WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Δεκεμβρίου 2013

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Κουνουπίδι μπρόκολο ογκρατέν

Ένα φαγητό που συνδυάζει υγιεινά λαχανικά και αμαρτωλές γεύσεις. Θυμίζει σουφλέ μακαρονιού, χωρίς όμως ζυμαρικό, έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που το κάνουν αγαπητό στα παιδιά και σε όλους όσοι γενικά δεν είναι φίλοι του κουνουπιδιού και του μπρόκολου. Αν μάλιστα του βάλεις και light  υλικά θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και "διαιτητικό", όχι όμως η συγκεκριμένη εκδοχή!!!

Υλικά
μισό κουνουπίδι
2 μικρά μπρόκολα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
8 φέτες ζαμπον κομμένο σε τετράγωνα κομματάκια
8 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
200 γρ. τυρί ρεγκάτο
λίγη φρυγανιά τριμμένη
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
50 γρ. βιτάμ
1 φλιτζάνι γάλα
1 κεσεδάκι αγελαδινό γιαούρτι (200 γρ).
4 αυγά
Πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το μπρόκολο και το κουνουπίδι και το χωρίζουμε στα μπουκετάκια τους\.
Σε δυο κατσαρόλες με βραστό αλατισμένο νερό, βάζουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε στο λάδι
Προσθέτουμε το ζαμπόν και το μπέικον και τα σωτάρουμε για δύο τρία λεπτά (όχι παραπάνω)

Λσδώνουμε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε με τριμμένη φριγανιά τον πάτο και τα πλαϊνά . 

Τοποθετούμε εναλλάξ τα μπουκέτα κουνουπιδιού και μπρόκολου, περιχύνουμε με το σωταρισμένο κρεμμύδι-μπέικον-ζαμπόν



Καλύπτουμε την επιφάνεια με το τριμμένο τυρί


Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι και το γάλα, προσθέτοντας και πιπέρι μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Δεν βάζουμε αλάτι γιατί αφ΄ενός τα λαχανικά έβρασαν σε αλατισμένο νερό, αφ'ετέρου και το τυρί και τα αλλαντικά περιέχουν αλάτι.


Περιχύνουμε το πυρέξ και τοποθετούμε επάνω το βιτάμ κομμένο σε λεπτές φέτες


Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40-45 λεπτά (μέχρι να πάρει χρώμα)



Και σερβίρουμε

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Γίδα βραστή

Γίδα βραστή λιμπίστηκα βλέποντας την ανάρτηση της Ξανθής μέσω facebook. Οι Πολίτες, τουλάχιστον η οικογένειά μου δεν την έφτιαχναν. Ξετρελάθηκα όμως με την σούπα αυτή στην σχεδόν δεύτερη πατρίδα μου την Πελοπόννησο, άλλη φορά θα σας μιλήσω γι' αυτό,  και συγκεκριμένα στα ορεινά της το χειμώνα. Εκδρομές με φίλους και παιδιά, όλο και σε κάποιο ωραίο ταβερνάκι θα ξαποσταίναμε, οπότε μια σούπα που και που ζέσταινε τα παγωμένα μέλη μας, μετά από μπόλικο περπάτημα και παιχνίδι με τα παιδιά - μην πω και το κυνηγητό, όταν ήταν μικρότερα, γιατί όλο και απομακρύνονταν και έπρεπε να τα έχουμε κατά νου μη και τα χάσουμε. Βέβαια για να πω την αλήθεια μου τις περισσότερες φορές προτιμούσαμε εκείνο το κατσικάκι στη γάστρα, που ψηνόταν στο τζάκι, κουκουλωμένο στη χόβολη ή τα συκωτάκια ψημένα και αυτά στο τζάκι και το ψωμί φρυγανισμένο στη ξυλόσομπα (η ανάμνηση αυτή είναι από την ταβέρνα του Γρηγόρη στο Πυργάκι, πριν τις μεγάλες δασικές πυρκαϊές της Αχαΐας το 2009, αγαπημένο στέκι για σειρά ετών). Κάποια στιγμή θα σας πω και γι' αυτές τις στιγμές.

Σπάνια βέβαια την έφτιαχνα. Δεν ήταν στη λίστα των αγαπημένων των παιδιών μου, ούτε και του άντρα μου όμως. Ανέβασε όμως η Ξανθή τη φωτογραφία, είδα και τη συνταγή της, βρήκα και γίδα στο χασάπη, οπότε να η ευκαιρία, είπα και την έφτιαξα.

