Την συνταγή την πήρα από την "φεισμπουκική" φίλη μου και συντοπίτισσα Ιωάννα, την έχω φτιάξει αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό καθότι εύκολη αφού θέλει ελάχιστο και απαλό ζύμωμα και πεντανόστιμη. Με τις επαναλήψεις πρόσθεσα και τις δικές μου "πινελιές" έτσι για να μην τύχει και αφήσω κάτι απείραχτο. Κατ' αρχάς έχοντας σταματήσει να χρησιμοποιώ μαργαρίνες και φυτικά λίπη σε συνταγές, αντικατέστησα το βιτάμ/μαργαρίνη με ανάλατο αγελαδινό βούτυρο. Πιστέψτε με το βούτυρο απογειώνει τη γεύση και κατά την άποψη πολλών είναι υγιεινότερο των φυτικών λιπών. Επίσης αντικατέστησα το σπορέλαιο με ελαιόλαδο. Γάλα ή γιαούρτι δεν βάζω. Προτιμώ την "λαδένια" αλμυρή γεύση και έτσι τα έφτιαχνε και η γιαγιά μου, οπότε το πείραγμα με γύρισε σε παιδικές γεύσεις.
Σας την παρουσιάζω σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή αλλά με φωτογραφίες της ... πρώτης δοκιμής!
Ιωάννα μου και πάλι σε ευχαριστώ και από εδώ.
Υλικά
1/2 πακέτο (125 γρ.) ανάλατο αγελαδινό βούτυρο
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μισό φλιτζάνι ζάχαρη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
1 αυγό
1/2 φλιτζάνι νερό (αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο όσο πάρει η ζύμη)
μαυροκούκι (μαύρο σουσάμι) για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε σε μπωλ το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μαχλέπι και ανακατεύουμε ελαφρά.
Λιώνουμε το βούτυρο χωρίς να το αφήσουμε να κάψει και μαζί με το ελαιόλαδο το προσθέτουμε στο μίγμα του αλευριού και προσθέτουμε και το μισό φλιτζάνι νερό. Ρίχνουμε και το ασπράδι από το αυγό και φυλάμε τον κρόκο για το τέλος.
Ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι η ζύμη να σταματήσει να κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε σε τσατάλια (μακρόστενα ραβδάκια που τους δίνουμε μετά το σχήμα των τσαταλιών) και τα τοποθετούμε σε ταψί ρηχό που έχουμε καλύψει με λαδόχαρτο.
Τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και τα πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
Τα σερβίρουμε μαζί με το απογευματινό τσάι μας! (Πόσο μου έχει λείψει το απογευματινό τσάι!!!!)
Σας την παρουσιάζω σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή αλλά με φωτογραφίες της ... πρώτης δοκιμής!
Ιωάννα μου και πάλι σε ευχαριστώ και από εδώ.
Υλικά
1/2 πακέτο (125 γρ.) ανάλατο αγελαδινό βούτυρο
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μισό φλιτζάνι ζάχαρη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
1 αυγό
1/2 φλιτζάνι νερό (αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο όσο πάρει η ζύμη)
μαυροκούκι (μαύρο σουσάμι) για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε σε μπωλ το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μαχλέπι και ανακατεύουμε ελαφρά.
Λιώνουμε το βούτυρο χωρίς να το αφήσουμε να κάψει και μαζί με το ελαιόλαδο το προσθέτουμε στο μίγμα του αλευριού και προσθέτουμε και το μισό φλιτζάνι νερό. Ρίχνουμε και το ασπράδι από το αυγό και φυλάμε τον κρόκο για το τέλος.
Ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι η ζύμη να σταματήσει να κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε σε τσατάλια (μακρόστενα ραβδάκια που τους δίνουμε μετά το σχήμα των τσαταλιών) και τα τοποθετούμε σε ταψί ρηχό που έχουμε καλύψει με λαδόχαρτο.
Τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και τα πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
Τα σερβίρουμε μαζί με το απογευματινό τσάι μας! (Πόσο μου έχει λείψει το απογευματινό τσάι!!!!)
2 σχόλια:
Πολύ ωραία, πολύ λαχταριστά!
Καλή εβδομάδα!
Που Είσαι καλέ?Ελα να σε κεράσω όσα τσαγακια θέλεις!Ευχαριστώ για την συνταγή επιτέλους και μια με ΒΟΥΤΥΡΟ!
Ρέα Αλεξιαδη.
Δημοσίευση σχολίου