WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Πρασόρυζο

Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012

Πρασόρυζο



'Ενα από τα πολύ αγαπημένα μου λαδερά φαγητά, που δυστυχώς οι άντρες της οικογένειας δεν τιμούν είναι και το πρασόρυζο - Πράσα λαδερά με λίγο ρύζι θα το έλεγα εγώ, καθότι το ρυζάκι είναι "δείγμα"   και όχι καθοριστικής ποσότητας στο φαγητό όπως συνηθίζεται, κι αυτό γιατί έτσι το συνήθισα από μικρή. Το πιο ωραίο της υπόθεσης είναι ότι τρώγεται κρύο, οπότε ειδικά το καλοκαίρι  είναι ότι πρέπει, ...αρκεί να βρίσκονται πράσα. Αυτήν την φορά ας είναι καλά το σούπερ μάρκετ .

Επί το έργον λοιπόν:

Υλικά


  • 1 κιλό πράσα, το άσπρο μέρος μόνο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα (όσο γίνεται ) στο χέρι (με ή χωρίς κλάμα)
  • 5-6 καρότα ανάλογα το μέγεθος (έβαλα λίγο περισσότερα γιατί ήταν μικρά)
  • μισό ματσάκι μαϊντανό
  • 1 φλυτζάνι ρύζι γλασέ (το προτιμώ)
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • το χυμό δύο ζουμερών λεμονιών
  • 3 φλυτζάνια νερό στην αρχή και 2-3 κατά τη διάρκεια του ψησίματος

Παρασκευή

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα και κρατάμε μόνο το άσπρο μέρος


Τα κόβουμε σε ροδέλες (όχι πολύ λεπτές για να μην διαλυθούν εντελώς στο ψήσιμο)


Ψιλοκόβουμε στο χέρι το κρεμμύδι. Όπως είπαμε με ή χωρίς κλάμα. Εγώ συγκινήθηκα ιδιαιτέρως.


Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα

και τα κόβουμε και αυτά σε ροδέλες


Σε ένα πλακερό ζεσταίνουμε το 1 φλυτζάνι λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά

 Εν συνεχεία ρίχνουμε το πράσο και σωτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά

τα καρότα και σωτάρουμε για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας

 Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ρύζι και 3 φλυτζάνια νερό,

Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε την ένταση

 Καπακώνουμε και αφήνουμε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για μια ώρα. περίπου (μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να ψηθεί το ρύζι).

Προσθέτουμε νερό, μόλις βλέπουμε ότι τελειώνει. Στο συγκεκριμένο έβαλα 4 φλυτζάνια νερό (ένα ανά δεκαπεντάλεπτο περίπου).

Σβήνουμε την εστία και ρίχνουμε και το χυμό των λεμονιών.


Ιδού το αποτέλεσμα:

Καλή όρεξη!

5 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Αμα δεν το τρώνε οι άντρες σου Σοφάκι, στείλτο σ' εμάς, οι δικοί μου το τσακίζουν.
Βέβαια ομολογώ ότι μόνο του δεν τολμώ να το εμφανίσω στο τραπέζι, θέλουν από δίπλα και το κάτι τις τους, όμως τους αρέσει πολύ!
Από τα πιο νόστιμα λαδερά και το μαγείρεψες τόσο νόστιμα!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

Ροδανθη είπε...

Σοφία μου είναι απ΄ τα αγαπημένα μου και ότι έχει σχέση με πράσο,αντίθετα ο άντρας μου δεν έχει και την καλύτερη σχέση οπότε τ΄αποφεύγω κι εγώ.Να είσαι καλά φιλιά!!!!

Neli είπε...

Λοιπόν για τα χρώματα του και μόνο αξίζει να το φτιάξει κανείς ,καλά απο γεύση δεν το συζητώ είναι σιγουρα πεντανόστιμο,ο άντρας μου θα χαρεί πολύ αν το φτιάξω,φιλάκια πολλα.Καλό απόγευμα.

Helen Gr είπε...

Σοφία μου, είναι από τα αγαπημένα μου πιάτα, μου αρέσει με λεμόνι αλλά το φτιάχνω με ντομάτα!!! Τι να κάνω, για να το φάνε!
Φιλάκια!

mia maria είπε...

Πεντανόστιμο το φαγάκι σου σήμερα! Ευτυχώς αρέσει πολύ σε όλους μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...