WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Νοεμβρίου 2011

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΡΥΖΙ BASMATI





ΥΛΙΚΑ
Μια και έχουμε μπεί σε περίοδο νηστείας είπα να βάλω ένα φαγάκι ανάλογο των περιστάσεων. Δεν είναι άλλο από τις γαρίδες ,τις οποίες φτιάχνω συχνά όταν ταξιδεύει ο άντρας μου(εκείνος δεν είναι και τόσο λάτρης του είδους). Το φόντο της φωτογραφίας ίσως να σας παραπέμπει σε καλοκαιρινές διακοπές,θάλασσα,μπάνια, ήλιος (τι σας λέω χειμωνιάτικα!!!!)αλλά αυτή τη θέα έχω απο την βεράντα μου. Ας πάμε να φτιάξουμε το φαγητό μας.
1/2 κιλό γαρίδες
1 κουτί μανιτάρια
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτηράκι κρασί
1 κουταλάκι κάρυ
1/2 πακέτο καβουροπόδαρα(υποκατάστατο)
αλατοπίπερο
2 φλ.τσαγιού ρύζι basmati

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις γαρίδες, αν είναι με κέλυφος το βγάζουμε (εγώ το άφησα έτσι γίνονται πιο νόστιμες). Σ΄ενα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι να κάψει και σοτάρουμε τις γαρίδες με τα μανιτάρια, μόλις μαραθούν λίγο ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, που έχουμε ψιλοκόψει. Στη συνέχεια τα σβήνουμε με το κρασί (εγώ έβαλα κόκκινο δίνει πιο έντονη γεύση), τέλος βάζουμε το κάρυ και αλατοπίπερο. Τ΄αφήνουμε να βράσει προσθέτοντας λίγο νερό. Σ΄μια κατσαρολίτσα βράζουμε το ρύζι προσέχωντας να μη λασπώσει. Μόλις είναι έτοιμες οι γαρίδες τις κατεβάζουμε απο την φωτιά και βάζουμε τα καβουροπόδαρα όπου έχουμε κόψει σε κυβάκια. Υπάρχουν δυο τρόποι σερβιρίσματος είτε βάζουμε το ρύζι στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί, είτε σερβίρουμε το ρύζι στο πιάτο και βάζουμε τις γαρίδες απο πάνω (όπως και να είναι την ίδια νοστιμιά έχουν).







ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ

Χρόνια Πολλά στις Κατερίνες στους Στέλιους και στις Στέλες. Μια και γιορτάζε η κόρη μου η Κατερίνα, είπα να σας κεράσω ένα γλυκάκι του κουταλιού. Απλό και κατάλληλο για όσους νηστεύουν αυτές τις ημέρες. Παλαιότερα δεν έλειπε από κανένα σπίτι ειδικά στην επαρχία. Μια γυάλα κυδώνι θα βρίσκονταν πάντοντε στο μπουφέ. Επειδή έπρεπε να υπάρχει ένα μέτρο στην κατανάλωσή του έλεγαν πάντοτε στα παιδιά: "Προσέχετε μην αδειάσετε την γυάλα αμέσως και έρθει κανένας άνθρωπος και δεν έχουμε να τον φιλέψουμε τίποτα"! Στις πόλεις που υπάρχει πληθώρα έτοιμων γλυκών έχουμε απαξιώσει λίγο τα γλυκά του κουταλιού. Γλυκειά ανάμνηση η μυρωδιά της αρμπαρόριζας κατά την διάρκεια της παρασκευής του.


Υλικά
1 κιλό κυδώνι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 κιλό ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 κουτάλι χυμό λεμονιού
1 κλαδάκι αρμπαρόριζα
1/2 κούπα καρύδια ή αμύγδαλα ασπρισμένα

Εκτέλεση
Πλένουμε τα κυδώνια και τα καθαρίζουμε. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και μετά σε λεπτές λωριδούλες. Τα ρίχνουμε σε λεκάνη με νερό. Επειτα τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το ανάλογο νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Ρίχνουμε την ζάχαρη, την αρμπαρόριζα και το δένουμε όσο εμείς θέλουμε δοκιμάζοντάς το σε ένα πιατάκι. Μόλις δέσει προσθέτουμε τα καρύδια ή τα αμύγδαλα, ότι εσείς προτιμάτε. Το σερβίρουμε στα βάζα αφού έχει κρυώσει.

Καλή Επιτυχία!




Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Γιουβαρλάκια σούπα αυγολέμονο!


