Φθινοπώριασε για τα καλά και έπιασαν τα πρωτοβρόχια. Ο καιρός μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια και τα αναγνωστικά των πρώτων τάξεων του δημοτικού που πάντα ξεκινούσαν με ένα ... αφιέρωμα στα πρωτοβρόχια. Η μυρωδιά του βρεγμένου χώματος ακόμη και μέσα στην Αθήνα με ενθουσιάζει και με ηρεμεί. Η δροσιά δίνει ανάσα μετά την παρατεταμένη ζέστη του φετινού καλοκαιριού. Θα προτιμούσα βέβαια να είμαι στην επαρχία και να νιώθω την αλλαγή του καιρού πραγματικά στο ... πετσί μου. Την βροχή να ρυτιδιάζει τη θάλασσα, τον μολυβένιο ουρανό και κυρίως την απόλυτη ηρεμία. Εχετε προσέξει ότι στην βροχή δεν ακούγονται άλλοι ήχοι; Ούτε πουλί δεν κελαηδά! Επικρατεί η απόλυτη ηρεμία πίσω από τον ήχο της βροχής.
Παρασύρθηκα όμως και σε λίγο θα ξεχάσω και τι θέλω να αναρτήσω! Σε αυτόν λοιπόν το βροχερό καιρό, η πρότασή μου είναι αρνάκι φρικασέ με ... αντίδια στην κανονική του εκδοχή, χόρτα βρήκα όμως, άγρια γλυκά και γιατί όχι τα συνδύασα.
Υλικά
1,5 κ. αρνάκι (χεράκι), Ζητείστε από τον κρεοπώλη να το κόψει μερίδες
1 κιλό χόρτα άγρια γλυκά ή 1 κιλό αντίδια, καθαρισμένα και καλά πλυμένα
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι , ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι άσπρο κρασί
Αλάτι, πιπέρι
μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
Τον χυμό δύο λεμονιών
2 αυγά.
Παρασκευή
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε (παλιά το λέγαμε τσιγαρίζουμε) τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε και τα κομμάτια του κρέατος και σωτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και βάζουμε στην κατσαρόλα τα χόρτα, τον ψιλοκομμένο άνηθο και 2 φλιτζάνια νερό. Καπακώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε για μια ώρα περίπου (μέχρι να μαλακώσει το κρέας και οι μίσχοι των χόρτων να κόβονται εύκολα με το πηρούνι). Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό στη διάρκεια του ψησίματος (χρειάζεται το ζουμί για το αυγολέμονο).
Φτιάχνουμε το αυγολέμονο χτυπώντας τα δύο αυγά με το χυμό του λεμονιού και στη συνέχεια με την κουτάλα προσθέτουμε σιγά σιγά ζωμό από το φαγητό προκειμένου να φέρουμε το αυγολέμονο στη θερμοκρασία του φαγητού για να μην κόψουν τα αυγά Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με το φαγητό και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα προκειμένου να αναμειχθεί το αυγολέμονο με το υπόλοιπο φαγητό.
Το φαγητό είναι έτοιμο για σερβίρισμα!
Καλή μας όρεξη!!!!
Παρασύρθηκα όμως και σε λίγο θα ξεχάσω και τι θέλω να αναρτήσω! Σε αυτόν λοιπόν το βροχερό καιρό, η πρότασή μου είναι αρνάκι φρικασέ με ... αντίδια στην κανονική του εκδοχή, χόρτα βρήκα όμως, άγρια γλυκά και γιατί όχι τα συνδύασα.
Υλικά
1,5 κ. αρνάκι (χεράκι), Ζητείστε από τον κρεοπώλη να το κόψει μερίδες
1 κιλό χόρτα άγρια γλυκά ή 1 κιλό αντίδια, καθαρισμένα και καλά πλυμένα
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι , ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι άσπρο κρασί
Αλάτι, πιπέρι
μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
Τον χυμό δύο λεμονιών
2 αυγά.
Παρασκευή
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε (παλιά το λέγαμε τσιγαρίζουμε) τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε και τα κομμάτια του κρέατος και σωτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και βάζουμε στην κατσαρόλα τα χόρτα, τον ψιλοκομμένο άνηθο και 2 φλιτζάνια νερό. Καπακώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε για μια ώρα περίπου (μέχρι να μαλακώσει το κρέας και οι μίσχοι των χόρτων να κόβονται εύκολα με το πηρούνι). Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό στη διάρκεια του ψησίματος (χρειάζεται το ζουμί για το αυγολέμονο).
Φτιάχνουμε το αυγολέμονο χτυπώντας τα δύο αυγά με το χυμό του λεμονιού και στη συνέχεια με την κουτάλα προσθέτουμε σιγά σιγά ζωμό από το φαγητό προκειμένου να φέρουμε το αυγολέμονο στη θερμοκρασία του φαγητού για να μην κόψουν τα αυγά Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με το φαγητό και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα προκειμένου να αναμειχθεί το αυγολέμονο με το υπόλοιπο φαγητό.
Το φαγητό είναι έτοιμο για σερβίρισμα!
Καλή μας όρεξη!!!!
18 σχόλια:
Ωραίο φαγάκι!!!! ταιριάζει και με το καιρό!!!
Έρχομαι να μου κάνεις το τραπέζι μιας και δεν αρέσει ιδιαίτερα στους υπόλοιπους κι έχω πολύ καιρό να το φτιάξω.
Καλό Φθινόπωρο!!
Εμένα πάλι Σοφάκι αυτός ο καιρός μου φέρνει απίστευτη διάθεση για χουχούλιασμα, το πρωί κατάφερα να σηκωθώ στις 12 από το κρεββάτι.
Ο άντρας μου πάλι ξύπνησε από νωρίς, για να μυρίσει τα αρώματα της βροχής, είπε!
