WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Μαΐου 2011

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Πιτάκια με Κολοκυθοανθούς της μαμάς Σόφης


Τώρα που μπαίνει το καλοκαίρι και έχουμε άφθονα κολοκυθάκια είναι ευκαιρία να αμαρτήσουμε και να γευτούμε τα ωραία πιτάκια της μαμάς. Αυτή την εποχή μας τα έφτιαχνε και σαν παιδιά τα λατρεύαμε. Τώρα τα τελευταία χρόνια για να αποφεύγουμε τα τηγανιτά τα φτιάχνουμε όλο και πιο αραιά. Παρόλα αυτά όμως δεν έχουν χάσει την νοστιμιά τους και εξακολουθούν να είναι ένας αλμυρός πειρασμός.

Υλικά
Λουλούδια από 1 κ. κολοκύθια
3 κολοκύθια τριμμένα
3 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο
Λίγο δυόσμο
Αλεύρι απ όσο σηκώσει για να γίνει ένας χυλός
Αλάτι - πιπέρι
Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Χωρίζουμε τα λουλούδια από τα κολοκύθια και τα πλένουμε καλά. Αφαιρούμε και πετάμε το εσωτερικό των λουλουδιών (που είναι σκληρό) και το υπόλοιπο το ψιλοκόβουμε σε μία λεκανίτσα. Τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη και τα ρίχνουμε και αυτά μαζί με τα αυγά, το γάλα, και το τυρί. Βάζουμε λίγο αλεύρι και τα ταράζουμε μέχρι το μίγμα να γίνει χυλός. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό αν μας γίνει σφικτό. Όταν κάψει το λάδι στο τηγάνι ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές. Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε στην πιατέλα μας που έχουμε βάλει χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το λάδι. Καλή σας όρεξη!

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Φακές Σούπα με Σέλινο και Καρότο


Ένα φαγητό που δεν το αγαπούν όλοι στην οικογένεια αλλά τόσο βασικό για την διατροφή μας. Όταν έφαγα αυτές τις φακές πρώτη φορά ήταν νηστεία και ήταν μαγειρεμένες χωρίς λάδι. Δεν κατάλαβα καθόλου την διαφορά και η γεύση τους με εντυπωσίασε. Από τότε τις φτιάχνω με αυτό τον τρόπο.

Υλικά
• 1 πακέτο φακές
• 2 μέτρια κρεμμύδια λιωμένα
• 2 καρότα ψιλοκομμένα
• 1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
• 1 μικρή πατάτα ψιλοκομμένη
• 1/4 ποτήρι κρασί
• ½ ποτήρι λάδι
• 1 κουτί κομμένα ντοματάκια
• 2 φύλλα δάφνης
• Αλατοπίπερο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές. Τους δίνουμε 2-3 βράσεις και πετάμε το πρώτο νερό. Βάζουμε καθαρό νερό, τόσο όσο να φτάνει μία πιθαμή πάνω από τις φακές μας και προσθέτουμε όλα τα υλικά μας. Τις αφήνουμε να βράσουν για μία ώρα περίπου, σε μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσουν.
Καλή σας όρεξη!

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Σπιτική Τούρτα Παγωτό









Όταν βρεθήκαμε με το γιο μου στο Σουπερ Μάρκετ και μου ζητούσε επίμονα να του πάρω παγωτό, με έπιασε ανησυχία μήπως το παρακάνουμε με τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα. Ειδικά με τα παγωτά που το καλοκαίρι γίνονται αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας, όσο και αν προσπαθούμε να τα αποφύγουμε. Εξάλλου πώς μπορείς να προσπεράσεις αυτή την γλυκιά και δροσερή απόλαυση του καλοκαιριού; Του πρότεινα λοιπόν να κάνουμε το δικό μας παγωτό με τα δικά μας υλικά.

Υλικά
1 γάλα ΝΟΥΝΟΥ
1 κρέμα Μorfat
1 ζαχαρούχο γάλα
1 πακέτο μπιστότα πτι μπερ με επικάλυψη σοκολάτας
2 φακελάκια Maltesers (σοκολατένιες τραγανιστές μπαλίτσες)
Φράουλες προαιρετικά