Χειμώνιασε για τα καλά και οι σούπες έχουν την τιμητική τους! Τα γιουβαρλάκια δεν μπορούν ακριβώς να θεωρηθούν σούπα αλλά είναι ένα εύγευστο παραδοσιακά σπιτικό φαγητό που ζεσταίνει το κοκκαλάκι μας στα κρύα του χειμώνα, ιδίως όταν σερβίρεται αχνιστό αχνιστό με πηκτό αυγολέμονο και συνοδεύεται με ζεστό  ψωμί!!! (Η φωτογραφία δεν προδιαθέτει γιατί βλέπετε είναι από τα φαγητά που ετοιμάζονται Κυριακή, μπαίνουν απευθείας στο ταπεράκι και κατόπιν στην κατάψυξη για αποστολή στον σπουδάζοντα στην επαρχία υιό)

Υλικά

1/2 κιλό κιμά
1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο (ή στο μούλτι)
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι γλασέ
2 κουταλιές σούπας χυμό ντομάτας (πασάτα)
μαϊντανό
άνηθο
δυόσμο
αλάτι - πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
λίγο αλεύρι για το πασπάλισμα των .... γιουβαρλακίων

2 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους

5 ποτήρια νερό
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κύβο λαχανικών

Για το αυγολέμονο
Το χυμό από δύο λεμόνια
1 αυγό

Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ βάζουμε τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, το λιωμένο σκόρδο, τη ντομάτα, το ρύζι, μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο, μοσχοκάρυδο και λίγο νερό. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε. Αφήνουμε το κιμά λίγο να ξεκουραστεί.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό και ρίχνουμε το λάδι και τον κύβο λαχανικών.
Πλάθουμε μικρά μπαλάκια από τον ζυμωμένο κιμά, τα περνούμε στο αλεύρι (τα τινάζουμε λίγο για να φύγει η περίσσεια του αλευριού) και τα ρίχνουμε στο νερό που κοχλάζει.


Ρίχνουμε και τις πατάτες. Κλείνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 3 και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 40 λεπτά περίπου, ελέγχοντας να μην τελειώσει το νερό του (προσθέτουμε αν χρειαστεί).

Μόλις ψηθεί, χτυπάμε το αυγό σε ένα μπωλ ρίχνοντας λίγο λίγο το χυμό του λεμονιού και στη συνέχεια με την κουτάλα της σούπας προσθέτουμε ζουμί από το φαγητό προκειμένου να φέρουμε το αυγολέμονο σιγά σιγά στην ίδια θερμοκρασία με το φαγητό (και φυσικά να μην ψηθεί το αυγό - έχει ......πλάκα βέβαια όταν συμβαίνει αυτό- μικρά κομμάτια ασπράδι ποσέ!!!!!, άσχετα αν καταστρέφεται το φαγητό). Επειδή είχαμε περάσει τα γιουβαρλάκια στο αλεύρι, το ζουμί τους χυλώνει και το αυγολέμονο δεν χρειάζεται τρελή προετοιμασία, γίνεται πηχτό ούτως ή άλλως.  Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με το φαγητό και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα προκειμένου να αναμειχθεί το αυγολέμονο με το υπόλοιπο φαγητό.

Ετοιμο για σερβίρισμα (ή αποθήκευση σε τάπερ και κατάψυξη μόλις κρυώσει)! Καλή σας όρεξη!

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΣΕΡΟΠΙΤΑ


Μετά τα λουλούδια και τους καφέδες ήρθε η ώρα να κάνουμε και κανένα φαγάκι(μη τα φορτώσουμε όλα στον κόκορα),πιο συγκεκριμένα μία απλή και εύκολη πιτούλα και μάλιστα κασερόπιτα.Τη συνταγή αυτή μου την έδωσε η λατρεμένη μου αδερφούλα.Είναι λίγο διαφορετική απο τις άλλες πίτες που ξέρουμε αλλά αξίζει τον κόπο να την φτιάξουμε,είναι πεντανόστιμη.Εκτός απο το κασέρι που είναι το βασικό τυρί, μπορούμε να βάλουμε ό,τι άλλο τυρί υπάρχει στο ψυγείο μας(μη τα πετάμε κιόλας).


ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο φύλλο κρούστας
1/2 κιλό κασέρι
1/4 κεφαλοτύρι γλυκό
3 αυγά
1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη
1 κουτί μανιτάρια ή μισό κιλό φρέσκα ψιλοκομμένα
1 1/2 φλ.τσ καλαμπόκι
λίγο λάδι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σ΄ένα ταψί βάζουμε τα μισά φύλλα και τα λαδώνουμε ένα-ένα. Κόβουμε όλα τα υλικά σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε απο πάνω,στη συνέχεια στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα με την ίδια διαδικασία.Τέλος χτυπάμε τ΄αυγά μαζί με το γάλα και περιχύνουμε την κασερόπιτα,την αφήνουμε μισή ώρα να 'τραβήξει' το γάλα.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

Καλή Επιτυχία

Ένα βραβείο από την HelenGr


Η HelenGr  από Τα Ταξίδια μου μας τίμησε και μας χάρισε αυτό το πολύ γλυκό βραβείο. Την ευχαριστούμε πολύ από καρδιάς.
Με τη σειρά μας και εμείς θα πρέπει να απονείμουμε το βραβείο και σε άλλα μπλογκοσπιτάκια. Ξέρετε κάτι όμως; είναι πολύ δύσκολο να επιλέξουμε, γιατί όλοι μας οι γείτονες είναι καταπληκτικοί και εξαιρετικά lovely όπως το θέμα του βραβείου! Οι περισσότεροι δε ήδη το έχουν αναρτήσει! Γι' αυτό και το χαρίζουμε σε όλους και όλες με πολλή αγάπη!

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΦΕ ΜΕ ΤΙΣ ΦΙΛΕΣ ΜΟΥ


Ο χειμώνας φόρεσε τα καλά του(και μάλιστα τα πολύ καλά του).Το κρύο μας προδιαθέτει να βρεθούμε με καλή παρέα, να πιούμε καφεδάκι δίπλα σε κάποιο τζάκι,αν υπάρχει, και εννοείτε με το απαραίτητο κουσκουσάκι.Το καφέ μας όμως δε μπορούμε να το πιούμε ''ξεροσφύρι'' συνήθως κάποιο βούτημα θα έχουμε ή ακόμα καλύτερα κάποιο γλύκισμα.Σήμερα λοιπόν που ήρθαν οι φίλες μου σπίτι, η Ελένη και η Ειρήνη,ήπιαμε το καφεδάκι μας συνοδευόμενο απο λουκουμάδες.Ενα γλύκισμα που σίγουρα ποτέ δε λέμε οχι, καλή σας όρεξη.


ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλό αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 φλ.καφέ ούζο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 ποτήρι νερό (ίσως περισσότερο)


ΣΙΡΟΠΙ
1 βαζάκι μικρό μέλι
λίγη κανέλλα(ξύλο)
λίγο τριμμένο καρύδι(προαιρετικά)
1 ποτήρι νερό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σ΄ένα μεγάλο μπώλ και φτιάχνουμε ένα λείο χυλό,να μην είναι ούτε πολύ πυχτό αλλά ούτε και πολύ νερουλό. Τ΄αφήνουμε λίγο στην άκρη σκεπασμένο να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.Μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες είναι έτοιμο για τηγάνισμα.Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε λάδι ως τη μέση και περιμένουμε να κάψει καλά,στη συνέχεια μ΄ένα κουτάλι,το οποίο έχουμε βουτήξει σε λίγο λάδι(για να ξεκολάει ο χυλός)πέρνουμε λίγο-λίγο και βάζουμε στο λάδι προσπαθόντας να κάνουμε μπαλάκια και τηγανίζουμε.Μόλις πάρουν αρκετό ξανθό χρώμα είναι έτοιμα.Σ΄ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε λίγο προσέχωντας να μη φουσκώσει(περίπου ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά).Σερβίρουμε περιχύνοντας με το σιρόπι,βάζουμε και λίγη κανέλλα σκόνη ή καρύδι.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ο ΚΗΠΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Θέλοντας να βάλω λίγο χρώμα,ετσι για να σπάσω τη μαυρίλα των ημερών και να ξεφύγουμε λίγο απο την μαγειρική διάλεξα τα λουλούδια του κήπου μου.Έχω αναφέρει (σε σχόλιά μου)οτι τα λουλούδια είναι μια απο τις αδυναμίες μου όσο τα φροντίζω τόσο με ανταμοίβουν και ιδού το αποτέλεσμα.









Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Σαρδέλες λαδορίγανη στο σαγανάκι


 Ο πεθερός μου κάθε φορά που έφερνε σαρδέλες, ξεχώριζε λίγες και σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σαγανάκια τα λέμε εμείς, τις έβραζε με λίγο νερό, λίγο λάδι, λίγο χυμό λεμονιού και ρίγανη. Για να πέφτει η χοληστερίνη μας έλεγε.  Έλα όμως που με ξετρέλανε η γεύση και μου αρέσει να βουτώ και το ψωμάκι μου στο ζουμάκι τους, οπότε κάθε φορά που έχουμε σαρδέλες ξεκλέβω λίγες και τις φτιάχνω με αυτόν τον τρόπο. Ούτε υλικά να σας δώσω χρειάζεται, ούτε οδηγίες εκτέλεσης. Ήδη τις είπα.





Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Σπιτικά Παξιμάδια Ολικής Αλέσεως





Τα παξιμάδια αυτά τα έφτιαχνε η γιαγιά μου στο χωριό με άσπρο αλεύρι σε φούρνο με ξύλα. Θυμάμαι την χαρά μου όταν βρισκόμουν εκεί, σαν παιδί και ζύμωνε ψωμί γιατί τότε θα έφτιαχνε αυτά τα ωραία μυρωδάτα παξιμάδια και το κουλιάτσι. Έτσι το ονομάζανε μετά το πρώτο ψήσιμο που ήταν ακόμη μαλακό πριν το ξαναφουρνίσει σε φέτες. Συνήθως αυτά μας τα έπλαθε σε μορφή κουλουριού και τα τρώγαμε ζεστά μόλις έβγαιναν από τον φούρνο. Τα παξιμάδια τα διατηρούσαν σε πάνινα σακουλάκια για αρκετές ημέρες.



Υλικά

3 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως

1 κούπα αλεύρι άσπρο

2 κούπες νερό

½ κούπας λάδι

1 φακελάκι μαγιά

5 κουταλάκια ζάχαρη (ή 10 αν τα προτιμάτε γλυκά)

2 κουταλάκια γλυκάνισο

1 κουταλάκι κανέλλα

Μια πρέζα αλάτι



ΕκτέλεσηΑνακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ με τον γάντζο ή στο χέρι. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει. Πλάθουμε τρία φρατζολάκια, τα χαράζουμε σε φέτες από πάνω και περιμένουμε να διπλασιαστούνε σε όγκο.


Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Κόβουμε τις φέτες και τις απλώνουμε στο ταψί. Τα ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για μισή ώρα.

Ότι καλύτερο για το πρωινό μας.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Χοιρινό ψητό στη γάστρα ή χοιρινό pot roast



Πριν  από κάποια χρόνια είχα δώσει σε ένα άλλο blog μια συνταγή για μοσχάρι ψητό στη γάστρα, άλλως όπως είναι γνωστό ως pot roast.  Αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φαγητά της οικογένειας για κυριακάτικο τραπέζι, και χρησιμοποιώ άλλοτε μοσχάρι, άλλοτε χοιρινό. Άλλοτε το συνοδεύω με πατατούλες και baby carrots, άλλοτε με ανάμεικτα λαχανικά και άλλοτε χωρίς συνοδεία με μόνη τη σάλτσα του. Επειδή όλη η νοστιμιά του έγκειται στο πολύ αργό ψήσιμο (4 ώρες)χ ωρίς κανέναν έλεγχο στο ενδιάμεσο με μια πολύ μικρή προετοιμασία στην αρχή, όπως είχα πει και τότε και θερμά υποστηρίζω, το βάζουμε στο φούρνο ένα ηλιόλουστο κυριακάτικο πρωινό σαν σήμερα, πάμε μια μεγάλη βόλτα και στην επιστροφή μας, στρώνουμε τραπέζι και τρώμε!!!

Υλικά
2 κιλά χοιρινό σπάλα με κόκαλο (άκοπο, μόνο σπασμένο)
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 ποτήρι του κρασιού άσπρο κρασί
Αλάτι, πιπέρι και Italian seasoning
1/2 κιλού ανάμεικτα λαχανικά κατεψυγμένα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το λάδι σε τηγάνι και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο.



 Μεταφέρουμε σε γάστρα (πήλινη ή μαντεμένια), εγώ προτιμώ την πήλινη,  και απλά τοποθετούμε το κρέας πάνω στο κρεμμύδι. θέλουμε περνάμε μια φορά και το κρέας στο τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα.  Εγώ το αποφεύγω. Πασπαλίζουμε το κρέας (και από τις δύο πλευρές) με αλάτι, πιπέρι και Italian seasoning και περιχύνουμε με το κρασί.