Την συνταγή της Ξανθής θα την δείτε εδώ. Πήρα και την ιδέα της για το ξύδι που δεν το ήξερα και η γίδα μου όταν έφτιαχνα είχε λίγο βαριά μυρωδιά αλλά  για το καλαθάκι στη χύτρα (που εγώ δεν χρησιμοποιώ στις σούπες) κάτι που μου διαφύλαξε ακέραια τα λαχανικά. Προσθαφαίρεσα υλικά (αυτά που χρησιμοποιώ σε κρεατόσουπες- η δε αφαίρεση οφείλεται σε έλλειψη υλικού και όχι σε άποψη!!!)

Υλικά

1 κιλό γίδα (εγώ πήρα από νεφραμιά)
ξύδι
4 μέτρια καρότα
3 κολοκύθια
3 πατάτες
1/2 σελινόριζα
1 πράσο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε καλά τη γίδα την βάζουμε σε ένα μπωλ με νερο και ξύδι για μισή ώρα. Την ξεπλένουμε καλά και τη βάζουμε στη χύτρα ταχύτητας. Προσθέτουμε νερό ώστε να τη σκεπάζει. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, ξαφρίζουμε, προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και κλείνουμε τη χύτρα. Αφήνουμε να βράσει για 11/2 ώρα από την ώρα που θα σφυρίξει χαμηλώνοντας το μάτι.
Καθαρίζουμε τα λαχανικά μας, τα τοποθετούμε στο καλαθάκι, αλατοπιπερώνουμε  και τοποθετούμε το καλαθάκι μέσα στη χύτρα. Εγώ τα έβρασα για 10 λεπτά από τη στιγμή που άρχισε να σφυρίζει η βαλβίδα. Να σημειώσω ότι η χύτρα μου είναι παλιά και έχει δύο βαλβίδες, την κόκκινη για τα κρέατα και την πράσινη για τα λαχανικά, οπότε έκανα και τη σχετική αλλαγή. Στις άλλες σούπες που φτιάχνω δεν κάνω αλλαγή γιατί συνήθως τα λαχανικά τα βάζω εξαρχής.
Σερβίρουμε σε πιάτο και συνοδεύουμε με λίγο κόκκινο κρασί.
Καλή όρεξη και στην υγειά μας!

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Καλαμαράκια με κοφτό μακαρονάκι

 
Μια  και  μπαίνουμε  στην  εβδομάδα  της  νηστείας  είπα  κι  εγώ  να  κάνω  κάτι  ανάλογο. Ο  μπαμπάς  μας  πριν  φύγει  είχε  φροντίσει  να  μας  αφήσει  ένα  πολύ  εκλεκτό  μεζέ  πιασμένο  από  τα  χεράκια  του (είπαμε  ως  δεινός  ψαράς). Δεν  είναι  άλλο  από  καλαμάρια, οπότε  βρήκα  την  ευκαιρία  να  φτιάξω  ένα  απλό  αλλά  ωραιότατο  φαγητό , το  οποίο  βέβαια  δεν  έχει  ακόμα  την  δυνατότητα  να  το  απολαύσει  ο  μπέμπης ( πολλά  ζητάω  έτσι!!!).
Πάμε  να  δούμε  τα  υλικά.
 
 
 
ΥΛΙΚΑ
 
 
3  μεσαία  καλαμάρια (αυτά  είχα εγώ)
2  μεγαλούτσικα  κρεμμύδια
2  φύλλα  δάφνης
1  ποτήρι  κρασιού  λευκό  κρασί
1/2  ποτήρι  ντοματάκια
αλατοπίπερο
1/2  κιλό  κοφτό  μακαρόνι
1  φλ.  τσαγιού  λάδι
 
 

 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
 
Πλένουμε  καλά  τα  καλαμάρια  και  τα  κόβουμε  σε  μικρά  κομμάτια  ή  ροδέλες  στη  συνέχεια  κόβουμε  και  το  κρεμμύδι  και  τα  σοτάρουμε  όλα  μαζί  στο  λάδι. Μόλις  μαραθεί  το  κρεμμύδι  και  τα  καλαμάρια  αλλάξουν  χρώμα  βάζουμε  τα  μυρωδικά  και  σβήνουμε  με  το  κρασί.

 
Τέλος  βάζουμε  την  ντομάτα  και  αφήνουμε  να  σιγοβράσουν. Μόλις  δούμε  ότι  είναι  σχεδόν  έτοιμα  ρίχνουμε  το  μακαρονάκι. Προσέχουμε  να  έχει  λίγο  ζουμί  μέσα  για  να  βράσει  το  μακαρονάκι.
 

 
 
 


Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Και άλλη μια τυρόπιττα!