Εκτέλεση
Αφήνουμε τη κρέμα και τα γάλατα στο ψυγείο να παγώσουν καλά. Κόβουμε τα μπισκότα σε μικρά κομματάκια σε ένα ταψάκι με τσέρκι. Χτυπάμε το παγωμένο ΝΟΥΝΟΥ στο μίξερ μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε μέσα την κρέμα μόρφατ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα. Βάζουμε το μπωλ στην κατάψυξη για μια ώρα και μετά το ξαναδουλεύουμε για μερικά λεπτά για να γίνει η κρέμα μας πιο αφράτη. Αδειάζουμε το παγωτό στο ταψάκι μας και το βάζουμε στην κατάψυξη. Αφού έχει παγώσει καλά το ξεκολλάμε με ένα μαχαίρι γύρω γύρω και ανοίγουμε το τσέρκι. Ρίχνουμε τις μπαλίτσες από πάνω και αν σας αρέσει προσθέτουμε και μερικές φράουλες την στιγμή που θα το σερβίρουμε.

Εύχομαι Χρόνια Πολλά στο Κωνσταντινάκι της Σοφίας υγεία, ευτυχία και επιτυχία στις εξετάσεις της! Χρόνια Πολλά Ελένη, Κώστα, Μαριλένα και όλοι όσοι γιορτάζετε σήμερα!

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Γλυκό Τριαντάφυλλο




Υλικά
1 ποτήρι ροδοπέταλα (μαγιάτικα αράντιστα)
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
½ ποτήρι κρασιού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Μαδάμε τα τριαντάφυλλα και κόβουμε τις μυτούλες από τα πέταλα που ασπρίζουν γιατί είναι σκληρές. Χρησιμοποιούμε το ψαλίδι της κουζίνας. Τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε τα ροδοπέταλα με την ζάχαρη στη κατσαρόλα και τα τρίβουμε μαζί. Τα αφήνουμε να μείνουν για 1 ώρα. Προσθέτουμε το ποτήρι με το νερό και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν το σιρόπι θα πήξει προσθέτουμε το λεμόνι και αφού πάρει μια βράση το σβήνουμε. Το σιρόπι θα πρέπει να στέκει στο κουτάλι όταν το βάζουμε στο πιατάκι. Το αφήνουμε να κρυώσει και το σερβίρουμε σε αποστειρωμένο βάζο.
Καλή Επιτυχία!

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Κοτόπουλο με πατάτες στη γάστρα

Κυριακή χθες και το φαγητό για την οικογενειακή μάζωξη αποφασίσθηκε να είναι κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο. Λόγω όμως χρήσης του μεγάλου ταψιού για μια σπανακοπρασόπιτα  το κοτοπουλάκι μας μπήκε στη γάστρα. Ψήθηκε λίγο πιο αργά αλλά η γεύση μας αποζημίωσε.




Υλικά

1 κοτόπουλο περίπου 2 κιλά
5-6 μεγάλες πατάτες για φούρνο
1/2 φλιτζάνι λάδι
το χυμό δύο λεμονιών
το χυμό δύο ζουμερών πορτοκαλιών
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
μουστάρδα σε ικανή δόση
2 κύβους ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το κοτόπουλο. Μέσα στη γάστρα το περνάμε και το τρίβουμε -ένα είδος μασάζ - μέσα έξω και κάτω από την πέτσα με το χυμό του ενός λεμονιού. Το αλείφουμε με τη μουστάρδα μέσα έξω και κάτω από την πέτσα, αλατοπιπερώνουμε και ριγανώνουμε με τον ίδιο τρόπο και στο τέλος περιχύνουμε με τον χυμό του άλλου λεμονιού. Τοποθετούμε έναν κύβο στην εσοχή του λαιμού και έναν στην κοιλιά. Κλείνουμε τη γάστρα και αφήνουμε το κοτόπουλο στην μαρινάρα για μια-μιαμιση ώρα.

Αφού ξεφλουδίσουμε και πλύνουμε, κόβουμε τις πατάτες, μου αρέσουν κομμένες σε κύβους και όπως είναι στη λεκάνη, τις αλατοπιπερώνουμε, ριγανώνουμε, ρίχνουμε μουστάρδα και το χυμό των δύο πορτοκαλιών και τις ανακατεύουμε καλά ώστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά.

Τις τοποθετούμε στη γάστρα κάτω από το κοτόπουλο μαζί με τα υγρά τους και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2,5 ώρες. Δεν ξανανοίγουμε τη γάστρα μέχρι το τέλος του ψησίματος.

Σερβίρουμε.

