Τον τίτλο "ανοιξιάτικο" τον ... εμπνεύστηκα βλέποντας ότι έτσι ονομάζουν πολλοί τα ριζότα με λαχανικά εποχής, οπότε δεν έχασα και εγώ ευκαιρία και τον υιοθέτησα για ένα ριζότο που το φτιάχνουμε συχνά χωρίς όμως την προσθήκη βουτύρου και τυριού. Για να τρώμε λίγο πιο ελαφριά. Τα υλικά διαφοροποιούνται ανάλογα με την πληρότητα του ... ψυγείου σε υλικά ή την επίσκεψη στη λαϊκή. Το ρύζι που χρησιμοποιώ είναι το γλασέ. Τα ρύζια για ριζότο όπως το αρμπόριο μου φαίνονται πολύ ακριβά και δεν νομίζω ότι η γεύση είναι ΤΟΣΟ διαφορετική.
Υλικά
250 γρ. ρύζι γλασέ
1 ποτηράκι λευκό κρασί
300 γρ. αρακάς καθαρισμένος (κατεψυγμένος ή φρέσκος)
3-4 μικρά φρέσκα κρεμμύδια
1 ματσάκι σπαράγγια
10 μικρά λευκά μανιτάρια
2 καρότα
4 αγκινάρες
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
50 γρ. ανάλατο βούτυρο αγελάδας
αλάτι
πιπέρι
1 λίτρο νερό
1 κύβος λαχανικών
100 γρ. σκληρό τυρί τριμμένο (παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις καρδιές τις αλατίζουμε και τις περνάμε με λεμόνι. Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε κύβους. Κόβουμε τα σπαράγγια και τα κρεμμύδια σε κομμάτια του ενός εκατοστού. Σκουπίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό και διαλύουμε τον κύβο λαχανικών και τον κρατάμε σε σημείο βρασμού.
Σε μια δεύτερη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε τα λαχανικά.
Αφαιρούμε τα λαχανικά σε ένα μπολ και στην κατσαρόλα βάζουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε το ρύζι, αλατίζουμε (προσοχή με το αλάτι γιατί ο ζωμός έχει ήδη αλάτι) και πιπερώνουμε και μόλις πάρει γυαλιστερό χρώμα σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμισθεί το κρασί, βάζουμε ξανά τα λαχανικά μέσα στο ρύζι και προσθέτουμε λίγο λίγο το ζωμό και ανακατεύουμε συνέχεια.
Σε είκοσι λεπτά - μισή ώρα το ριζότο είναι έτοιμο.
Λιώνουμε σε μπρίκι το βούτυροΣερβίρουμε σε πιάτο, περιχύνουμε το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου