WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Ντολμαδάκια με Αμπελόφυλλα

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ντολμαδάκια με Αμπελόφυλλα

Διανύοντας την περίοδο της Σαρακοστής σας παραθέτω μια συνταγή της αγαπημένης μου μανούλας, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα. Είναι μια συνταγή λίγο παραλλαγμένη σε σχέση με τους κλασσικούς ντολμάδες, προσθέτοντας ντομάτα, τους οποίους βέβαια μπορούμε να τα καταναλώσουμε και εκτός νηστείας συνοδεύοντας τα με γιαούρτι. Τους καλοκαιρινούς μήνες με την ίδια γέμιση φτιάχνουν στην Κρήτη και τους κολοκυθοανθούς ή τα γεμιστά κολοκύθια στην κατσαρόλα.।

Υλικά
• 80 περίπου τρυφερά αμπελόφυλλα, προτιμότερο από τη Κρήτη
• 1 πακέτο ρύζι καρολίνα
• 1 ποτήρι λάδι
• 2 κρεμμύδια τριμμένα
• 2-3 ντομάτες ώριμες λιωμένες
• 1 μικρό ματσάκι μάραθο ή άνηθο
• Λίγο δυόσμο
• Αλάτι
• Πιπέρι

Εκτέλεση
Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό για 1-2 λεπτά και αφού τα βγάλουμε τα αφήνουμε στο σουρωτήρι. Λιώνουμε το κρεμμύδι στο μούλτι. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη μισή ποσότητα λαδιού, τις ντομάτες, το ρύζι, το κρεμμύδι, το μάραθο ψιλοκομμένο, το δυόσμο ψιλοκομμένο και αυτό, το αλάτι και το πιπέρι.
Τα ανακατεύουμε καλά και με και με ένα κουταλάκι βάζουμε σε κάθε αμπελόφυλλο μία κουταλιά από το μίγμα και τα τυλίγουμε, όχι πολύ σφιχτά για να έχει περιθώριο το ρύζι να φουσκώσει χωρίς να σκάσουν τα ντολμαδάκια.
Τα τοποθετούμε στη κατσαρόλα κυκλικά, από έξω προς τα μέσα, το ένα κοντά στο άλλο.
 Στο τέλος βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για να μη μας ανοίξουν. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και νερό μέχρι να καλυφθεί το πιάτο, όχι πάνω από τρεις στρώσεις στην κατσαρόλα γιατί δεν θα ψηθούν όλα το ίδιο. Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, με κλειστό το καπάκι για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι να πιει το νερό του. Δοκιμάζουμε και ένα ντολμά για να είμαστε σίγουροι. Οι παλιές νοικοκυρές λέγανε το φαγητό πρέπει πάντα να το δοκιμάζουμε.

Καλή σας όρεξη!!!

6 σχόλια:

Σοφία Ζ. είπε...

Τα ωραία ντολμαδάκια της κ. Ζαμπίας. Μόλις φτιάξει περιμένω ένα πιατάκι. Λιτσάκι μου να χαίρεσαι τη γιορτούλα σου αύριο και με το καλό και το μωράκι σου αγάπη μου!

Θεανώ είπε...

Εγώ τα κάνω λίγο διαφορετικά με λεμόνι και όχι ντομάτα αλλά θα τα δοκιμάσω και με αυτό το τρόπο. Λιτσάκι μου ΠΟΛΛΕΣ ΓΛΥΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΟΥΛΑ ΣΟΥ ΑΥΡΙΟ! Με το καλό να δεχτείτε το μωράκι σας!

Αγγελικη Ν είπε...

Λίτσα γεια σου και χρόνια πολλά για την γιορτή μας! Και εγώ με λεμόνι τα κάνω! Θα πρέπει να δοκιμάσω και την ντομάτα! Λαχταράω πολύ αυτές τις ελληνικές συνταγές γιατί όσες φορές έχω φτιάξει ντολμαδάκια στην Ν Αφρική με τοπικά φύλλα δεν... Είναι ότι πιο σκληρό φύλλο υπάρχει....

Σοφία Ζ. είπε...

Αγγελική μου, τα αμπελόφυλλα όμως από την κληματαριά, αυτά τα μικρά που μόλις έχουν βγεί, τα τόσο τρυφερά, μετάξι τα έλεγε η γιαγιά μου,κάνουν ονειρεμένα ντολμαδάκια. Και εγώ λεμόνι βάζω και αν έχουν βγεί κάτω από το πιάτο ένα τσαμπάκι αγουρίδες, δίνει άλλη γεύση. Όμως τα συγκεκριμένα ντολμαδάκια με τη ντομάτα,επειδή έχω δοκιμάσει, είναι καταπληκτικά. Αξίζει τον κόπο η δοκιμή.

Αγγελικη Ν είπε...

Παράγγειλα αμπελόφυλλα από την Ελλάδα και θα δοκιμάσω την συνταγή σας κορίτσια! Αφού το λέτε θα είναι πολύ καλό!
Σοφία μη μου λες για τρυφερά σαν μετάξι φυλλαράκια γιατί παθαίνω οξεία... Ελληνίτιδα!:))
Φιλάκια

Λίτσα είπε...

Αγγελική μου σε ευχαριστώ για τις ευχές σου. Χρόνια Πολλά και σε εσένα. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τα ντολμαδάκια αυτά και με ντομάτα. Αν θες αμπελόφυλλα πάντως μπορούμε να σου στέλνουμε όσα θες. Καλά να περνάς!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...