπει ακόμη και το ψωμί να είναι νηστίσιμο δηλαδή χωρίς προζύμι. Γι’ αυτό και το ψωμί αυτό είναι πλακέ. Αφούσκωτο. Εμείς βέβαια σήμερα βάζουμε τη μαγιά γιατί έχουμε συνηθίσει να τρώμε αφράτα ψωμιά.

Υλικά
2 κ. γ. σκόνη μαγιά
2 κ.γ. ζάχαρη
1 κ. γ. γλυκάνισο
3-4 κόκκους μαστίχα τριμμένη
2 κ.σ. λάδι
½ kg αλεύρι περίπου για όλες τις χρήσεις
Χλιαρό νερό
Αλάτι
Λίγο σουσάμι για την επιφάνεια της λαγάνας

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τη μαγιά με λίγο αλεύρι και νερό να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το αφήνουμε περίπου μία ώρα μέχρι να φουσκώσει. Μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη το γλυκάνισο, τη μαστίχα και το λάδι. Χτυπάμε αν θέλετε στο μίξερ με τον αναδευτήρα για τις ζύμες. Πρέπει να γίνει μία μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Τη στρώνουμε στη λαμαρίνα αφού έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βρέχουμε τα χέρια και περνάμε την επιφάνειά γης για να κολλήσει το σουσάμι που θα ρίξουμε από πάνω. Πατάμε με τα δάχτυλα για να μη φουσκώσει πολύ και γίνει χονδρή. Τη ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.

2 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Και του χρόνου, με υγεία!!
Καλή Σαρακοστή εύχομαι!!

Σοφία Ζ. είπε...

Στείλε κανένα κομμάτι, Θεανώ μου. Ζηλεύουμε!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...