WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Πατάτες ογκρατέν

Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016

Πατάτες ογκρατέν

Σε ποιον δεν αρέσουν οι πατάτες! Τηγανιτές, φούρνου, να συνοδεύουν κρέας, κοτόπουλο, να στέκονται αυτόνομα στο τραπέζι. Όλες οι εκδοχές της πατάτας επιθυμητές. Κανείς δεν λέει όχι.
Το πιάτο αυτό πολύ μαμαδίστικο καθώς φτιαχνόταν και συνεχίζει να φτιάχνεται για να καλύψει κενά στο εβδομαδιαίο μενού. Γρήγορο και εύκολο λύνει τα χέρια και τη σπαζοκεφαλιά τι θα μαγειρέψω πάλι σήμερα, Συνήθως υπάρχει προσθήκη μπέικον ή ζαμπόν αλλά στην περίπτωση που περιγράφω έχει επιλεγεί μια πιο χορτοφαγική εκδοχή (χωρίς ζωικά έκδοχα παρά μόνο γαλακτομικά και αυγά)


Υλικά



5-6 μεγάλες πατάτες
1 κ.σ. μουστάρδα
5-6 μανιτάρια φρέσκα
200 γρ. τυρί γκούντα ή ρεγκάτο
1 λίτρο γάλα
1 κουτί κρέμα γάλακτος 100 ml
2 αυγά
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
75 γρ. βούτυρο αγελάδας

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες.


Τις αραδιάζουμε σε ορθογώνιο πυρέξ. Ρίχνουμε τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.  Κόβουμε σε κομμάτια τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε και αυτά στο πυρέξ. Καλύπτουμε την επιφάνεια με το τριμμένο τυρί.



Σε ένα μπολ χτυπάμε τα δύο αυγά.


Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα του γάλακτος και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν τα υλικά.


Περιχύνουμε το μίγμα στο πυρέξ


και προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια, να μαλακώσουν οι πατάτες και να σταθεροποιηθεί το μίγμα του γάλακτος.




Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό, αν και τρώγεται μια χαρά και κρύο.



2 σχόλια:

Katerina Konstantinou είπε...

Αγαπημένο φαγητό και έψαχνα μια καλή συνταγή για να το τολμήσω! Όπως καταλαβαίνεις χάρηκα πολύ που σε βρήκα πάνω στη ώρα!

Sophia Zafir είπε...

Περιμένω εντυπώσεις Κατερίνα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...