WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Χοιρινές μπριζόλες μαριναρισμένες στο φούρνο και σε άναλη δίαιτα

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Χοιρινές μπριζόλες μαριναρισμένες στο φούρνο και σε άναλη δίαιτα



  • Επειδή στη ζωή μας πλέον έχει μπει και η "άναλος δίατα" και η προσοχή σε υλικά και φαγητά, και
  • επειδή πιστεύω ότι δεν μπορεί να  μαγειρεύονται ξεχωριστά φαγητά σε ένα σπίτι, κάπου ο υπόχρεος σε ειδική δίαιτα νομίζω ότι θα "σπάσει" και θα παρεκτραπεί, και
  • επειδή θεωρώ ότι το υγιεινό ή το ειδικό φαγητό επιτρέπεται να είναι και νόστιμο,
είπα να προσαρμόσω όλες τις διατροφικές συνήθειες σε μια κουζίνα και όλη η οικογένεια να τρέφεται όσο γίνεται από το ίδιο "τσουκάλι".  Ελπίζω μόνο να είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση, διαφορετικά αλίμονό μου.

Πήρα λοιπόν χοιρινές μπριζόλες (παρεκτροπή η επιλογή, αλλά αφαιρούμε τα εμφανή λίπη προ μαγειρέματος και μετράμε ποσότητα στη ζυγαριά)  και τις μαγείρεψα στο φούρνο εν είδει ψητού με πατατούλες. Θα πρέπει να αναφέρω ότι στη συγκεκριμένη συνταγή απουσιάζει παντελώς το αλάτι  και εν πολλοίς και το λάδι. Σας διαβεβαιώ δεν του φαίνεται.  Όποιος θελήσει να το φτιάξει και δεν έχει περιορισμό μπορεί να αλατίσει και να ... λιπάνει κατά το δοκούν, ιδιαίτερα τις πατάτες.

Υλικά για 6 άτομα
6 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
12 μέτριες  σε μέγεθος πατάτες (για να κοπούν κυδωνάτες)

για τη μαρινάρα
χυμός από 4 λεμόνια στιμμένα,
Μίγμα μυρωδικών italian seasoning
3 κουταλάκια του γλυκού σκόνη μουστάρδας
1 φλυτζανάκι καφέ κόκκινο κρασί
1 φλυτζανάκι καφέ ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Από το βράδυ πλένουμε τις μπριζόλες και τις τοποθετούμε σε ένα σκεύος λίγο βαθύ (εγώ χρησιμοποίησα ένα πυρέξ) . Τις πασπαλίζουμε με αρκετό έως πολύ μείγμα μυρωδικών και τη μουστάρδα και τις περιχύνουμε με το χυμό από λεμόνια, το κρασί και το ελαιόλαδο. 

Καλύπτουμε το σκεύος με μεμβράνη και αφήνουμε τις μπριζόλες να ποτίσουν έως το πρωί της άλλης ημέρας.
Την επόμενη ημέρα καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Αν θέλουμε να αποβληθεί μέρος από το κάλιο της πατάτας, τις αφήνουμε στο νερό 1-2 ώρες (αντί για όλο το βράδυ) και ξεπλένουμε καλά.
Τοποθετούμε τις πατάτες στο ταψί, πασπαλίζουμε με italian seasoning και τοποθετούμε από πάνω τις μπριζόλες. Περιχύνουμε με το μίγμα της μαρινάρας.

Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια-μιάμιση ώρα, προσθέτοντας αν χρειάζεται κατά τη διάρκεια του ψησίματος λίγο νερό.



10 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Με το αλάτι έχουμε κακές σχέσεις εδώ και χρόνια, βάζω το ελάχιστο έως καθόλου,το έχουμε συνηθίσει πλέον και κανείς δεν το καταλαβαίνει.
Με τόσα άλλα υλικά θαύμα μπριζόλες.
Καλό βράδυ.

Maria B. είπε...

Κανονικά όλοι πρέπει να συνηθίσουμε σ'αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος. Εχω μειώσει και εγώ πολύ το αλάτι στο φαγητό, στην αρχή ήταν δύσκολο αλλά σιγά - σιγά τα καταφέραμε.
Πολύ καλή η πρότασή σου για όλους εμάς που πρέπει να προσέχουμε την διατροφή μας.

καλό βράδυ Σοφάκι

gwgw είπε...