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Γρήγορη Καρμπονάρα

Όταν καταφθάνει Παρασκευή βράδυ ο γιος μετά από δυο εβδομάδες απουσίας, πεινασμένος για μαγειρεμένο φαγητό και η υπόλοιπη οικογένεια την έχει βγάλει με μαρουλοτονοσαλάτα, ένας ψιλοπανικός καταλαμβάνει το σπίτι. Ως τυπική Ελληνίδα μανούλα ψάχνω να βρω τι μπορώ να φτιάξω χορταστικό, νόστιμο και να το έχω έτοιμο εδώ και τώρα για τον πεινασμένο κανακάρη!  Μια ματιά στα ντουλάπια της κουζίνας και το ψυγείο και voila! Προέκυψε μια καρμπονάρα! ...Αυτοσυγχαίρομαι εκείνη τη στιγμή!



Υλικά (για δύο - τρία άτομα)
μισό πακέτο πένες ριγέ
6 φέτες πάριζα (για τοστ)
6 μανιτάρια φρέσκα
1 κ.σ. βιτάμ
2 φούχτες γεμάτες τυρί ρεγκάτο τριμμένο
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κύβοι λαχανικών
1 αυγό
100 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αντί για αλάτι όμως διαλύουμε τους
δύο κύβους στο νερό που βράζει.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την πάριζα (ή ότι άλλο αλλαντικό υπάρχει στο σπίτι) και τα μανιταράκια.

Σε ένα τηγανάκι σωτάρουμε στο βιτάμ  τα μανιτάρια και την πάριζα.

Χτυπάμε το αυγό και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το τυρί και με το μύλο τρίβουμε αρκετό πιπέρι. Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μίγμα.


Μόλις γίνουν οι πένες, τις βγάζουμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα (δεν τις σουρώνουμε) σε μία βαθιά γαβάθα (ή αν δεν μας βρίσκεται εκείνη τη στιγμή σε μια μικρότερη κατσαρολίτσα).
Προσθέτουμε τα σωταρισμένα αλλαντικά και μανιτάρια και το μίγμα αυγού - κρέμας γάλακτος - τυριού.
και σερβίρουμε!

ΥΓ. Συγγνώμη για την έλλειψη φωτογραφίας σερβιρισμένης μακαρονάδας σε πιάτο αλλά μας τελείωσαν οι μπαταρίες της μηχανής και κάποια ψυχή βιαζόταν να καταναλώσει το φαγητό της!

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

2011 - Έτος Ελύτη

Χθες λοιπόν έκανα μια ανάρτηση στο άλλο μου μπλογκ εντελώς αυθόρμητη που αφορούσε μια μικρή στιγμή που έζησα και στη συνέχεια συνειρμικά με έφερε σε άλλα μονοπάτια, σε άλλες προσλαμβάνουσες και είπα να τη μοιραστώ με σας. Ο Blogger όμως είχε διαφορετικά σχέδια για μένα αλλά και για όλους τους bloggers  φαντάζομαι. Τουλάχιστον αυτοί με τους οποίους μίλησα (διαδικτυακά) αλλά και αυτούς που επισκέφτηκα ξέροντας ότι είχαν κάνει ανάρτηση και είχα και εγώ κάνει σχόλιο, έχασαν τις αναρτήσεις  και τα σχόλια που είχαν την ατυχία να βάλουν χθες. Ο blogger λέει στο status και στο twitter ότι θα αποκαταστήσει όλες τις αναρτήσεις. Μακάρι, ελπίζοντας βέβαια να μην εξαφανίσει τις σημερινές. 

Για καλό και για κακό έκανα ένα back up. Να είναι καλά οι Handmade Art X2 που με δίδαξαν. Το επόμενο που έχω να κάνω είναι να αντιγράψω τις αναρτήσεις μου σε word αρχεία στον υπολογιστή μου, ή καλύτερα ακόμη σε στικάκι, προκειμένου να τα διατηρήσω αν ξαναπέσει το σύμπαν. Να είναι καλά η φίλη μου η Θεανώ που κρατά αρχείο των δικών της αναρτήσεων - δεν εμπιστεύεται τη φύλαξή τους στον  blogger-  σαν και μένα - και επειδή δεν μου άρχισε το "στά 'λεγα εγώ"  υπόσχομαι ότι θα ακολουθώ από εδώ και πέρα τις συμβουλές της κατά γράμμα.

Εγώ όμως, μετά από τόσες ώρες στέρησης, λέω να ξαναγράψω τα χθεσινά, αν καταφέρω να μπω στο κλίμα και να αποδώσω τα συναισθήματα εκείνης της στιγμής.

