WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Πιλάφι με Γαρίδες στο Φούρνο

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Πιλάφι με Γαρίδες στο Φούρνο

Καλά Κούλουμα και Καλή Σαρακοστή!
Τέλος τα γλέντια και οι χοροί. Τώρα μπαίνουμε στη περίοδο προετοιμασίας για το Πάσχα. Σήμερα που γιορτάζουμε τα κούλουμα θα αναφερθώ στη σημασία της λέξης που πάντοτε είχα απορία τι σημαίνει. Σύμφωνα με το http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=179088 η μια εκδοχή λέει ότι προέρχεται από τη λέξη cοlumna δηλαδή κολώνα, επειδή οι Αθηναίοι γιόρταζαν εκείνη τη μέρα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, που τα παλαιότερα χρόνια ήταν εξοχή. Η άλλη εκδοχή λέει, από τη λέξη cumulus, δηλαδή κουμούλα, σωρός, επειδή κουβαλούσαν στην εξοχή μπόλικα τρόφιμα και άφθονο κέφι. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μία νηστίσιμη συνταγή της Ροδάνθης.
Πιλάφι με γαρίδες στο φούρνο (νηστίσιμο)

Υλικά
• 2 κρεμμυδάκια
• 1κουτί μανιτάρια
• ½ kg γαρίδες
• Λίγο λάδι
• 1 ποτήρι ρύζι για πιλάφι
• 1 ποτήρι νερό
• 1 ποτήρι κρασί
• 1 κοτόσουπα (αν δεν νηστεύουμε), δηλαδή 1 κύβο ζωμό κότας Knorr
• Αλάτι

Εκτέλεση
Σοτάρουμε στο τηγάνι με λίγο λάδι, τα κρεμμυδάκια, τα μανιτάρια και τις γαρίδες. Βάζουμε σε ένα πυρέξ το νερό, το κρασί, το ρύζι και ρίχνουμε μέσα και τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια, μανιτάρια και γαρίδες. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά περίπου μέχρι να πιει τα υγρά του.

3 σχόλια:

Σοφία Ζ. είπε...

Θεανώ και Ροδάνθη πολύ ωραία η συνταγή. Ερωτήσεις: Εάν δεν βάλουμε κοτόζουμο αναπληρώνουμε με νερό, δηλαδή ποια η αναλογία ρυζιού - υγρών; Γίνεται σπυρωτό ή λαπαδιασμένο; Κρύο ή ζεστό το νερό; Τα μανιτάρια φρέσκα; Απαντήστε και εντός των επόμενων (40) ημερών θα το φτιάξω και θα επανέλθω με σχόλια.

Ανώνυμος είπε...

Sofia kalispera,h Rodanthi eimai eida tis apories sou alla edo logo kakokerias den leitourgei sosta to internet.Oi analogies einai 2 nero 1 rizi an deis omos oti theli ligo akoma sto fourno prosthetis.Thn kotosoupa ti vazeis sto tigani sto sotarisma oso gia ta manitaria analoga ta gousta oti thes vazeis.Kali epitixia

Σοφία Ζ. είπε...

Ροδάνθη καλωσόρισες στην παρέα μας. Μεγάλη χαρά μου που σε γνωρίζω ... διαδικτυακά, γιατί έχω ακούσει πολλά για σένα από την Θεανώ. Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις, είναι πολύ κατατοπιστικές. Περιμένουμε και άλλες συνταγές και κατά προτεραιότητα ...μακαρόνια με σάλτσα από αλλαντικά, αν κατάλαβα καλά. Φιλάκια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...