Σε αυτό το μπλογκ μια αδυναμία στις πίττες την έχουμε. Ως προς την τυρόπιττα δε (αχ που είναι αυτή η άνω τελεία...), έχουμε να παρουσιάσουμε πολλές παραλλαγές, εύκολη τυρόπιττα με σπιτικό φύλλο, τυρόπιττα τουρλού, κασερόπιττα κ.ά. Και σκεφτείτε ότι τις προαναφερόμενες τις έχει φτιάξει η Ροδάνθη μας. Οι υπόλοιπες στο Βύσσινο που φτιάχνουμε τις δικές μας τυρόπιττες (και σας διαβεβαιώ, η κάθε μία από εμάς τη φτιάχνει και διαφορετική) ακόμη δεν έχουμε εμφανίσει τις ... δημιουργίες μας!
Αυτή που θα παρουσιάσω έγινε με έτοιμο χωριάτικο φύλλο (το ίδιο με αυτό που έφτιαξα την πίτα - γλωσσοδέτη, ναι ναι , το πήρα μια φορά και το πήρα και δεύτερη και τρίτη, αν και συνήθως φτιάχνω μόνη μου φύλλο). Επίσης έχει και μια διαφορά στα υλικά. Συνήθως για να φεύγει η πολλή αλμύρα της φέτας έφτιαχνα μια ελαφρά μπεσαμέλ με γάλα (σε άλλη ανάρτηση θα σας παρουσιάσω και την επόμενη εκδοχή τυρόπιττας, αρκεί βέβαια να την ξαναφτιάξω) . Σε αυτήν ανακατεύω το τυρί με γιαούρτι και γάλα. Το πόσο μας άρεσε η πρόσμειξη γιουρτιού - φέτας μέσα στην τυρόπιττα δεν λέγεται γι' αυτό και σας την προτείνω.

Υλικά

1 πακέτο νωπό χωριάτικο φύλλο (που περιέχει 6 τεμάχια)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και ένα ... πινέλλο
1/2 κιλό τυρί φέτα (στη συγκεκριμένη έχω βάλει και 1/4 κ. κατσικίσιο τυρί)
4 αυγά
1 κεσεδάκι των 200 γρ. αγελαδινό γιαούρτι
1 φλιτζάνι γάλα
Φρεσκοτριμμένο στο μύλο μαύρο πιπέρι
λίγο κόκκινο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ με το πιρούνι θρυμματίζουμε το τυρί. Σε ένα μικρότερο χτυπάμε τα τέσσερα αυγά, προσθέτουμε το γιαούρτι και το γάλα και τα ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Ρίχνουμε το μίγμα και τα πιπέρια στο τυρί και ανακατεύουμε να αναμιχθούν καλά τα υλικά.



Λαδώνουμε ένα πιρέξ και απλώνουμε τα τρία φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα με το πινέλλο. Απλώνουμε το μίγμα του τυριού πάνω και προσέχουμε να καλύψει και τις γωνίες.


Καλύπτουμε το μίγμα με τις άκρες των κάτω φύλλων που εξέχουν. Τοποθετούμε από επάνω τα υπόλοιπα τρία φύλλα, τσαλακώνοντάς τα και αλείφοντας τα λάδι με το πινέλλο.


Χαράσσουμε την επιφάνεια με το μαχαίρι σε κομμάτια.


 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά -1 ώρα.

 

Μόλις κρυώσει λίγο (αν αντέχετε) σερβίρουμε!





Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Τας Κεμπάμπ

Το τας κεμπάμπ (ή τας κεμπάπι όπως το έλεγαν η μάνα μου και η γιαγιά μου) δεν είναι τίποτε άλλο από κοκκινιστό κατσαρόλας, με κρέας μοσχαρίσιο κομμένο σε μικρούς κύβους και αφημένο να σιγοψηθεί για 1-2 ώρες σε πλακερή κατσαρόλα μέχρι να μελώσει η σάλτσα του.  Κάνει δε ένα πολύ ωραίο κυρίως πιάτο για το κυριακάτικο τραπέζι, συνήθως σερβιρισμένο με πιλάφι ή πουρέ ή πατάτες τηγανητές.

Υλικά
1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο σπάλα ή ελιά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. τοματοπολτό διαλυμένο σε λίγο νερό
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
αλάτι, πιπέρι, πιπέρι κόκκινο, μπαχάρι, κανέλα, ελάχιστο κύμινο και ελάχιστο μοσχοκάρυδο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο (οι Πολίτες έβαζαν φυτίνη ή λίπος)

Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε κύβους και αφαιρούμε πέτσες και λίπη (αν έχει).
Στην πλακερή μας κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρέας. Αφαιρούμε το κρέας και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.
 Προσθέτουμε ξανά το κρέας και σβήνουμε με κρασί. Μόλις εξατμισθεί το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά.  Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον τοματοπολτό, καπακώνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοψηθεί για τουλάχιστον μια ώρα. Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό αν χρειαστεί (που θα χρειαστεί δηλαδή).