«Έτος Ελύτη»  ανακηρύχθηκε το 2011με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή μας. Στα πλαίσια των σχετικών εορτασμών λοιπόν στα monitors των σταθμών του μετρό όπως και σε μερικά βαγόνια, αναρτήθηκαν στίχοι από διάφορα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη. Όπως περίμενα τον συρμό για να επιβιβαστώ έπεσε το μάτι μου στο monitor και άρχισα να διαβάζω τα δίστιχα και μπορώ να πω ενθουσιάστηκα! Τόσο πολύ που ξέχασα να επιβιβαστώ στο τρένο μόλις κατέφθασε στην αποβάθρα. Φθάνοντας στο γραφείο απορροφήθηκα από τις καθημερινές δραστηριότητες και ξεχάσα το περιστατικό. Το βράδυ, ήρεμη πια και αρχίζοντας να αποβάλλω το άγχος της ημέρας, άρχισα να θυμάμαι στίχους του Ελύτη και μάλιστα στίχους από ένα πολύ αγαπημένο μου ποίημα που είναι και το πιο ερωτικό ποίημα του ποιητή, το "Μονόγραμμα", καλά καταλάβατε.


Στον Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί
απαράλλαχτο εσύ κι ένα σπίτι στη θάλασσα
με κρεβάτι μεγάλο και πόρτα μικρή
Έχω ρίξει μες στ' άπατα μιαν ηχώ
να κοιτάζομαι κάθε πρωί που ξυπνώ,
να σε βλέπω μισή να περνάς στο νερό
και μισή να σε κλαίω μες στον Παράδεισο.
Με ελάχιστη προσπάθεια βρέθηκε στο Youtube το ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ και το παραθέτω εδώ σε δύο μέρη, αφιερώνοντάς το σε σας όλους και όλες
Μέρος Ι
Μέρος ΙΙ

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Κέικ με Καρότα



Μια συνταγή εύκολη, γρήγορη και υγιεινή!

Υλικά
• 4 αυγά
• 1 ποτήρι ζάχαρη
• 1 ποτήρι λάδι
• 2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 5 καρότα
• ½ ποτήρι αμύγδαλα ή καρύδια
• 3 κουταλάκια μπείκιν πάουντερ
• ½ κ. γ. αλάτι
• 3 κ. γ. κανέλλα
• στη μύτη του κ. γ. γαρύφαλλο

Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε το λάδι. Ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ σιγά σιγά. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε στο μούλτι. Μετά κόβουμε τα καρύδια ή τα αμύγδαλα και τα προσθέτουμε στο μίγμα μαζί με το αλάτι, την κανέλλα, το γαρύφαλλο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με μία κουτάλα. Ρίχνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Καλή Επιτυχία!

Έκκληση βοηθείας

Σήμερα η Πηνελόπη δημοσίευσε στο Αρωμα Βανίλλιας μια συγκινητική ανάρτηση - έκκληση βοήθειας για ένα νεαρό παληκάρι 22 ετών που πάσχει από μια αρκετά δύσκολη ασθένεια. Μαζί με τις ευχές μας να πάνε όλα καλά για το παιδί, αναδημοσιεύουμε την ανάρτηση και εδώ ώστε να το δούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, γιατί όπως λέει και η Πηνελόπη είμαστε μια μεγάλη "παρέα" και μια μεγάλη "κοινότητα" ανθρώπων. Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε!

Μια μεγάλη παρέα ... που ίσως να μπορεί να βοηθήσει!

Γνωρίζοντας πως είμαστε μια μεγάλη "παρέα" και μια μεγάλη "κοινότητα" ανθρώπων που μας ενδιαφέρουν πολλά πράγματα, αλλά η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική  μας ενώνουν
εφραίνοντας τις καρδιές μας, μ' έχετε κάνει να θέλω να μιλάω συχνά για σας (και μ' εσάς)  και να λέω πως έχω αποκτήσει νέους καλούς φίλους και νέους καλούς γνωστούς (μιας και με όλους δεν έχουμε καταφέρει να συναντηθούμε και να γνωριστούμε) μέσα από αυτήν την κοινότητα.

Με το θάρρος αυτής μας λοιπόν της γνωριμίας, με την αγάπη και τον σεβασμό που όλοι μου έχετε εμπνεύσει με τις δημιουργίες σας, με την ελπίδα ότι η κοινότητα αυτή είναι γεμάτη με συναισθήματα και αμοιβαίο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους γύρω της, έρχομαι να ανεβάσω τούτο το post, ζητώντας την πλήρη κατανόησή σας, αλλά και την ελάχιστη ίσως βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε  όλοι μας σ' ένα νέο παιδί.
Γιατί το ελάχιστο το δικό μας, μπορεί να είναι το "μέγιστο" στην ζωή κάποιου άλλου.

