WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Κολοκυθάκια γεμιστά ... λεμονάτα

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Κολοκυθάκια γεμιστά ... λεμονάτα


'Ενα από τα πολύ αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήταν τα γεμιστά κολοκυθάκια με κιμά και αυγολέμονο. Γίνεται ακόμη ελαφρύτερο και υγιεινότερο αφαιρώντας το ... αυγό και κρατώντας το λεμόνι. Φέτος δε με τα στρογγυλά κολοκυθάκια (ελπίζω να μην κατηγορηθούν ως μεταλλαγμένα), που τόσο ωραία κάθονται στο γέμισμα, τα βάλαμε στην εβδομαδιαία διάταξη. Αφού ακόμη κρατούν τα κολοκυθάκια στην αγορά, δεν χάνω ευκαιρία να τα φτιάχνω και να τα ξαναφτιάχνω. Η εκδοχή που παρουσιάζω εξακολουθεί να είναι ανάλατη και με περιορισμένες ποσότητες λιπαρών.

ΥΛΙΚΑ

10 στρογγυλά κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους (όχι θηρία)
μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 φλυτζανάκια καφέ ρύζι γλασσέ
1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
μισό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
μισό ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
λίγος δυόσμος
πιπέρι
μισό κ.γ. μοσχοκάρυδου
1 φλυτζάνι τσαγιού νερό
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
3 φλυτζάνια τσαγιού νερό
χυμός από τρία λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπωλ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι,  το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, πιπερώνουμε και ρίχνουμε και το μοσχοκάρυδο και το νερό και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουρασθεί (και το ρύζι να απορροφήσει λίγο το νερό).

Αδειάζουμε από την ψύχα τα κολοκύθια (την οποία και φυλάμε), αφού καθαρίσουμε τη φλούδα τους με το μαχαίρι και τα πλύνουμε.
 


Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με τη γέμιση που ετοιμάσαμε. Αν περισσέψει γέμιση, δεν πάει χαμένη, τη φτιάχνουμε σε γιουβαρλάκια και τα βάζουμε και αυτά στη κατσαρόλα.
Περιχυνούμε με το λάδι και το νερό.

 

Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά (αρχικά στο 9 max  και κατόπιν στο 5 στη δική μου κουζίνα) για περίπου 45 λεπτά.

Προς το τέλος του μαγειρέματος (να απομένουν 10-15 λεπτά) ρίχνουμε και το λεμόνι.
Αντί για το λεμόνι, περιμένουμε να ψηθεί το φαγητό μας, φτιάχνουμε ένα ωραίο αυγολέμονο και περιχύνουμε με αυτό. Μούρλια γίνεται!!!!

Με την ψύχα των κολοκυθιών που φυλάξαμε φτιάχνουμε μια ωραία κολοκυθόπιτα
.


Καλή όρεξη!

18 σχόλια:

gwgw είπε...

Σοφακι μου γλυκο πολυαγαπημενο φαγητο και της δικης μου οικογενειας και ειδικα του συζυγου..βαζεις ακριβως τα υλικα που πρεπουν στο φαγητο αυτο,πραγματικα πολυ σλουρπ !!!
Γεια στα χερακια σου!!!
Καλο Σ/Κ να εχετε φιλακια πολλα!!!

Μαρία είπε...

Καλημέρα..Πολύ νόστιμο και "διαχρονικο" φαγητό..το λατρεύω και ας είναι με αυγολέμονο..αυτά τα κολοκυθάκια τα στρογγυλά δεν τα έχω πετύχει πουθενά..φιλιά και καλό σ/κ

Elpiniki είπε...

Καλημερα! Πολύ νοστημο και οικογενειακο φαγητακι! Γεια στα χερια σου!

Ροδανθη είπε...

Σοφία μου καλημέρα όλα καλά(να μου πείς τί καλά με όλα αυτά που γίνονται,αλλά δε μασάμε).Κολοκυθάκια τα αγαπημένα του άντρα μου αλλά εκείνος τα θέλει με πηχτό αυγολέμονο.Γειά στα χέρια σου καλό Σ/Κ.

Δήμητρα είπε...

Λοιπόν εμείς δεν τα πολυφτιάχνουμε, αλλά εντυπωσιάστηκα από τα συγκεκριμένα που είναι έτσι στογγυλά! Φαίνονται λαχταριστά ακόμη και χωρίς αυγολέμονο!

ΥΣ: Πολύ ωραία φωτόγραφία. Να τα λέμε και αυτά!

Θεανώ είπε...

Σοφία εξαιρετική η φωτογραφία. Τα ληγουρεύτηκα. Δεν περίμενα ότι θα φαινόντουσαν τόσο ωραία τα στρογγυλά κολοκύθια. Δεν το συζητώ βέβαια και πόσο πρακτικά είναι στο γέμισμα σε σχέση με τα μακρουλά. Θα τα δοκιμάσουμε πολύ σύντομα. Καλή μας όρεξη!

Konstantina είπε...

Αυτά τα κολοκυθάκια τα φτιάχνω και εγώ γιατί καθαρίζονται πιο εύκολα!!!
Τέλεια Σοφία! Να έχεις ένα όμορφο σ/κ! Φιλάκια :)

SpIrToKoYto είπε...

Σοφάκι,
στα αίματα με βάζεις...
να φυτέψω σπόρο να κάνω δική μου παραγωγή...-:))

Helen Gr είπε...

