WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Ανδριώτικος Λαμπριάτης

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ανδριώτικος Λαμπριάτης

Στην Άνδρο δεν συνηθίζουμε να σουβλίζουμε αρνί το Πάσχα. Εκείνη την ημέρα σε όλα τα Ανδριώτικα σπίτια θα βρείτε τον Λαμπριάτη με την παραδοσιακή γέμιση να ψήνεται στο φούρνο του σπιτιού। Μπορεί να χάνουμε ένα μέρος από την παρείστικη και ευχάριστη διαδικασία του σουβλίσματος, αλλά από την άλλη όμως η παραδοσιακή γέμιση του δίνει μία τόσο ξεχωριστή γεύση που το κάνει μοναδικό।

Υλικά
1 κατσίκι ή αρνί μέτριο
Μπόλικα λεμόνια
Αλάτοπίπερο
Θυμάρι
Μουστάρδα
Βούτυρο φρέσκο
2-3 ποτήρια νερό
Κληματόβεργες αν υπάρχουν

Εκτέλεση

Πλένουμε το κατσίκι καλά. Κόβουμε τα λεμόνια και αρχίζουμε να το τρίβουμε εσωτερικά και εξωτερικά πολύ καλά. Το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με θυμάρι. Το αλείφουμε με μουστάρδα και από πάνω του βάζουμε βούτυρο. Το γεμίζουμε με την Ανδριώτικη γέμιση και κλείνουμε τα ανοίγματά του ράβοντάς το. Το ετοιμάζουμε από την παραμονή, για να τραβήξει το κρέας όλες τις ουσίες και το βάζουμε στο ψυγείο. Την άλλη μέρα το τοποθετούμε πάνω σε κληματόβεργες που του δίνουν ένα ιδιαίτερο άρωμα. Ρίχνουμε το νερό στο ταψί, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, και το βάζουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς. Το ψήνουμε περίπου για 4 ώρες. Προς το τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και δυναμώνουμε το φούρνο για να πάρει χρώμα. Βέβαια η γεύση του είναι ανεπανάληπτη εάν βέβαια ψηθεί σε φούρνο με ξύλα.

Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!

13 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Το φαντάζομαι σε φούρνο ψημένο με ξύλα!!!
Μου αρέσει που ο κάθες τόπος διατηρεί τα δικά του έθιμα!
Στα δικά μας τα μέρη (Λεωνίδιο), επειδή οι Τσάκωνες ως απόγονοι των αρχαίων Δωριέων ήταν άνθρωποι λιτοί, ποτέ δεν σούβλιζαν, έβαζαν ένα κατσίκι στον φούρνο με τα ξύλα που γινόταν βέβαια λουκούμι.
Εμείς τους χαλάμε λίγο τις παραδόσεις, γιατί όποτε κάνουμε Πάσχα εκεί, πάντα σουβλίζουμε;-)
Πάντως επειδή έχω φτιάξει και φούρνο με ξύλα, το καλοκαιράκι θα δοκιμάσω να φτιάξω και τον Λαμπριάτη με την εξαιρετική γέμιση που δίνεις!
Λίγο εκτός εποχής θα είμαι, αλλά στους τύπους θα κολλήσουμε??
Φιλιά!

Σοφία Ζ. είπε...

Αχ Θεανώ μου, λουκούμι πρέπει να γίνεται. Αν δεν ψήσουμε φέτος και μείνουμε σπίτι μου φαίνεται ότι θα το δοκιμάσω έστω και αν δεν είναι Ανδριώτικο το σπίτι μου. Θα δανειστώ τα δικά σας έθιμα!

Δήμητρα είπε...

Εγώ τι να πώ! Για τους Θεσσαλείς δεν υφίσταται Πάσχα χωρίς αρνί στη σούβλα! Αλλά πραγματικά διαβάζοντας την συνταγή μου τρέξαμε τα σάλια! Σιγουρα δεν θα έλεγα όχι σε λίγο από αυτό το αρνάκι!

Unknown είπε...

Δεν ήξερα τι είναι...δεν το είχα ξανακούσει..πρόσφατα έμαθα για το Ανδριώτικο αυτό φαγητό...μ'αρέσει θα το δοκιμάσω...

Maria B. είπε...

και εγώ Θεανώ προσφατα το έμαθα και μάλιστα ήμασταν μαζί με την Eva Z. όταν το πρωτοακούσαμε απο φιλη μας που έχει μαμα Ανδριώτισσα, πρέπει να είναι πολύ ωραίο!

οταν το φτιάξεις φωναξέ μας να το δοκιμάσουμε !!! χιχιχι

φιλια πολλά και καλό σ/κ

Θεανώ είπε...

Ελενα συμφωνώ μαζί σου πρέπει να κρατάμε τα έθιμα και τις παραδόσεις παρόλο που δεν σου κρύβω ότι εγώ είμαι εκείνη που γρινιάζω να κάνουμε μια φορά και ένα σουβλιστό αρνί. Παρόλα αυτά προσπαθούμε να κρατάμε όσο μπορούμε τα πατροπαράδοτα για να μαθαίνουν και τα παιδιά μας να τα συνεχίζουν και να διαφοροποιούμαστε ο ένας από τον άλλον. Φιλάκια! Καλό Πάσχα να περάσουμε και καλό Σαββατοκύριακο.

Θεανώ είπε...

Εύα πραγματικά είναι ένας ξεχωριστός τρόπος μαγειρέματος του αρνιού ή του κατσικιού. Πιστεύω ότι αν το δοκικάσεις θα σου αρέσει πολύ. Να το θυμάσαι αν κάποτε περάσσεις το Πάσχα στην Ανδρο. Καλό Πάσχα και καλό Σαββατοκύριακο!

Θεανώ είπε...

Μαρία στο συστήνω ανπεπιφύλακτα. Η γέμιση αυτή σε συνδυασμό με το κρέας είναι πεντανόστιμη. Αν έρθεις στην Ανδρο Πάσχα σίγουρα θα το δοκιμάσεις. Φιλάκια!Καλό Πάσχα και καλό Σαββατοκύριακο!

Θεανώ είπε...

Σοφία μου εύχομαι του χρόνου το Πάσχα να το περάσουμε μαζί στην Ανδρο και να το φτιάξουμε οι δυό μας. Οσο για φέτος δεν είναι απαγορευτικό να το δοκιμάσουμε και στην Αθήνα και εκτός εποχής. Φιλάκια!Καλό Πάσχα και καλό Σαββατοκύριακο!

Θεανώ είπε...

Δημητρούλα αν δεν περισέψει και δεν καταφέρω να σου φέρω από την Ανδρο, να είσαι σίγουρη ότι θα δοκιμάσεις από αυτό που θα φτιάξουμε μετά το Πάσχα μαζί με την Σοφία. Φιλάκια!Καλό Πάσχα και καλό Σαββατοκύριακο!

Θεανώ είπε...

Μαρία μου φυσικά ισχύει και για σένα η πρόσκληση όταν θα το φτιάξουμε με την Σοφια εδώ στην Αθήνα, γιατί από την Ανδρο δεν ξέρω αν θα μείνει καθόλου για να φέρω. Φιλάκια πολλά!
Δήμητρά μου το ίδιο ιχύει και για σένα! Φιλάκια πολλά!

marilise είπε...

και να φανταστώ δεν έτυχε πέτυχεεεεεε αέρα πατέρα καβοντορίτικο και του χρόνου καλώς σε βρήκα και χριστός σε βρήκα

Θεανώ είπε...

Marilise, Χριστός Ανέστη Χρόνια Πολλά. Καλωσόρισες στο blog μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...