Πρόκειται για ένα παλικάρι 22 ετών τον Αντρέα (ανηψιό φίλου και καλού συναδέλφου) που πάσχει από μια αρκετά δύσκολη ασθένεια. Πριν λίγο καιρό και εντελώς απρόσμενα, οι ιατρικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι πάσχει από «δεσμοπλαστικό όγκο από μικρά κύτταρα», μία σπάνια και πολύ σοβαρή ασθένεια, που πλήτει άρρενες σε εφηβική και νεανική ηλικία. 
Χρειάζεται λοιπόν αυτός και οι γονείς του, την ηθική αλλά και την υλική μας συμπαράσταση.

Γνωρίζω πως οι καιροί είναι δύσκολοι.
Πώς τα καθημερινά άγχη και υποχρεώσεις βαραίνουν στους ώμους όλων μας όλο και περισσότερο. Αλλά κάποιες φορές χρειάζεται να κάνουμε την "υπέρβαση" για να αιστανθούμε εμείς καλύτερα μέσα στις ψυχές μας.

Αν λοιπόν, μπορείτε να βοηθήσετε ένα νέο παιδί, που είναι όμως παιδί σαν τα δικά μας μην το ξεχνάτε αυτό, κάντε το.

Και το ελάχιστο που θα μπορούσατε να προσφέρετε, να ξέρετε πως θα ΕΚΤΙΜΗΘΕΙ αφάνταστα.  Μιλάμε για αγώνα ζωής.
Αν πάλι θέλετε να προωθήσετε τούτο το post σε άλλους δικούς σας αναγνώστες και φίλους κάντε το, η βοήθεια ίσως έρθει από 'κει που δεν το περιμένουμε.

Σας ευχαριστώ που με διαβάσετε μέχρι τέλος.
Σας ευχαριστώ για ότι κάνετε για τον Αντρέα (δευτεροετή φοιτητή στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Ε.Μ.Π.).

Τα στοιχεία τραπέζης όπου μπορείτε να καταθέσετε, όποιο χρηματικό θέλετε είναι τ' ακόλουθα ο :
Αρ. Λογ. : 891/601260-44,  Εθνική Τράπεζα
Όνομα Δικαιούχου: Ραικόφτσαλη Πηνελόπη
IBAN Λογαριασμού: GR3501108910000089160126044
Δ.SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ (BIC) ETHNGRAA

 
Ε-mail επικοινωνίας: raik2151@gmail.com
                               mailto:vtsousis@dolnet.gr

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Μοσχαράκι κοκκινιστό

Παραδοσιακό κυριακάτικο φαγητό, ειδικά όταν μαζεύεται όλη η οικογένεια γύρω από το στρωμένο με τα καλά του τραπέζι και το απλό μεσημεριανό φαγητό παίρνει μορφή ιεροτελεστίας! Κυρίως πιάτο αποτελούσε σχεδόν πάντα το κοκκινιστό με μακαρόνια (σε κάποιες περιπτώσεις αντικαθίστατο από αρνάκι με πατάτες στο φούρνο, αλλά ως επί το πλείστον το κοκκινιστό ήταν αυτό που δέσποζε στο κυριακάτικο τραπέζι). Όταν ήμουν εγώ μικρή θυμάμαι πως η διαδικασία του μαγειρέματος ξεκινούσε πρωί πρωί και το φαγητό σιγόβραζε στη κατσαρόλα για ώρες μέχρι να ψηθεί το κρέας και να χυλώσει η σάλτσα, αδιανόητη η χρήση κορν φλάουρ ή οποιουδήποτε τύπου αλευριού! Μοσχοβολούσε όλο το σπίτι αρώματα από το μαγείρεμα. Δυστυχώς που τέτοια πολυτέλεια για μένα! Υπολογίζω τους χρόνους μου με το ρολόι, η Κυριακή περικλείει πλέον ένα σωρό υποχρεώσεις και η χύτρα ταχύτητας  (που παρότι δεν τη συμπαθώ αποτελεί το δεξί μου χέρι τα Σ/Κ) μπαίνει σε δράση, προκειμένου να κρατηθεί κάποιες φορές η παράδοση της συγκεντρωμένης οικογένειας. Το κοκκινιστό γίνεται με διάφορες συνταγές, ανάλογα με τα κέφια. Αυτό που παρουσιάζω είναι επηρεασμένο (μόνο επηρεασμένο για να μην φανώ ιερόσυλη) από την κερκυραϊκή παστιτσάδα.

