WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: ΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΙΝΑΣ

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΙΝΑΣ


Κατίνα είναι η πεθερά μου. Καμία σχέση με το όνομα. Είναι πολύ κυρία. Φημίζεται για τα καλτσούνια που φτιάχνει. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Είναι γεννημένη στην ΄Αρνη της Άνδρου. Η ΄Αρνη είναι ένα ορεινό και κατάφυτο χωριό που έχει πάρα πολλές καρυδιές. Κύρια απασχόληση των κατοίκων η γεωργία. Οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν και μελίσσια.

Μέλι και καρύδια ήταν βασικά υλικά σε κάθε σπίτι।
Σε όλες τις γιορτές ήταν το επίσημο γλυκό τους. Πολύ μεγάλος ο ανταγωνισμός στο χωριό, για το ποια θα κάνει τα καλύτερα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όλες να φτιάχνουν καταπληκτικά καλτσούνια.

Υλικά
• 2 ποτήρια μέλι
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη
• ¼ ποτηριού νερό
• 4 ποτήρια καρύδι
• 2 ποτήρια φρυγανιά
• 1 κ. σ. ανθόνερο
• 1 κ. γ. γλυκού κανέλλα
• Στη μύτη του κουταλιού γαρύφαλλο τριμμένο (πολύ λίγο)
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
• 1 πακέτο ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το μέλι τη ζάχαρη και το νερό. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει μέχρι να κάνει από πάνω μεγάλες φουσκάλες. Δεν πρέπει να το αφήσουμε περισσότερο από 10 λεπτά συνολικά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα καρύδια χονδροκομμένα με το μαχαίρι, τη φρυγανιά, το ανθόνερο, την κανέλλα και το γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα. Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες πάχους περίπου 10 εκ. Βάζουμε μία κουταλιά από το μίγμα και το διπλώνουμε. Βρέχουμε τις άκρες των δακτύλων μας με νερό και κολλάμε τις άκρες του φύλλου. Κόβουμε με ένα ποτήρι για να έχει σχήμα μισοφέγγαρου. Τα ζαχαρώνουμε με την ζάχαρη άχνη.

Η φωτογραφία από το www.freedigitalphotos.net

11 σχόλια:

katerina είπε...

ειμαι λατρης των καλτσουνιων τησ γιαγιας .....αλλα ποτε δεν ξεχναμε το συνοδευτικο τσιπουρακι του παππου!!!η γευση του ενος συμπληρωνει την γευση του αλλου!

Φραντζέσκα είπε...

Επειδή τα εχω δοκιμάσει, επιβεβαιώνω ότι ειναι πεντανόστιμα!!Αν μας εδεινε και τη συνταγη του ψωμιού που φτιάχνει ,θα της ήμουν υποχρεωμένη...

Σοφία Ζ. είπε...

Κατερίνα μου πίνεις και τσιπουράκι;
Φραντζέσκα για ψωμί δεν μας έχει μιλήσει η Θεανώ. Μήπως πρέπει να περάσει την συνταγή εδώ ΄καλύτερα να το φτιάξει και να μας το στείλει;

katerina είπε...

πιστευω οτι το ψωμι της γιαγιας θα εχει μεγαλη επιτυχια!!!!!!!

Φραντζέσκα είπε...

Πιστεύω ότι το ψωμί της γιαγιάς θα έχει μεγάλη επιτυχία και θα ζητήσω και πνευματικά δικαιώματα, ....λόγω συγγένειας

Connina είπε...

οπωσδηποτε!! θελω κομματι

Maria B. είπε...

γεια σας κορίτσια, τα σκαλτσουνια είναι τα αγαπημένα μου. Η συνταγή φαίνεται εξαιρετική αλλά έχω μια απορία, οταν γεμίσετε τα σκαλτσουνια δεν τα ψήνετε ?

καλό απόγευμα και καλή βδομάδα

Θεανώ είπε...

Καλημέρα Μαρία. Χάρηκα πολύ που σου αρέσουν τα καλτσούνια. Ελπίζω να μη σε απογοητεύσουμε με την συνταγή. Εμείς οι Ανδριώτες τα καλτσούνια δεν τα ψήνουμε. Το φύλλο κρούστας το βάζουμε για να κρατάει την υγρασία από το σιρόπι. Όλο το μυστικό είναι στο δέσιμο του σιροπιού. Μόλις αρχίσουν να μεγαλώνουν οι φουσκάλες το σβήνουμε. Θα χαρώ να μάθω το αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία!

Ανώνυμος είπε...

to katerinio vlepo to tsouzi ligo. Kai h pethera mou kanei fovera kaltsounia alla to kalitero ths einai ta amigdalota

Ανώνυμος είπε...

na kaneis mia leptomeri perigrafi tou mpiskoteniou spitiou pou kaneis afto exei endiaferon akrivos omos tha mas peismicat

eirhnh michael είπε...

apla theika den yparxoun!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...