Καλησπέρα Σοφία μου. Είμαι σίγουρη ότι έγινε πολύ νόστιμο το φαγάκι σου και το μοσχοκάρυδο έκανε τη διαφορά. Εγώ το χρησιμοποιώ μόνο σε φαγητά με πατάτες.
Μαζί με το λεμονάκι, γιατί δε διαλύσεις μια κουταλιά κορν φλάουρ για να γίνει πιο δεμένη η σάλτα τους;Καλό βράδυ, φιλιά.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Κι εμείς το αγαπάμε πολύ αυτό το φαγάκι, κι όσο θα δυναμώνει το κρύο είναι ένα από τα χουχουλιάρικα φαγάκια.
Σοφάκι αυτά τα κολοκυθάκια δεν τα έχω δοκιμάσει, έχουν διαφορά γευστικά από τα άλλα?
Η μόνο το σχήμα αλλάζει?
Φιλάκια!

Ειρήνη είπε...

ωραια τα κολοκυθακια σου και πολυ εμφανισιμα βεβαια. θα τα φτιαξω και εγω αυριο αλλα δεν βρηκα τα στρογγυλα!

manousina είπε...

Είναι πολύ νόστιμα. Και εγώ έφτιαξα πολλά τέτοια φέτος, είναι τόσο όμορφα και δεν παιδεύεσαι να τα γεμίσεις...

Σοφία Ζ. είπε...

Κορίτσια καλησπέρα! Απαντώ καθυστερημένα. Μια ο γιος που ήρθε χθες και φεύγει αύριο - φορτωμένος ήρθε, φορτωμένος θα φύγει, μια οι δουλειές του σπιτιού που πιστέψτε με μοιάζουν πια με το γεφύρι της Αρτας να πω, με το χρέος της Ελλάδος τα τελευταία δύο χρόνια, δεν ξέρω μια τρόικα χρειάζομαι στο σπίτι μου όχι για να με ελέγχει αλλά μπας και με ξελαφρώσει!

Γωγούλα μου, ευχαριστώ και ελπίζω να πέρασες καλό Σ/Κ. Πήρα λάχανο για εκείνο το ωραίο τουρσί! Φιλάκια!!!

Μαρία καλησπέρα, τα βρίσκω και στη Λαϊκή και στο Σ/Μ (ο Σκλαβενίτης σίγουρα τα έχει).

Ελπινίκη μου ευχαριστώ. Είναι πολύ νόστιμο και όπως λες οικογενειακό φαγάκι. Εμένα μου θυμίζει σπιτικό φαγάκι καθημερινής ημέρας! Φιλιά!

Ροδάνθη, αυτό το πηχτό αλλά και ξυνό αυγολέμονο να ξέρεις πόσο μας λείπει. Με την κατάσταση ή θα παρανοήσουμε ή θα ... απολωλαθούμε! Φιλιά

Σοφία Ζ. είπε...

Δήμητρα, φτιάξτα, είναι πανεύκολο και πεντανόστιμο φαγητό (αν εξαιρέσεις ισως το άδειασμα, που θέλει λίγη εξάσκηση. Φιλάκια, θα τα πούμε αύριο!

Θεανώ μου πράγματι πρακτικά. Όχι μόνο γεμίζονται εύκολο, το ότι στέκονται στη θέση τους και δεν αδειάζουν ρύζι στο μαγείρεμα που το πάς;

Κωνσταντίνα γειά σου. Είδες τι λέω παραπάνω στη Θεανώ, δεν έχω δίκιο; Φιλιά πολλά!

Spirtokouto, αν το γράφω σωστά, αν βάλεις σπόρο θα μου κρατήσεις λίγα από την παραγωγή σου, έτσι για να δοκιμάσω; Πολλά φιλιά!

Σοφία Ζ. είπε...

Helen Gr, πενία τέχνας κατεργάζεται. Η αποχή από το αλάτι επιστρατεύει μυρωδικά και μπαχαρικά. Μωρέ το δέσιμό της το ήθελε η σάλτσα είτε με κορν φλάουρ είτε με αυγολέμονο. Έλα όμως που όλες οι ποσότητες είναι μετρημένες (εννοώ λευκώματα/υδατάνθρακες/λίπη και υγρά)και θα το βάραινε το φαγητό. Προσέχουμε πια πολύ στο σπίτι. Φιλάκια πολλά Ελένη μου.

Ελενάκι μου μου άρεσε το χουχουλιάρικο. Πίστεψέ με το αισθάνθηκα μόνο που το διάβασα. Άσε δε που σου οφείλω και ευχαριστώ για οδηγίες και κάτι ... σκιουράκια. Για να μη νομίζεις ότι δεν τα βλέπω!! Όσο για τα κολοκυθάκια, μόνο στο σχήμα διαφέρουν! φιλάκια πολλά.

Σοφία Ζ. είπε...

Ειρήνη μου καλησπέρα, καλοφάγωτα σου εύχομαι!

Μανουσίνα, από τον καιρό που τα ανακάλυψα μόνο αυτά χρησιμοποιώ για γέμισμα. Ασε δε που ... φτουράει η ψύχα για κολοκυθόπιτα, αυτό που το πάς!!!


Καλή εβδομάδα για αύριο κορίτσια. Ευχομαι να ξεκινήσει καλά και να μην μπουμε και σε άλλες περιπέτειες ως χώρα!!!

Penelope είπε...

Αγαπημένο φαγητό όλης της οικογένειας τα λεμονάτα γεμιστά κολοκυθάκια, αλλα μου άρεσε που αξιοποιείς και εσύ το περιεχόμενό τους Σοφία μου!

reine είπε...

Από τα αγαπημένα μου φαγητά! Συγχαρητήρια για το νοστιμόοοοτατο blog σου και καλώς σε βρήκα! Καλό βράδυ :) http://reinegr.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...