Υλικά
1 κ. μοσχαρίσιο κρέας (σπάλα) κομμένο σε μερίδες
6 κ.σ. ελαιόλαδο (όσο να καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας)
2 κρεμμύδια μέτρια
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
500 γρ. συμπυκνωμένο χυμό τομάτας (passata)
αλάτι
μαύρο πιπέρι
1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
1 κ.γ. μίγμα μπαχαρικών (1 μέρος κανέλα, 1 μέρος μπαχάρι τριμμένο, 1 μέρος κύμινο, 1 μέρος γαρύφαλλο τριμμένο, 1 μέρος μοσχοκάρυδο), το αποκαλούμενο στην Κέρκυρα σπετσέρικο
1 κύβος λαχανικών

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας.

 Στη χύτρα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει.
 Προσθέτουμε και το κρεμμύδι με το σκόρδο (που το έχουμε περάσει στο multi) και τα σωτάρουμε ανακατεύοντας για περίπου 4-5 λεπτά.
 Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις μέχρι να εξατμισθεί το κρασί.
 Αλατοπιπερώνουμε (προσοχή με το αλάτι γιατί μπαίνει και κύβος) και ρίχνουμε το κόκκινο πιπέρι, το μίγμα μπαχαρικών και τον κύβο λαχανικών. Λόγω του κρεμμυδιού η σάλτσα στο σημείο αυτό πήζει όμορφα. Προσθέτουμε το χυμό τομάτας. Συνήθως αρκεί ο χυμός και δεν χρειάζεται επιπλέον νερό. Αν μας φαίνεται πολύ πηχτό, συμπληρώνουμε με μισό ποτήρι νερό.
 Κλείνουμε τη χύτρα και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η χύτρα και χαμηλώσουμε τη φωτιά.
Σερβίρουμε με μακαρόνια και τριμμένο τυρί (κατά προτίμηση μυζήθρα ή κεφαλοτύρι).

Γεμιστά μπιφτέκια



Υλικά
1 κ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
10 φρυγανιές σικάλεως
1 αυγό
αλάτι
πιπέρι μαύρο
πιπέρι κόκκινο
ρίγανη
1 κ.γ. ξύδι

για τη γέμιση
1 ντομάτα ψιλοκομμένη

μισή πιπεριά ψιλοκομμένη

50 γρ. φέτα κομμένη σε κομματάκια

50 γρ. ρεγκάτο κομμένο σε κομματάκια

λίγος δυόσμος

Εκτέλεση
Αλέθουμε στο μούλτι τις φρυγανιές. Στην συνέχεια περνάμε στο μούλτι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τον κιμά, το τρίμμα φρυγανιάς, το πολτοποιημένο κρεμμύδι -σκόρδο, το αυγό, το αλατοπίπερο, το κόκκινο πιπέρι, τη ρίγανη και το ξύδι.

Ζυμώνουμε καλά ώστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά και αφήνουμε το ζυμωμένο κιμά λίγο να ξεκουραστεί.

Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.

Από τον κιμά παίρνουμε 1 χούφτα και την πλάθουμε στρογγυλή και εν συνεχεία σε δίσκο που τοποθετούμε στο ταψί.  Συνολικά βγαίνουν 8 δίσκοι (ενώ πρέπει να περισσεύει κιμάς και για 8 "καπάκια").
Με ένα κουτάλι βάζουμε πάνω σε κάθε δίσκο ικανή ποσότητα γέμισης.

Παίρνουμε ένα μικρότερο κομμάτι κιμά, το πλάθουμε σε μικρό δίσκο και τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση.

Ενώνουμε καλά τους κάτω δίσκους με τους πάνω έτσι ώστε να κλείσουν τα μπιφτέκια.

Ψήνουμε στο γκριλ με αέρα για περίπου 40 λεπτά.
Σερβίρουμε με πουρέ.
Εμένα μου περίσσεψε γέμιση και για να μην την πετάξω την έβαλα σε λαδόχαρτο με λίγο λάδι

 και κατόπιν την τύλιξα με αλουμινόχαρτο και την έψησα στο γκριλ για 10 λεπτά (μόλις έβγαλα τα μπιφτέκια),


 Ένας ωραίος μεζές που εκτιμήθηκε δεόντως.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...