WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Μπαρμπούνια σε αμπελόφυλλα στο φούρνο

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Μπαρμπούνια σε αμπελόφυλλα στο φούρνο

Ωραιότατο ψάρι το μπαρμπούνι για τηγανητό.  Όταν είναι λίγο μεγαλούτσικο όμως γίνεται πολύ ωραίο στο φούρνο τυλιγμένο σε αμπελόφυλλο, που του δίνει μια διαφορετική γεύση.

Υλικά
Μπαρμπούνια (για όσα άτομα θέλουμε επί 1-2)
αμπελόφυλλα μεγάλα (όσα και τα ψάρια)
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
λεμόνι
ελαιόλαδο
σπάγκος

Εκτέλεση
Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα (χρησιμοποίησα εμπορίου γιατί δεν με νοιάζει να είναι τρυφερά και ομολογώ ότι δεν είμαι διατεθειμένη να σπαταλήσω τα ωραία μου φύλλα για περιτύλιγμα, τα κρατάω ως κόρην οφθαλμού για ντολμαδάκια) σε νερό που βράζει για 1-2 λεπτά και τα σουρώνουμε.
Αναμιγνύουμε σε μπωλάκι το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και το λιωμένο σκόρδο.
Αφού καθαρίσουμε τα ψάρια (βράγχια, εντόσθια, λέπια) πάντα μέσα σε νερό για να μη γεμίσει η κουζίνα αλλά και η κεφαλή λέπια - και τα πλύνουμε, τα πασπαλίζουμε με το μίγμα του αλατοπίπερου με τη ρίγανη και το σκόρδο (και στην κοιλιά), βάζουμε λεμόνι και λάδι  και τα μαρινάρουμε για περίπου μισή ώρα.
Στη συνέχεια βάζουμε ένα ένα τα ψάρια σε κάθε αμπελόφυλλο με τα υγρά της μαρινάρας (λάδι-λεμόνι-ρίγανη), τα τυλίγουμε και τα δένουμε με τον σπάγκο . Αν τα φύλλα είναι μικρά βάζουμε και δεύτερο σε κάθε μπαρμπούνι ώστε να καλυφθεί πλήρως και μετά τυλίγουμε.
Καλύπτουμε κάθε ψάρι σε αλουμινόχαρτο, τα τοποθετούμε σε μακρόστενο πυρέξ (όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο αλλά γιατί σε αυτό το πυρέξ μου αρέσει να το φτιάχνω αυτό το φαγητό και όχι μόνο) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα.
Αφαιρούμε τα αλουμινόχαρτα και τους σπάγκους και σερβίρουμε με το αμπελόφυλλο, ή αφαιρούμε και το αμπελόφυλλο και περιχύνουμε με τα υγρά τους.

10 σχόλια:

Αγγελικη Ν είπε...

Μμμμ! Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη συνταγή! Χρειάζεται να τυλιχτούν ένα ένα και σε αλουμινόχαρτο Σοφία μου?
Άντε να σκεφτώ με τι ψάρι θα αντικαταστήσω τα μπαρμπούνια...

ΕΛΕΝΑ είπε...

Εχω φάει ψαράκι μαγειρεμένο σε αμπελόφυλλα, είναι πραγματικά πεντανόστιμο!!
Αυτό με το αλουμινόχαρτο δεν το ήξερα, νόμιζα μόνο σε αμπελόφυλλα τυλίγονταν!!
Σοφάκι μου θα έρθω να μου κάνεις το τραπέζι, γιατί δεν με βλέπω να έχω υπομονή για τόσο τύλιγμα ;-)
Φιλάκια, καλό βράδυ!

Σοφία Ζ. είπε...

Αγγελική μου καλημέρα. Όχι δεν είναι απαραίτητο το αλουμινόχαρτο.Το βάζω γιατί θέλω να γίνει ζουμερό και να αφήσει το άρωμά του το αμπελόφυλλο χωρίς να καεί. Τώρα για το είδος του ψαριού νομίζω ότι οποιοδήποτε ψάρι σχάρας και φούρνου μπορεί να ψηθεί με αυτόν τον τρόπο. Επειδή είμαι άσχετη με το τι ψάρια μπορείς να βρεις στην Ν. Αφρική, δεν σου κάνω συγκεκριμένες προτάσεις.

Σοφία Ζ. είπε...

Έλενά μου καλημέρα. Για το αλουμινόχαρτο εξήγησα στην Αγγελική. Καλοδεχούμενη Έλενά μου όποτε θέλεις να σου κάνω το τραπέζι!! Φιλάκια πολλά!

Αγγελικη Ν είπε...

Σε ευχαριστώ Σοφία μου!

Πώς να με βοηθήσεις με τα ψάρια των ωκεανών που πωλούνται εδω... Ακόμα δεν βγάζω άκρη εγώ...

Σοφία Ζ. είπε...

Αγγελική μου η εικόνα που έχω για τη Ν. Αφρική είναι μόνο μέσω ντοκιμαντέρ (φυσιολατρικά αλλά και πολιτικά), Discovery, AnimalPlanet,Travel, National Geographic και των πρόσφατων ποδοσφαιρικών αγώνων. Τα ψάρια που φαντάζομαι πρέπει είναι μεγέθους λευκού καρχαρία!! (Η Υπερβολή στο μεγαλείο της)

Ροδανθη είπε...

Apo oso ksero ta psaria tis Afrikis einai ligo anosta kamia sxesi me ta dika mas eidika ta gourounopsara kati megala asxima psaria sinagrida kai pali sinagrida sas to leo ek peiras.Sofia afti ti sintagi tha thn kano to kalokairi me freska psaria pou tha exo piasei ego kai efxaristos na sou kano to trapezi.

Σοφία Ζ. είπε...

Ροδάνθη μου εάν ψαρεύεις, να πάμε και μαζί για ψάρεμα. Ό,τι το καλύτερο!!!

Ροδανθη είπε...

Kalo mina se olous me igia kai oti epithimite. Sofia ela opote thelis na pame gia psarema me to skafos fresko psari sto piato.

Σοφία Ζ. είπε...

Ροδάνθη μου το σημειώνω αυτό. Μόνο θα προσέξουμε η θάλασσα να φέρνει προς λίμνη όταν θα βγούμε για ψάρεμα. Απόλυτη νηνεμία. Καλό μήνα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...