Το τας κεμπάμπ (ή τας κεμπάπι όπως το έλεγαν η μάνα μου και η γιαγιά μου) δεν είναι τίποτε άλλο από κοκκινιστό κατσαρόλας, με κρέας μοσχαρίσιο κομμένο σε μικρούς κύβους και αφημένο να σιγοψηθεί για 1-2 ώρες σε πλακερή κατσαρόλα μέχρι να μελώσει η σάλτσα του. Κάνει δε ένα πολύ ωραίο κυρίως πιάτο για το κυριακάτικο τραπέζι, συνήθως σερβιρισμένο με πιλάφι ή πουρέ ή πατάτες τηγανητές.
Υλικά
1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο σπάλα ή ελιά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. τοματοπολτό διαλυμένο σε λίγο νερό
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
αλάτι, πιπέρι, πιπέρι κόκκινο, μπαχάρι, κανέλα, ελάχιστο κύμινο και ελάχιστο μοσχοκάρυδο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο (οι Πολίτες έβαζαν φυτίνη ή λίπος)
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε κύβους και αφαιρούμε πέτσες και λίπη (αν έχει).
Στην πλακερή μας κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρέας. Αφαιρούμε το κρέας και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε ξανά το κρέας και σβήνουμε με κρασί. Μόλις εξατμισθεί το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον τοματοπολτό, καπακώνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοψηθεί για τουλάχιστον μια ώρα. Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό αν χρειαστεί (που θα χρειαστεί δηλαδή).
Εγώ το σέρβιρα με σπιτικό πουρέ πατάτας.
Υλικά
1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο σπάλα ή ελιά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. τοματοπολτό διαλυμένο σε λίγο νερό
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
αλάτι, πιπέρι, πιπέρι κόκκινο, μπαχάρι, κανέλα, ελάχιστο κύμινο και ελάχιστο μοσχοκάρυδο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο (οι Πολίτες έβαζαν φυτίνη ή λίπος)
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε κύβους και αφαιρούμε πέτσες και λίπη (αν έχει).
Στην πλακερή μας κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρέας. Αφαιρούμε το κρέας και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε ξανά το κρέας και σβήνουμε με κρασί. Μόλις εξατμισθεί το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον τοματοπολτό, καπακώνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοψηθεί για τουλάχιστον μια ώρα. Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό αν χρειαστεί (που θα χρειαστεί δηλαδή).
Εγώ το σέρβιρα με σπιτικό πουρέ πατάτας.
4 σχόλια:
Υπέροχο για μετά τη δίαιτα!!
Φιλιά
Το λαχταρώ αυτό το πιάτο!!! Το έφτιαχνε η γιαγιά μου με ατζέμ πιλάφι και έχω να το φάω και δέκα χρόνια μη σου πώ!!! Μπράβο, Σοφία!!! Είναι τέλειο!!!
Μμμμμμμμ.... λατρεμένο φαγάκι!!!
Με πατατούλες τηγανιτές, είναι σκέτη λιχουδιά!!
Φιλιά Σοφάκι, καλό απόγευμα!
Λατρεμένο φαγητό! Πού θα πάει αυτή η δίαιτα που κάνω, δεν θα τελειώσει!; Θα σου πω εγώ!
Δημοσίευση σχολίου