Στο σημείο αυτό αν θέλουμε προσθέτουμε τα ανάμεικτα λαχανικά γύρω από το κρέας. Κλείνουμε την γάστρα ερμητικά. Επειδή το καπάκι της δικής μου δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι κλείνει καλά, καλύπτω την ανοιχτή γάστρα με αλουμινόχαρτο και μετά τοποθετώ το καπάκι. Μπορεί να κλείσει και με ζυμάρι (αλλά δεν έχω καμιά διάθεση να ζυμώνω και μετά το ψήσιμο να σπάω και το ζυμάρι προσέχοντας μην πέσει μέσα στο φαγητό). Τοποθετούμε τη γάστρα σε σχετικά χαμηλή θέση σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο (150-180º C ανάλογα με το φούρνο) και αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 3,5-4 ώρες.

Αυτήν την φορά να σας πω την αλήθεια μου, έκλεισα τη γάστρα και ξέχασα να βάλω μέσα τα λαχανικά. Στο τέλος του μαγειρέματος, έβρασα σε δυο ποτήρια νερό με διαλυμένους δύο κύβους λαχανικών, τα λαχανικά μου, τα σούρωσα και όταν άνοιξα τη γάστρα τα έριξα στη σάλτσα του κρέατος για να πάρουν τα αρώματά της.

Με το ζωμό που κράτησα από το σούρωμα των λαχανικών έφτιαξα ένα πολύ νόστιμο σπυρωτό πυλάφι, με την αναλογία 1 ποτήρι ρύζι parboiled - 2 νερό. Βραζουμε το ζωμό, ρίχνουμε το ρύζι, πιπέρι (όχι αλάτι λόγω ζωμού) ανακατεύουμε, κλείνουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι το ρύζι να κάνει τρύπες στην επιφάνεια. (φωτογραφία μόνο από την αρχή της διαδικασίας, οι πειναλέοι της οικογένειας δεν μου επέτρεψαν να φωτογραφίσω τις ... τρύπες).

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Κολοκυθάκια γεμιστά ... λεμονάτα


'Ενα από τα πολύ αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήταν τα γεμιστά κολοκυθάκια με κιμά και αυγολέμονο. Γίνεται ακόμη ελαφρύτερο και υγιεινότερο αφαιρώντας το ... αυγό και κρατώντας το λεμόνι. Φέτος δε με τα στρογγυλά κολοκυθάκια (ελπίζω να μην κατηγορηθούν ως μεταλλαγμένα), που τόσο ωραία κάθονται στο γέμισμα, τα βάλαμε στην εβδομαδιαία διάταξη. Αφού ακόμη κρατούν τα κολοκυθάκια στην αγορά, δεν χάνω ευκαιρία να τα φτιάχνω και να τα ξαναφτιάχνω. Η εκδοχή που παρουσιάζω εξακολουθεί να είναι ανάλατη και με περιορισμένες ποσότητες λιπαρών.

ΥΛΙΚΑ

10 στρογγυλά κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους (όχι θηρία)
μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 φλυτζανάκια καφέ ρύζι γλασσέ
1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
μισό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
μισό ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
λίγος δυόσμος
πιπέρι
μισό κ.γ. μοσχοκάρυδου
1 φλυτζάνι τσαγιού νερό
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
3 φλυτζάνια τσαγιού νερό
χυμός από τρία λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπωλ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι,  το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, πιπερώνουμε και ρίχνουμε και το μοσχοκάρυδο και το νερό και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουρασθεί (και το ρύζι να απορροφήσει λίγο το νερό).

Αδειάζουμε από την ψύχα τα κολοκύθια (την οποία και φυλάμε), αφού καθαρίσουμε τη φλούδα τους με το μαχαίρι και τα πλύνουμε.
 


Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με τη γέμιση που ετοιμάσαμε. Αν περισσέψει γέμιση, δεν πάει χαμένη, τη φτιάχνουμε σε γιουβαρλάκια και τα βάζουμε και αυτά στη κατσαρόλα.
Περιχυνούμε με το λάδι και το νερό.

 

Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά (αρχικά στο 9 max  και κατόπιν στο 5 στη δική μου κουζίνα) για περίπου 45 λεπτά.

Προς το τέλος του μαγειρέματος (να απομένουν 10-15 λεπτά) ρίχνουμε και το λεμόνι.
Αντί για το λεμόνι, περιμένουμε να ψηθεί το φαγητό μας, φτιάχνουμε ένα ωραίο αυγολέμονο και περιχύνουμε με αυτό. Μούρλια γίνεται!!!!

Με την ψύχα των κολοκυθιών που φυλάξαμε φτιάχνουμε μια ωραία κολοκυθόπιτα
.


Καλή όρεξη!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...