WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Shepherd's pie

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Shepherd's pie


Τα παιδιά μου το ονομάζουν παστίτσιο με πουρέ, εγώ κρατώ το παραδοσιακό αγγλικό του όνομα αν και η παρασκευή του προσομοιάζει μετά από πολλά χρόνια εφαρμογής στις ελληνικές γεύσεις και συνήθειες. Πώς να το κάνουμε, οι καταβολές υπερισχύουν της ξενόφερτης γεύσης.

Υλικά

Για τον κιμά
1/2 κ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι αρακά
1 καρότο ψιλοκομμένο
10-15 κυβάκια κολοκύθας κίτρινης
λίγο καλαμπόκι
1/2 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
αλάτι - πιπέρι
μια πρέζα κόκκινο πιπέρι
μια πρέζα μπαχάρι τριμμένο
μια πρέζα κανέλλα

Για τον πουρέ
4-5 μεγαλούτσικες πατάτες
1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο (ρεγκάτο)
1/2 λίτρο γάλα
50 γρ. βιτάμ
αλάτι - πιπέρι -
μία πρέζα μοσχοκάρυδο

Για το στρώσιμο του πυρέξ
1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
λίγο λάδι για το άλειμμα

Εκτέλεση
Σε μια πλακερή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και καβουρντίζουμε το κρεμμύδι με τον κιμά και προσθέτουμε τον αρακά, το καλαμπόκι, το καρότο, την κολοκύθα και την πιπεριά.Σβήνουμε με κρασί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι, το μπαχάρι και την κανέλλα. Μόλις εξατμισθεί το κρασί προσθέτουμε τα ντοματάκια και λίγο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα.




Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τις βάζουμε σε βραστό αλατισμένο νερό και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. Ζεσταίνουμε καλά το γάλα σε κατσαρολάκι, προσθέτοντας το βιτάμ. Μόλις γίνουν οι πατάτες, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρουμε σε μπωλ. Με το πιρούνι ή το masher τις λιώνουμε. Αλατοπιπερώνουμε και ... μοσχοκαρυδώνουμε. Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να φθάσουμε στην επιθυμητή υφή. Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.




Λαδώνουμε το πυρέξ στον πάτο και στα πλαϊνά και στρώνουμε τη φρυγανιά, προσέχοντας να πάει και στα πλαϊνά.

Αδειάζουμε τον κιμά
και στρώνουμε από πάνω τον πουρέ.
Με ένα πιρούνι τραβάμε στο μήκος γραμμές και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο κόκκινο πιπέρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά, έως ότου ροδίσει η επιφάνεια.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

8 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Καλημέρα!!!
Χτες διάβαζα κάτι ανάλογο στα περιοδικά που έφερα!!
Πολλά φιλιά και να το φάμε την επόμενη φορά στο Λονδίνο ξέρεις εσύ!!

Κική Κωνσταντίνου είπε...

καλημερα φιλη μου!
ομορφη συνταγη!
φιλακια!

mm_skg είπε...

Πολυ νοστιμο πιατο Σοφια μου, θα οργανωθω να φτιαξω τωρα που μου το θυμισες!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Το φτιάχνω συχνά αυτό το φαγάκι, είναι από τα αγαπημένα μας!
Πεντανόστιμα το μαγείρεψες Σοφάκι!!
Φιλιά!

Θεανώ είπε...

Τώρα που το βλέπω και στην πράξη θα το δοκιμάσω σίγουρα. Φαίνεται υπέροχο. Φιλάκια πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Σοφούλα! Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά του πατέρα μου! Το φτιάχνουμε συχνά! Χωρίς πιπεριές και κολοκύθα όμως, οπότε μου κινεί την περιέργεια η συνταγή σου να τη δοκιμάσω την επόμενη φορά! Φιλάκια!

foodaki.gr

mia xara είπε...

Γεια σου Σοφία μου, καλή χρονιά! Πολύ μου αρέσει ο τρόπος που έφτιαξες την Πίτα του βοσκού!Θα τη δοκιμάσω!ΧΟΧΟ

Chrisi είπε...

Τι ωραίο φαγητό είναι αυτό, πολυ κοντά στα γουστα μου θα το δοκιμάσω,καλή χρονιά με νοστιμιές να έχουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...