WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Σάμαλι νηστίσιμο

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Σάμαλι νηστίσιμο


Ένα γλυκό που μου θυμίζει έντονα τα παιδικά μου χρόνια και τις περιόδους νηστείας. Απλό και εύγευστο με συνταγή από τη συσκευασία του σιμιγδαλιού (ΜΕΛΙΣΣΑ), τουλάχιστον την παλαιότερη, γιατί στις καινούργιες έχει αλλάξει. Την είχα κόψει και κρατήσει μέσα στον ... τηλεφωνικό κατάλογο. Εξακολουθώ και το κάνω με αυτήν που χρησιμοποιεί σόδα - αναψυκτικό ενώ θα δοκιμάσω και την καινούργια κάποια στιγμή που χρησιμοποιεί χυμό πορτοκάλι και σόδα μαγειρική. 








Υλικά 


2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι ζάχαρη 
3 φλιτζάνια σόδα (αναψυκτικό)
4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
1 βανίλια
12-16 αμύγδαλα ξασπρισμένα

Υλικά για το σιρόπι

4 φλιτζάνια νερό
4 φλιτζάνια ζάχαρη
χυμό από ένα πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλας
1 φλιτζανάκι καφέ κονιάκ

Εκτέλεση


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα σιμιγδάλια, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, τη βανίλια  και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και τη σόδα. Φτιάχνουμε χυλό δηλαδή.



Αδειάζουμε το χυλό σε ταψί, το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει το σιμιγδάλι για δύο ώρες περίπου.



Τοποθετούμε τα αμύγδαλα στα κομμάτια που υπολογίζουμε ότι θα κόψουμε το σάμαλι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

Παράλληλα σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για πέντε λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις βγάλουμε από το φούρνο το σάμαλι, το χαράζουμε σε κομμάτια και  το σιροπιάζουμε.


Είναι έτοιμο μόλις απορροφήσει όλο το σιρόπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...