Το σημερινό σου φαγάκι το βρίσκω ότι πρέπει γι αυτόν τον καιρό, νόστιμο, χουχουλιάρικο, κυριακάτικο!
Φιλιά πολλά!
Υπέροχο φαγάκι, ζεσταίνεται η ψυχούλα!
Υπεροχο φαγακι εφτιαξες και ταιριαζε και με τον σημερινο καιρο.
Πολύ μου αρέσει αυτό το φαγητο,αν και εγώ δε βάζω αυγολεμονο ,γιατι δε μου πολυαρέσει το αυγο,δενω το ζουμί με λιγο αλεύρι και γίνεται σαν μια αραιή σάλτσα ασπρη,καλη μας εβδομάδα.
Καλημέρα Σοφία μου και χρόνια πολλά να είσαι γερή και δυνατή να χαίρεσαι την οικογένειά σου.Πολύ ωραίο το φαγάκι σου αλλά εγω λόγο το ότι έχω πάρει διαζύγιο με το αρνί και το κατσίκι το φτιάχνω με χοιρινό,είναι τ΄αγαπημένο φαγητό του άντρα μου το χειμώνα.Φιλιά πολλά να είσαι καλά!!!!
Καλημερα Σοφακι μου και χρονια σου πολλα γεματα με υγεια χαρα και ευτυχια να σε χαιροντε αυτοι που σε αγαπανε,και του χρονου πολυχρονη!!!
Το φαγητο σου υπεροχο,κι εγω το μαγειρευω με αγρια χορτα και ειναι ΣΟΥΠΕΡ!!!
Γεια στα χερακια σου!!!
Φιλακια πολλα και καλη σου εβδομαδα!!!
Σοφία μου, αυτό είναι το αγαπημένο φαγητό του συζύγου μου! Το φιτάχνω σπάνια και γι' αυτό παραπονιέται.
Καταπληκτικό και νόστιμο, ωραίος συνδυασμός κρέατος και λαχανικών!
Φιλάκια, καλή σου μέρα!
Ηρθα να ευχηθώ Χρόνια Πολλά και Καλά για την ονομαστική σου γιορτή, και να σχολιάσω βεβαίω-βεβαίως με τα καλύτερα λόγια το αγαπημένο αυτό φαγητό.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Νοστιμότατο,
χρόνια μας πολλά !
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά! Φανταστικό το φαγητό σου! Έχω να το κάνω από πέρσι και μου έδωσες μια καλή ιδέα. :))
Καλημέρα γλυκό μου Σοφάκι, θα κεραστώ μεγάλη μεριδούλα απο το αγαπημένο μου φαγάκι που μας έχεις σήμερα στο τραπέζι για την γιορτή σου !!!!! Σου εύχομαι χρόνια πολλά να είσαι πάντα καλά και να χαίρεσαι την οικογένειά σου !!!
σε φιλώ πολύ πολύ πολύ
Σοφία, χρόνια πολλά και ευτυχισμένα. Για το αρνάκι φρικασέ τι να πούμε; Φαγάκι μαμαδίστικο και αγαπημένο!! Με τα άγρια χόρτα γίνεται ιδιαίτερα νόστιμο.
Καλό βράδυ.
Καλησπέρα σε όλες, μόλις μπήκα στο σπίτι, προέκυψε δουλειά τη μέρα της γιορτής μου! ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας. Με συγκινείτε!
Όσο για το φαγητό, ό,τι περιέχει χόρτα ή "χορτάρι" όπως έλεγε μικρή η κόρη μου με ξετρελαίνει.
Peps πράγματι ταιριάζει με το ... χθεσινό καιρό!
Ξανθή μου σε περιμένω, .... αν και περιμένω ουζάκι με λακέρδα!
Έλενα μου, ωραίο και το χουχούλιασμα! Το προτιμώ με λίγο παραπάνω κρύο όμως!
Έρη μου συμφωνώ!
Neli και εγώ το αυγολέμονο συνήθως το αποφεύγω, (όχι όμως γιατί δεν μου αρέσει το αυγό) και τα πάντα τα κάνω ... λεμονάτα. Πολύ καλή η ιδέα με το αλεύρι!
Ροδάνθη μου και με χοιρινό και με μοσχάρι μούρλια γίνεται!
Γωγούλα μου γλυκειά μου σε ευχαριστώ. Τα χόρτα κάνουν την διαφορά.
Ελένη μου να ήσασταν κοντά θα σας έκανα το τραπέζι!
Πηνελόπη μου σ' ευχαριστώ, φιλιά!
Σοφία μου πέρασα και από το σπιτάκι σου για ... ανταλλαγή ευχών.
Irma,είδες; Σου έδωσα ιδέα!
Μαράκι μου σε ευχαριστώ πολύ! Και δικό μου αγαπημένο φαγάκι.
Ειρήνη Ε. πράγματι τα χόρτα κάνουν τη διαφορά!
Φιλιά πολλά σε όλες!
Καλημέρα Σοφία και Χρόνια σου Πολλά για χτες! Εύχομαι να είσαι καλά και να πέρασες υπέροχα!
Το φαγάκι σου κλασικό και πολύ αγαπημένο και αυτή η λευκή σαλτσούλα του φαίνεται τόσο μα τόσο λαχταριστή!
Φιλιά
ΤΟ λατρεύω το φρικασέ!! Απλά το λατρεύω! Φαίνεται υπέροχο!
Χρόνια πολλά για την γιορτή σου, να είσαι καλά και να σε χαίρονται.
αυτό το φαγητό είναι αγαπημένο μου. Με αντίδια μου αρέσει πιο πολύ. Και μπόλικο λεμονάκι, μούρλια.
Φιλιά
Δημοσίευση σχολίου