Εγώ το σέρβιρα με σπιτικό πουρέ πατάτας.


Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Apple Crisp

Λατρεύω τα μήλα και ό,τι γλυκό φτιάχνεται με αυτά, κομπόστα, μηλόπιτα, ανοιχτή, σκεπαστή, μαρμελάδα, και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Το apple crisp, προερχόμενο από αμερικανική συνταγή το φτιάχνω εδώ και χρόνια. Είχα δώσει την συνταγή και σε ένα ομαδικό μπλογκ, το HFL που παρακολουθούσα τότε, χωρίς όμως να συμμετέχω άμεσα. Βλέπετε, αντιμετώπιζα ακόμη με δέος την προσωπική ενασχόληση με το διαδίκτυο. Το apple crisp ή apple crunch (επί το βρετανικότερο) είναι εύκολο στην παρασκευή, γρήγορο και νοστιμότατο, τραγανιστό και συνδυάζει γεύσεις ζεστού και παγωμένου μαζί (προσθέτοντας μια μπάλα παγωτό) και τα παιδιά μου το λατρεύουν. Η συνταγή είναι απλή, απλούστερη δεν γίνεται. Συνήθως κάνω και καμιά παραλλαγή στα φρούτα, έτσι για ποικιλία. Στην συγκεκριμένη εμπλούτισα με αχλάδια.

Υλικά
5 μεγάλα μήλα
2 αχλάδια
λίγη ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα των φρούτων
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
Ένα αυγό
Μισό Βιτάμ
1 κουταλάκι κανέλλα (και λίγο παραπάνω δεν βλάπτει)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα αχλάδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα τοποθετούμε σε ταψάκι που το έχουμε βουτυρώσει.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.

 Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το πιρούνι το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό μέχρι να πάρει όψη θρυμματισμένου.


 Απλώνουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα και περιχύνουμε από πάνω το βιτάμ λιωμένο. Πασπαλίζουμε με τη κανέλα.


 Ψήνουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο ( στους 180° ) για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια και σε διάφορα σημεία να φαίνονται φυσαλίδες από τα υγρά του μήλου που βράζουν.


 Με ένα κουτάλι σερβίρουμε ζεστό (όπως βγαίνει από το φούρνο) σε μπολάκια και από επάνω μπορούμε να προσθέσουμε σαντιγί ή παγωτό ή γάλα.

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Φακές σούπα απλή

Ενα πολύ υγιεινό φαγητό με μεγάλη θρεπτική αξία, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νηστεία, η γιαγιά μου το ονόμαζε τα δάκρυα της Παναγίας . Σαν παιδί εγώ η ίδια δεν το έτρωγα συχνά (συνήθως Παρασκευή αλλά μια στους δυο μήνες αφού είχαμε και άλλα φαγητά με όσπρια που έπαιρναν σειρά).  Όταν είχα μικρά τα παιδιά μου, ήταν το γεύμα της Παρασκευής τουλάχιστον κάθε δεύτερη εβδομάδα.

Υλικά
500 γρ.  χοντρές φακές
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 φύλλα δάφνης
3 ντομάτες ώριμες περασμένες στον τρίφτη (ή ένα κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα)
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
ρίγανη
νερό (περίπου 7 ποτήρια Χ2)

Εκτέλεση
Βάζουμε στην κατσαρόλα 7 ποτήρια νερό και τις φακές (αφού τις πλύνουμε). Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά και αποχύνουμε σε σουρωτήρι.

Βάζουμε τις φακές στην χύτρα ταχύτητος, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, την ντομάτα, το λάδι,  αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να σκεπαστούν οι φακές.

Αφήνουμε να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει η χύτρα. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε την χύτρα για άλλα 10 λεπτά επάνω στο μάτι.

Μόλις απασφαλίσουμε την χύτρα, σερβίρουμε.



Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Στολίσαμε και φέτος

 
 
 
Καλησπέρα   καλό  μήνα  σε  όλους  και  καλές  γιορτές  να  έχετε.
Φέτος  είπαμε  να  στολίσουμε  πιο  νωρίς  μια  και  το  νέο  μέλος  της  οικογένειας  ήθελε  να  δει  τα  φωτάκια  να  ανάβουν (λες  και  καταλαβαίνει  ο  μπέμπης,  η  μαμά  το  ήθελε  αλλά  αυτό  μεταξύ  μας  χαχαχα!!!)

 
 
 
 
Εδώ  κάπου  υπάρχει  μια  γλυκιά  φατσούλα!!!!
 

 
 
 
Και  του  χρόνου  να  είστε  καλά  να  χαίρεστε  τις  οικογένειές  σας!!!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...