Μακαρι να μπορουσαμε να μαγειρευουμε ολοι με αυτο τον τροπο..ομως απο μαμα ,γιαγιαδες μαθαμε να μαγειρευουμε βαρια και πικαντικα φαγητα..λιγες ειναι οι φορες που επιχειρησα να μαγειρεψω λαιτ και παρ'ολο που αισθανομασταν καλυτερα στην υγεια μας,ολο τρικλοποδιες και τσουπ σταματουσαμε και βουρ στα βαρια παλι..παντως ειμαι σιγουρη οτι ηταν νοστιμο το φαγακι ετσι Σοφακι μου.
Καλη σου μερα και φιλακια πολλα!!!

Lila Xagorari είπε...

Το αλάτι το αποφεύγω κι εγώ στο μαγείρεμα και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου οτι η λάιτ μαγειρική μπορεί να είναι πεντανόστιμη αρκεί να το ψάξεις λίγο!!!

Helen Gr είπε...

Σοφία μου, πρέπει να σου έγιναν πολύ νόστιμες, μαλακές και μυρωδάτες. Έβαλες πολύ ωραία μυρωδικά που δεν θα κατάλαβε κανείς ότι έλειπε το αλάτι. Μακάρι να μπορούσα κι εγώ να μην το χρησιμοποιώ, αλλά πού!
Καλό σου βράδυ.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Σοφάκι μου νομίζω ότι με τόσα μυρωδικά κανείς δεν θα κατάλαβε την έλλειψη αλατιού!
Πολύ αλάτι κι εγώ δεν βάζω στα φαγητά μας, αλλά και το "καθόλου" δεν ξέρω αν είναι σωστό.
Μιλάω χωρίς να έχω ιδιαίτερη γνώση του θέματος, ξέρω ότι οι περισσότερες τροφές περιέχουν από μόνες τους αλάτι, αλλά πιστεύω ότι αν δεν κάνουμε αλόγιστη χρήση λίγη ποσότητα ίσως είναι απαραίτητη στην διατροφή μας.
Εγώ πάντως και τελείως ανάλατες, τις μπριζολίτσες σου τις τσάκιζα ευχαρίστως!
Πολλά φιλιά!

Σοφία Ζ. είπε...

Κορίτσια καλησπέρα! απίστευτη ταλαιπωρία σήμερα, μόλις κατάφερα να μαζευτώ σπίτι.
Ως προς το αλάτι, θυμάμαι ένα παραμύθι που διάβαζα μικρή με το βασιλιά και τις τρεις κόρες του, που τελικά εκτιμήθηκε το δώρο της μικρής του το αλάτι. Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό το παραμύθι και τότε εκτίμησα και ακόμη εκτιμώ απεριόριστα το αλάτι. Μιλάμε για το άλας της ζωής! Υπάρχουν όμως παθήσεις (απλές ή περιπλοκες) όπου πρέπει να αποφεύγεται πλήρως και σε ορισμένες περιπτώσεις να μετράς ακόμη και το αλάτι που περιέχεται ήδη μέσα στις τροφές. Μεγαλώνοντας δε και φλερτάροντας πια με τις παθήσεις της ... δεύτερης εφηβικής ηλικίας(!!!!!!) καλό είναι να ελαττώνεται και για προληπτικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση κάνεις την ανάγκη φιλότιμο και προσπαθείς να το διασκεδάσεις. Όλα στο κάτω κάτω της γραφής μια συνήθεια είναι. Η εναλλακτική να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο δεν πετυχαίνει, μόνο καρούμπαλα και πόνο προκαλεί.
Δόξα τω θεώ υπάρχουν τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά που μπορούν να αναπληρώσουν σε νοστιμιά το αλάτι.
Αχ σας ζάλισα! Καλό βράδυ (έστω και αν για μένα είναι ακόμη νωρίς)
Φιλάκια πολλά σε όλες!

SpIrToKoYto είπε...

χαίρομαι να ανακαλύπτω " νόστιμα " μπλογς...
καλημέρες σε όλες σας...-:))

Θεανώ είπε...

Σοφία πολύ μου άρεσε η ιδέα των μπαχαρικών μια και εμείς έχουμε ελαττώσει κατά πολύ το αλάτι για λόγους υγείας. Θα τις φτιάξω και θα σου πω τις εντυπώσεις μου. Φιλιά.

manousina είπε...

Το αλάτι συνήθως το αποφεύγω, δεν είναι απαραίτητο για να είναι νόστιμο ένα φαγητό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...